Tisdagens Europatips inleder med den stora höjdpunkten ur blågul synvinkel, nämligen Sveriges möte med Grekland på Friends Arena. Förutom tio landskamper från VM-kvalet hittar även en fajt från kvalet till U21-EM samt en duell från Nations League in på kupongen. Let’s go!

Till Europatipset
18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se

Match 1: Sverige – Grekland | Speltips: 1X2

Sverige löste uppgiften galant i lördags då Kosovo städades av via en 3-0-seger. Lagom till mötet med Grekland ansluter dessutom kapten Nilsson-Lindelöf till den svenska truppen igen. En glädjande nyhet då Dejan Kulusevski dessvärre är avstängd i detta möte. Grekland blev för svåra senast nationerna brakade samman, så visst hoppas hjärtat på en blågul revansch i Solna. Ett hopp som även verkar ligga till grund för hur tipparna fördelar streckprocenten. Ettan streckas på tok för högt och hjärnan talar om att en helgardering trots allt är på sin plats. Värdet till höger går helt enkelt inte att se förbi då grekerna bevisligen är svårslagna för stunden. Täck hela brädet.

Match 2: Kosovo – Georgien | Speltips: X2

Både Kosovo och Georgien siktar på att studsa tillbaka från varsin förlust i den senaste omgången. För de förstnämnda blev Sverige för svåra på Friends Arena medan georgierna inte räckte till mot Grekland. Dessa nationer är i praktiken avsågade från kampen om en VM-biljett. Men med ära, heder och viktiga rankingpoäng på spel är resultatet ändå viktigt för båda sällskapen. Även om värdarna hålls snäppet högre på oddsmarknaden ska vi komma ihåg att Willy Sagnols besökarnation faktiskt pressat både Sverige och Spanien i detta kval. Lägg även till att Kosovo saknar viktiga namn som Berisha och Zeneli. X2 är ett lås.

Match 3: Danmark – Österrike | Speltips: 1X2

Danmark stod som bekant för ett starkt mästerskap i somras och har därefter seglat upp som en stor favorit hos tipparna. Det blir extra tydligt i denna fajt då de rödvita streckas för högt (över 70 procent i skrivande stund) mot ett habilt Österrike. Gästerna från alplandet må ha stått för en del bottennapp mot slutet, men kunnande finns det gott om i Franco Fodas landslag. Med namn som Sabitzer, Alaba och Hinteregger i startelvan kan österrikarna slå samtliga nationer i gruppen. Kommer gästerna upp i sin högsta nivå denna tisdag går Schmeichel och gänget långt ifrån säkra på Parken. Alla tecken kastas in ögonaböj.

Match 4: England – Ungern | Speltips: 1X

Det är inte helt oväntat att England utses till gigantiska favoriter i mötet med Ungern. Three Lions spelar hemma på Wembley och Gareth Southgate har som vanligt ett smörgåsbord av Premier League-stjärnor att välja och vraka bland. Hemmasegern är såklart trolig, men innan vi förhastar oss ska vi komma ihåg att det ungerska landslaget kan störa även de större nationerna. Vi kommer alla ihåg hur det gick i sommarens EM där gulasch-skaparna tog poäng mot både Tyskland och Frankrike. Har RB Leipzig-stjärnan Szoboszlai en bra dag på jobbet får engelsmännen se upp. Krysset har fin rensarpotential och sällskapar utgångsettan.

Match 5: Ukraina – Bosnien | Speltips: 1

Ukraina slog Finland i de tusen sjöarnas land efter att stjärnorna Yarmolenko och Yaremchuk levererat enligt förväntan. Nu väntar ett Bosnien som steppat upp mot slutet. Bakom gruppettan Frankrike är det dessa två nationer som slåss om andraplatsen i Grupp D. Bosnierna har dock haft problem att prestera på resande tass, något som kan komma att bli avgörande mot hemmastarka ukrainare. Kommer tidigare nämnda duon Yarmolenko och Yaremchuk, samt Atalanta-stjärnan Malinovsky, upp i samma nivå som senast bör de blågula värdarna dra det längsta strået i denna fajt. Även om ettan streckas väl högt är det en gångbar spik.

Match 6: Bulgarien – Nordirland | Speltips: X

Bulgarien stod för ett riktigt bottennapp när de åkte på däng av gruppens slagpåse Litauen senast. Värdarna har varit lite på dekis de senaste åren och är blott en skugga av det landslag vi häpnades av i mitten av 90-talet. Utan någon tydlig spets har bulgarerna svårt att hävda sig i dessa sammanhang. Nordirland värderas hyfsat lika med hemmanationen och har främst med en solid defensiv där fysiskt starka spelare som Ballard och Brown håller ställningarna. Att Newcastle-stjärnan Jamal Lewis är avstängd (rött kort senast) stör förstås, men alldeles oavsett bör besökarna få med sig minst en pinne från detta kvalmöte. Det luktar målsnålt och delad poäng är långt ifrån ett avlägset scenario. Speciellt med tanke på att det slutade mållöst senast dessa sällskap drabbade samman. Det fräcka spikkrysset är ett intressant alternativ.

Match 7: Albanien – Polen | Speltips: 2

Albanien har tre raka segrar i bagaget och slåss, något oväntat, med just Polen om andraplatsen bakom de förmodade gruppvinnarna England. Värdarnas fina form innebär att de är långt ifrån chanslösa i denna hemmamatch, men när allt kommer kring är den polska truppen betydligt starkare. Förutom superstjärnan Lewandowski finns spelare som Klich (Leeds) och Helik (Barnsley) att tillgå. Spets av samma kaliber finns inte hos hemmanationen. Lägg även till att viktige Endri Cekici är avstängd och saknas för albanerna här. Den troliga tvåan spikas till cirka 50 procent.

Match 8: Färöarna – Skottland  | Speltips: X2

Det är David mot Goliat ute på den blåsiga ön där Färöarna gästas av Skottland. De sistnämnda vände och vann på hemmaplan mot Israel senast, en prestation som bör ha gett Andy Robertson och gänget en välkommen självförtroendeboost. De flesta förväntar sig nog att på pappret överlägsna skottar bara städar av Håkan Ericsons hemmanation i denna fajt, men under svenskens styre har lilleputtnationen höjt sig flera nivåer. Starka insatser mot både Danmark och Österrike vittnar om att värdarna inte bör underskattas. Med tanke på besökarnas svaga mästerskap i somras går de inte att lita på helt. Krysset rensar troligen fint och är ett måste bredvid den givna tvåan.

Match 9: Litauen – Schweiz | Speltips: 2

Litauen tog en viktig seger mot Bulgarien senast (3-1), men i det stora hela är Valdas Ivanauskas gäng inget landslag som skrämmer i VM-kvalsammanhang. Schweiz är klasser bättre än värdarna och kan vid en seger haka på Italien i kampen om en direktplats till mästerskapet i Qatar. Så länge Xherdan Shaqiri och company inte underskattar hemmanationen bör de segra med minst ett par måls marginal. Förutom Shaqiri finns även stjärnor som Steffen och Sommer i den rödvita startelvan. Spiktvåan är odiskutabel.

Match 10: San Marino – Andorra | Speltips: 2

San Marino ligger pyrt till hemma på den lilla ön när Andorra kommer på besök. Gästerna är såklart ingen nation vi kommer att få se i Qatar nästa år, men i detta möte ska de hållas minst ett snäpp högre än hemmanationen. Senast sällskapen drabbade samman vann Koldo Álvarez gäng med 2-0 och magkänslan skvallrar om liknande siffror denna gång. Andorra är bättre på i stort sett alla positioner och har anfallsstjärnan Aarón Sánchez putsat målskorna ordentligt kan han mycket väl pilla in ett par bollar denna kväll. Bra tvåa.

Match 11: Yeovil – Altrincham | Speltips: 12

Så till kupongens enda klubblagsmatch där vi går så långt ner som till den engelska femtedivisionen National League. Altrincham är förhandsfavoriter och det är lätt att förstå varför då gästerna huserar betydligt högre upp i tabellen. Värdarna Yeovil slåss i de nedre regionerna och har gått fyra raka fajter utan seger. Det mesta talar därmed för att “Alty” skördar nya framgångar här. Speciellt då anfallsstjärnan Matty Kosylo sett het ut mot slutet och nätade i 2-0-segern mot Maidenhead. Men eftersom dessa kombattanter ofta är inblandade i målrika tillställningar är ettan trots allt inget dumt komplement vid sidan av utgångstvåan. Krysset skippas däremot helt.

Match 12: Belgien U21 – Danmark U21 | Speltips: 1X2

Tillbaka till landslagsscenen där Belgiens U21:or ställs mot Danmarks diton i kampen om en biljett till U21-EM. Detta möte är en tidig seriefinal i Grupp I där de två nationerna dragit ifrån övriga.. Belgarna, som har den glödhete Vitesse-strikern Lois Openda som trumfkort, ska hållas snäppet högre än besökarnationen. Jesper Sörensens tillresta ynglingar är med det sagt långt ifrån chanslösa i denna duell. En stark prestation borta mot Skottland senast (1-0) bör ha stärkt de rödvitas självförtroende ytterligare. Då ettan streckas upp till skyarna åker minst krysset med som komplement. Alla tecken rekommenderas.

Match 13: Guinea – Marocko | Speltips: 2

Vi avrundar med en fajt från det afrikanska VM-kvalet där ettan i Grupp I, Marocko, ställs mot ett Guinea som tvingas spela denna “hemmamatch” i, hör och häpna, Marocko (!). Det är således “gästerna” som drar fördel av hemmaplan och då kunnandet dessutom är högre i det marockanska landslaget är bortasegern högst trolig. Med stjärnor som El Kaabi, Chair och Amrabat i truppen ska de rödklädda vara numret större än ett Guinea som inte övertygat i de senaste landskamperna. Tvåan spikas utan minsta tvekan.

Antal rader: 432 | Spelstopp: kl. 19:59

Kupongens säkra: Schweiz

Med stjärnor som Steffen, Shaqiri och Sommer är det schweiziska landslaget klasser bättre än Litauen. Även om hemmanationen tog en skön seger mot Bulgarien i den senaste omgången ska de vara chanslösa i denna fajt. Spiktvåa.

Chansningen: Österrike

Danmark är en stor favorit hos tipparna efter att de rödvita stod för ett starkt Europamästerskap i somras. Även om Kjaer och company är rättmätiga favoriter hemma på Parken kan ett skickligt Österrike knappast räknas bort. Alla tecken.

Till Europatipset
18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se

Spel från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stödlinjen 020-81 91 00. Spelalagom.se