Nu på onsdag ska Sverige spela en träningslandskamp mot grannlandet Danmark. Men fokuset inför detta möte har inte handlat särskilt mycket om själva matchen. Det är nämligen flera spelare och ledare i båda lägren som missar matchen på grund av Covid 19-restriktioner.

På onsdag kväll ska alltså Danmark ta emot Sverige på Bröndby Stadion hemma i Köpenhamn. Men båda lagen har kantats av flertalet bakslag inför denna drabbning. Tidigare idag bekräftades det att den danska spelaren Robert Skov och en av lagets terapeuter har testat positivt för Covid-19 och att de har skickats hem från landslagslägret. Som följd av detta har den danska landslagsledningen placerat spelarna Frederik Rønnow, Yussuf Poulsen, Rasmus Falk Jensen, Pione Sisto, Anders Dreyer, Erik Sviatchenko, Alexander Scholz, Jesper Hansen och Martin Braithwaite samt förbundskaptenen Kasper Hjulmand och assisterande förbundskaptenen Morten Wieghorst i karantän.

– Efter dialog med hälsovårdsmyndigheterna har vi beslutat om en försiktighetsprincip, där vi isolerar ett antal personer som har varit i potentiell nära kontakt med de två smittade, säger landslagsläkaren Morten Boesen.

I tränarnas frånvaro kliver den andre assisterande förbundskaptenen Ebbe Sand och leder laget mot Sverige. Utöver spelarna som är satta i karantän står det även klart att Kasper Schmeichel, Jannik Vestergaard, Andreas Christensen och Pierre-Emile Højbjerg, som alla är hemmahörande i England, missar matchen på grund av Storbritanniens karantänsregler för inresande till Danmark.

“Vi ser ingen risk”

Även Sverige har en del avbräck på spelar- och ledarfronten, även om det inte är i samma utsträckning som för Danmark. De svenska spelarna som missar onsdagens match på grund av Storbritanniens karantänsregler är Victor Nilsson Lindelöf, Emil Krafth, Robin Olsen, Ken Sema och Filip Helander. Även Sveriges förbundskapten Janne Andersson är satt i isolering då en av hans närstående har smittats. Redan för några dagar sen stod det även klart att Ludwig Augustinsson, Pontus Jansson och Sebastian Andersson skulle missa matchen på grund av skador.

Med tanke på de rådande omständigheterna för båda lagen är det många som har frågat sig om matchen överhuvudtaget kommer att äga rum. Landslagschefen Stefan Pettersson är dock inte orolig.

– Vi ser ingen risk. Den här situationen har ju varit tidigare med motståndarlag som har haft smitta i truppen. De flesta har ju varit med om det på något sätt, både i landslag och på klubbnivå så har ju de flesta varit med om det på något sätt. Så det förändrar ingenting. Danmark gör alla säkerhetsrestriktioner som de bara kan, säger han till Fotbollskanalen.se.