För ovanlighetens skull inträffar veckans Europatips inte förrän på fredagen. VM-kvalmatcher, Segunda División och League Two delar på ansvaret innan vi går och nallar tid av lördagen också. Där ska bland annat Sveriges möte med Kosovo synas. Mot 13 rätt!

Till Europatipset
18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se

Match 1: Turkiet – Norge | Speltips: 1

Vi inleder med en ruskigt spännande drabbning från Istanbul där Senol Günes valt att stuva om rejält i sin trupp efter förnedrande 1-6 mot Nederländerna i föregående samling. Inte mindre än elva debutanter har kallats in för att mäta krafter med Norge. Det finns dock klass och rutin i lirare som Arslan, Demiral, Calhanoglu och Yilmaz. Norge har i sin tur drabbats av kolossalt många skador. Jarstein, Ajer, Håland och Sörloth är bara en bråkdel av lirarna som inte kommer till spel denna afton och då har vi svårt att se Solbakken och company få med sig något från ett kokande Istanbul. Spikad etta.

Match 2: Island – Armenien | Speltips: X2

Poängen mot Liechtenstein var en missräkning för Armeniens del, men den innebar också att gästerna fortfarande befinner sig på andraplatsen bakom Tyskland i Grupp J. Samma placering kommer Island få svårt att nå efter fyra förluster på de sex inledande matcherna. Spelet ser inte alls bra ut hos Vulkanerna som har förtvivlat svårt att prestera i offensiv riktning. Känslan är att ett betydligt mer taggat Armenien lämnar Reykjavik med minst en poäng. X2 spelas till fint värde.

Match 3: Ryssland – Slovakien | Speltips: 1X2

Spännande är även drabbningen från Kazan där Slovakien måste ta poäng mot Ryssland för att hålla drömmen om andraplatsen vid liv. Hamsik, Kucka, Duda och Bozenik är spelarna som ska göra det i offensiv riktning och då Ryssland är mitt inne i en pågående generationsväxling är ingenting omöjligt för slovakerna. Det råder inga tvivel om att Karpins mannar ska ses som favoriter på eget gräs, men när ettan sticker upp alldeles för högt är det sannerligen läge att dra öronen åt sig. Vi rullar ut heltäckningsmattan och jobbar in högersidan.

Match 4: Tjeckien – Wales | Speltips: 1

Belgien har som väntat sprungit iväg i Grupp E, men bakom belgarna är det onekligen vidöppet i kampen om andraplatsen. Inför fredagens bataljer är Tjeckien innehavare av densamma, men Wales står noterade för lika många poäng som tjeckerna, dessutom med en match mindre spelad. Vinst är således det enda som gäller för värdarna. Coufal är ett tungt avbräck, men med lirare som Soucek, Hlozek och Schick vigs det klara favoritskapet åt Silvahýs manskap. Wales lär dra hem trupperna för att slå vakt om en poäng, men förr eller senare spricker gästernas nolla. Spikad etta.

Match 5: Estland – Belarus | Speltips: 1

Belarus har förlorat fem raka matcher alla kategorier och att den trenden ska brytas under denna samling ser föga troligt ut. Gästerna har nämligen drabbats av mängder med Corona-fall där en hel drös med mer eller mindre bärande pjäser inte kommer till spel. Det innebär att favoritskapet svänger över till Estlands fördel. Balterna har förvisso inte rosat marknaden den senaste tiden, men stärkta efter den meriterande poängen borta mot Wales ska värdarna kunna få med sig något även härifrån. Stannar ettan under 40 procent är det en fin värdespik.

Match 6: Cypern – Kroatien | Speltips: X2

Kroatien har seglat upp i topp av Grupp H och det skulle inte förvåna om Zlatko Dalic och dennes adepter behåller samma plats under återstoden av kvalet. Truppen är gruppens bästa och det enda som egentligen kan fälla de spelskickliga kroaterna borta mot Cypern är underskattning. Rebic och Lovren är två tunga avbräck, men även utan duon ska Kroatien ses med god chans på semesterön. Cypern gör upp med Malta om att undvika jumboplatsen och ska normalt inte ha någonting att säga till om här. Krysset tar plats endast med hänsyn till värdet.

Match 7: Malta – Slovenien | Speltips: 1X2

I samma grupp hoppas Slovenien ta tre enkla poäng borta mot Malta och på så sätt hänga med i kampen om åtminstone en playoff-plats. Att gästerna får iklä sig favoritkostymen råder det inget tu tal om, men vi ställer oss frågande till hur Ilicic och company axlar att föra en matchbild. Det är normalt inte något som gästerna trivs med och Malta har överraskat förr i detta kval. 2-2 mot Slovakien är ett kvitto på detta och när tvåan streckas upp till månen är vi snabba med att låta hela spannet ta plats i hopp om en knall.

Match 8: Valladolid – Málaga  | Speltips: 1

Vi lämnar landslagen därhän och fokuserar istället på Segunda División i Spanien. Valladolid är ett lag med ambitioner om att ta sig upp i La Liga och ska det bli verklighet är Málaga en opponent som ska betvingas hemma på José Zorrilla. Valladolid har inlett piggt i egen borg och erkänt bortasvaga Málaga bör därför få en kämpig afton framför sig. Gästerna är hittills ett av Segunda Divisións sämsta lag på resande fot, en trend som inte bryts denna fredag. Ettan kan gott och väl lämnas på egna ben.

Match 9: Tranmere – Colchester | Speltips: 1X

Tranmere har varit något av höstens lag i League Two. Fem segrar på de sju senaste tävlingsmatcherna är starka papper från värdarna vars defensiv är överlägset bäst i hela fjärdedivisionen. Bara fyra insläppta mål är ruskigt starka papper. Colchester är i sin tur också ett gäng med en solid organisation och det står utom alla tvivel att vi får en målsnål drabbning framför oss på Prenton Park. 1X är således ett lämpligt val trots att värdet ser ut att bli som bäst på tvåan.

Match 10: Sverige – Kosovo | Speltips: 1

Över till lördagen där vi inleder på Friends Arena. Sverige stod för en osedvanlig plump under Janne Anderssons ledning när de föll borta mot Grekland, en förlust som innebär att Blågult maximalt kan toppa gruppen med två poäng före Spanien när schemat hunnit ikapp. Det är förvisso en rejäl morot för Kulusevski och company som ska ses med god vinstchans denna afton. Kosovo besitter en hög högstanivå, men den tenderar att försvinna flera gånger under 90 minuter. Sverige är ett betydligt mer stabilt lag och vinner detta trots överstreckning. Ettan står stadigt allena.

Match 11: Georgien – Grekland | Speltips: 1X

Grekland blåste liv i gruppen när de vann hemma mot Sverige med 2-1. Grekerna måste dock fortsatt hoppas på att både Sverige och Spanien tappar poäng samtidigt som de vitblå reser till Georgien. Här väntar en allt annat än enkel uppgift mot Willy Sagnols mannar. Georgien har varit förtjänta av betydligt mer än de fått med sig hittills och mot ett Grekland som inte alls trivs med att föra matchbilder ska värdarna inte underskattas. Allt värde cirkulerar till vänster och tar vi tillfället i akt att utelämna den hårt streckade tvåan. 1X spelas.

Match 12: Finland – Ukraina | Speltips: 2

Frankrike blir extremt svåra att nå på förstaplatsen, men bakom Les Bleus är det sagolikt jämnt i striden om andraplatsen. Finland sitter i nuläget i förarsätet och vinner Berguvarna lördagens fight mot Ukraina passerar de samma opponent. Vi tror dock att Finland kan få problem denna afton. Ukraina är det bättre laget på pappret och kan gästerna – fem (!) raka kryss hittills – omsätta sitt förväntade spelövertag i målchanser lär det förr eller senare ringa bakom Hradecký i Finlands kasse. En sunt streckad tvåa får hela förtroendet.

Match 13: Skottland – Israel | Speltips: 1X2

För femte gången på drygt ett och ett halvt år ska Skottland och Israel mäta svärd. Tre av de fyra senaste inbördes mötena har slutat oavgjort och denna fight är av yppersta vikt i kampen om andraplatsen bakom överlägsna Danmark. Israel litar som vanligt mycket till spelare som Zahavi och Dabbur på topp medans Skottland har ett mer komplett lag. Räkna med en tight tillställning även här och då det är ruskigt svårt att ta ställning får samtliga tecken följa med på Hampden Park.

Antal rader: 432 | Spelstopp: kl. 20:44

Kupongens säkra: Sverige

Sverige hade inga större problem med att städa av Kosovo på bortaplan och även om Blågult saknar en del lirare nu blir det inte annorlunda på Friends Arena. Stark etta.

Chansningen: Slovakien

Slovakien har flera gånger visat att de kan stå upp mot högoktanigt motstånd. Ryssland har en av sina sämre upplagor på gång och går inte säkra.

Till Europatipset
18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se

Spel från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stödlinjen 020-81 91 00. Spelalagom.se