Världsstjärnan Cristiano Ronaldo hade stor show på Friends Arena när Sverige åkte på sin andra raka förlust i Nations League. Det var även en extra speciell kväll för portugisen. Han gjorde nämligen sitt 100:e och 101:a landslagsmål i Portugals 2-0 vinst.

Sverige gick in i detta möte med en snöplig 1-0 förlust mot regerande världsmästarna Frankrike i ryggen. Därefter skulle man återigen ställas inför en tuff uppgift då de regerande Europamästarna Portugal var näst på tur. Sverige gjorde dock en bra insats i stora delar av första halvlek, framför allt Robin Olsen som stod för två jätteräddningar. Men i den 44:e minuten drog innermittfältaren Gustav Svensson på sig sitt andra gula kort och blev således utvisad. På den efterföljande frisparken gjorde Cristiano Ronaldo inga misstag och drog in sitt 100:e landslagsmål bakom en chanslös Robin Olsen. Efter den mardrömsminuten hade Sverige inte mycket att komma med under resten av matchen.

Hans sjunde mål mot Sverige

Ronaldo var dock inte färdig än. I den 72:a matchminuten lyfte han bollen över Robin Olsen på ett oerhört snyggt sätt och gjorde därmed sitt sjunde mål på fyra matcher mot Sverige. Tillsammans med Litauen är Sverige det motstånd Ronaldo har gjort flest mål mot i landslagssammanhang. Det man kanske har starkast minnen ifrån var när han i VM-playoffen 2013 gjorde hattrick och dödade Sveriges VM-drömmar.

I och med Cristiano Ronaldos 101 mål i landslagströjan betyder det att han är ytterst nära att slå ett rekord. Den spelaren som har gjort flest landslagsmål genom tiderna är Ali Daei som har gjort 109 mål för Iran.

“En av världens bästa spelare”

Efter 2-0 blev det inga fler mål och Ronaldo byttes ut mot Diogo Jota i den 81:a minuten. Janne Andersson hade det här att säga efter matchen:

– Det är inte roligt att förlora fotbollsmatcher och Cristiano Ronaldo är en av världens bästa spelare. Hans prestationer avgör den här matchen.

Sverige har alltså två förluster på sina två inledande matcher i Nations League-gruppspelet. Skulle Sverige komma sist innebär det att man degraderas till B-divisionen. De två nästkommande matcherna äger rum den nionde och 14 oktober mot Kroatien respektive Frankrike.