Måltipset är en populär spelform på Svenska Spel och är väldigt lättbegriplig. Du ska helt enkelt försöka pricka in de åtta stycken målrikaste matcherna utav 30 stycken förutbestämda matcher. För att ha chansen att vinna måste du få åtminstone fem stycken rätt, och om du lyckas som ensam vinnare få in alla åtta matcher så vinner du minst 1 miljon kronor. Låter lite spännande va? Här förklarar vi exakt hur spelformen fungerar!

Om Måltipset

Måltipset grundades år 1983 och är populärt än idag, mycket tack vare att du har chansen på hög utdelning trots en låg insats. Radinsatsen är 2,50 kr och om du vill välja fler än åtta stycken matcher så är du tvungen att använda dig av antingen ett matematiskt eller ett reducerat system – ungefär som på Stryktipset. Maxantalet matcher är 14 stycken (och kostar 7507,50 kr för ett M-system och 345 kr för ett R-system). Precis som på Stryket finns det också möjlighet att välja till en Jokerrad och då ha chansen att vinna pengar på lottodragning.

Måltipset hos Svenska Spel idag

Idag är det alltså många som uppskattar denna spelform trots en låg utdelningsprocent på bara 46%. Du har säkert redan listat ut att det ofta blir flera matcher som slutar på samma antal mål, men du har Svenska Spel varit finurliga och löst problemet på ett intressant sätt. Den första skiljedelaren fungerar på så sätt att om flera matcher har lika många mål så fäller bortalagets mål avgörandet. Vi illustrerar med ett exempel:

Exempel 1

 • Arsenal 3 – 1 Bournemouth
 • Crystal Palace 1 – 3 Chelsea

I exemplet ovan så kommer Svenska Spel att anse att den undre matchen har flest antal mål då bortalaget i den matchen gjorde mer mål. Om slutresultatet i flera matcher dock är exakt samma (t ex 2-2) så kommer den andra skiljedelaren in i bilden, och den beror på matchnumret i kupongen. En match med lägre matchnummer går före en med högre. Vi illustrerar återigen med ett exempel:

Exempel 2:

4. Dalkurd 2 – 3 Sundsvall

17. Leicester 2 – 3 Everton

I detta exempel så kommer Svenska Spel avgöra att det allsvenska mötet kommer få före Premier League-mötet då matchnumret är lägre.

Speltips för Måltipset

I dagsläget har vi inga analyser eller tips på Måltipset, men om det skulle finnas ett stort intresse är det naturligtvis något våra spelexperter skulle kunna göra med jämna mellanrum. Självklart skulle det – precis som allt annat på Speltips.se – vara gratis. Har du några egna spelförslag eller funderingar får du gärna bidra med dem i vår Facebook-community med över 36 000 medlemmar.

Positivt och negativt med Måltipset

Det finns en del utpräglade nackdelar med Måltipset, men också en hel del fördelar. Spelformen är fortfarande populär trots att den existerar länge, vilket tyder på att de positiva faktorerna troligen överväger. Här är några av de största fördelarna:

 • + Låg insats (radinsatsen är 8 kr)
 • + Stora vinster. Prickar du ensam in 8 rätt är du garanterad en vinst på minst en miljon kronor)
 • + Du kan krydda din kupong med ’’Joker’’ och vinna ännu mer
 • + Det är blandning av både slumpartade utfall och taktiska avvägningar.
 • + Du kan lämna in din kupong i både spelbutik och på nätet.
 • + Vid exakt fem rätt så får du fyra nya tipsrader och vid fler än så vinner du pengar.

Här är några av de största nackdelarna:

 • – Låg vinståterbetalning (så lite som 46%).
 • – Tvingas ta ställning till matcher du inte har koll på
 • – Många matcher, och lite väl hög lotto-sannolikhet enligt vissa