Nya uppgifter visar att AIK företräddes av ett skotskt brevlådeföretag när de sålde Nabil Bahoui till saudiska Al Ahli 2015. Vid en knarkrazzia i fjol hittades även en faktura som är kopplad till transfern. Nu kommer både AIK och Svenska Fotbollförbundet att inleda utredningar kring övergången.

Det var i söndags som Dagens Nyheter rapporterade nya uppgifter om Nabil Bahouis övergång från AIK till Al Ahli. Enligt DN:s granskning visade det sig att de AIK hade anlitat som företrädare för övergången, SPM Sports Agency, är numer ett nedlagt brevlådeföretag med säte i Skottland. De var ett kommanditbolag, vilket innebär att det går att dölja vilka som är företrädare för bolaget då andra bolag kan godkännas som representanter. I SPM Sport Agencys fall var grundarna två anonyma bolag från Belize och Centralamerika.

Vidare i DN:s granskning står det om en faktura på 80 000 euro som polisen hittade vid en knarkrazzia i södra Stockholm 2019 med en koppling till transfern. Fakturan var daterad till april 2018, trots att övergången skedde tre år tidigare. Fakturan skickades från det estniska bolaget BlueBlueSky OÜ och som därefter skickades vidare till den schweiziske agenten Marco Lichtsteiners företag Palm Eleven AG. Enligt DN bekräftade AIK:s klubbdirektör Björn Wesström att Palm Eleven AG var inblandade i övergången, men de som stod för officiella företrädare hos SvFF var SPM Sports Agency.

Efter dessa minst sagt märkliga uppgifter ska nu både AIK och SvFF starta utredningar för att ta reda på hur den här övergången egentligen gick till. AIK:s ordförande Robert Falck, som inte satt i styrelsen när detta inträffade, säger till Fotbollskanalen att han ska prata med Björn Wesström och att detta ska följas upp ordentligt. Även SvFF:s chefsjurist Anders Hübinette är inne på samma bana.

– I första hand måste vi ha en dialog och ställa frågor till AIK. Det vi har gjort hittills och vad vi kommer göra i vår egen granskning kring de här uppgifterna håller vi tills vidare för oss själva, säger Anders Hübinette till Sportbladet