Svenske Armand Duplantis har slagit världsrekord i stavhopp. 20 åringen hoppade 6,17 i Polen under helgen som var och säsongen har därmed startat på det bästa sättet man kan tänka sig.

Friidrotten har fått en ny superstjärna på tronen av stavhoppet. Armand Duplantis har inlett säsongen strålande och var redan under säsongspremiären i Dusseldorf tidigare under säsongen nära att slå världsrekordet. Fyra dagar senare, i polska Torun, var det dax – svensken klarade höjden 6,17 och är den nya världsrekordhållaren i stavhopp.

20-åringen slog Renaud Lavillenies tidigare rekord och det var en mycket glad och chockad 20-åring efter succéhoppet.

– Jag bara sprang, jag vet verkligen inte vad som hände där och då. Det är en dröm som slår in, något jag velat sedan jag var fyra år. Det är helt otroligt jag svävar bara i sjunde himlen, säger Duplantis.

Blickar framåt

Trots det imponerande hoppet som ledde till världsrekord under senaste tävlingen så är Armand Duplantis fokus på framtiden. Redan på lördag är det dags för nästa tävling, när Duplantis sätter ribban i Glasgow. Säsongens stora höjdpunkt är dock ännu längre fram och svensken har redan nu tankarna på det mästerskap som väntar.

–  Jag tar det vecka för vecka. Det här är ju ett OS-år, så fokus ligger på det.

Armand Duplantis kommer i och med världsrekordet bli en av friidrottens bäst betalda men fokuset ligger inte där.

– Mitt jobb är att hoppa högt, gör jag det så löser sig allt annat. Jag fokuserar inte på något annat än att hoppa högt. Och vara en bra person.