Coronapandemin ledde i våras till att idrottsevenemang över hela världen ställdes in. Samtidigt ökade intresset för spekulation på börsen.

Vadslagning om sport har en lång historia. Tillgängligheten har dessutom ökat rejält i takt med den digitala utvecklingen. I USA uppskattas att cirka 60 procent av alla män i åldrarna 18–34 som tittar på sport ägnar sig åt vadslagning. Även i Sverige är intresset omfattande. Under våren och sommaren tvingades dock idrottsarrangemang över hela världen att ställa in som en följd av coronapandemin. Vadslagning på sport blev omöjligt och stora summor pengar behövde plötsligt någon annanstans att ta vägen – då ökade aktiehandeln.

– Internationella nätmäklare rapporterade i våras om en tillströmning av nya kunder som ville köpa och sälja aktier. Det sammanföll med att matcher och tävlingar över hela världen ställdes in, säger Alex Donohue från sitt kontor i London. Han är verksam som ”political betting analyst” och erbjuder spelstrategier och jämförelser av odds.

De svenska nätmäklarna Nordnet och Avanza märkte av ett inflöde av nya kunder framförallt i mars när börsturbulensen var som kraftigast.
– En teori som fördes fram av bland annat av nobelpristagaren Paul Krugman, var att en del av dessa kunder valde att satsa på börsen som ett substitut till att satsa på sport, säger Alex Donohue. 

Betting på politik ökar

Även vadslagning om politik, Alex Donohues expertområde, har blivit allt mer populärt. Detta redan innan pandemin.
– Betting på politik växer definitivt. Idag går det att jämföra med stora idrottsevenemang som fotbolls-VM. Men det är svårare än det traditionella spelandet på sport. Det visar inte minst Donald Trumps insjuknande i covid-19, vilket ökat kaoset kring det amerikanska presidentvalet.

Politiska spekulationer pågår även i Sverige och hos vadslagningsfirmorna går det att satsa pengar på vem som ska ersätta Isabella Lövin som språkrör i Miljöpartiet. Enligt oddsen är det mest sannolikt att MP:s nuvarande partisekreterare Märta Stenevi, eller jämställdhetsministern Åsa Lindhagen, blir nytt språkrör. De ger båda tre gånger pengarna. 

Men oavsett vem som blir nytt språkrör så finns risken att Miljöpartiet, som inte känt av någon Greta Thunberg-effekt, åker ur riksdagen efter riksdagsvalet om två år. Att partiet tvärtom blir största parti är däremot så osannolikt att det kan ge över 1 000 gånger pengarna, att jämföra med en socialdemokratisk seger som ger runt 1,5 gånger pengarna.