Veckans inledande Europatips lägger fullt fokus på Nations League då samtliga 13 matcher hämtas från tävlingen. En tvådagars-sittning som kräver sitt fokus med ett par gyllene spikar samt ett par högoktaniga skrälldrag. Allt börjar med Sveriges match på Friends. Nu kör vi!

Till Europatipset
18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se

Match 1: Sverige – Serbien | Speltips: X2

Sveriges möte med Norge i Solna häromsistens var en sorgsen historia om hjärtat klappade blågult. Janne fick inte fart på sina stjärnor framåt och bakåt hade en herre som Joakim Nilsson en dag han snabbast möjligt vill glömma. Nya tag och ny tuff utmaning. Serbien med Mitrovic, Milinkovic-Savic, Jovic och gänget slog knock på Slovenien hemmavid och kontrollerade egentligen matchen från start till mål. Fyra baljor på Oblak är inte fy skam. När Sverige överstreckas blir det att jobba Balkan-knall på nationalarenan. X2.

Match 2: Norge – Slovenien | Speltips: 1

Modern fotboll mot traditionell och något trög boll. En enkel sammanfattning av Baggarnas insats borta mot Sverige och 2-1-segern kunde varit än större. Summa summarum, Haaland och company var aldrig riktigt hotade och spelade bra. Nu vänder Solbakken och hans mannar hem till Oslo för spel på Ullevål. Gruppens tidiga slagpåse Slovenien står på andra sidan mittlinjen och gästerna har inte alls fått till det i Nations League-spelet så långt. Även om gubbar som Sörloth och Elyounoussi möjligen vilas framåt finns alternativ i King och Hauge bland annat. På det stora hela är det inte mycket till snack. Norge vinner – spik!

Match 3: Portugal – Tjeckien | Speltips: 1X

Tjeckien är stabila just nu. Först seger mot Schweiz (2-1), sedan ett riktigt fint kryss mot Spanien (2-2). Jaroslav Silhavý och hans mannar har därmed fått en kanonstart på NL-spelet och reser till Estádio José Alvalade med fint självförtroende. Portugal på tur med Ronaldo i superslag. Värdgänget pressade in fyra bollar på Schweiz i senaste omgången varav United-stjärnan låg bakom samtliga tre nätrassel i första halvlek via två egna baljor samt en framspelning. Ska besökarna ha chans på poäng i Lissabon är det en hundraprocentig defensiv som måste sitta, ungefär som mot Spanien häromsistens. Ettan först men med tanke på hur tjeckerna presterat under sommaren är krysset ändå ett tidigt måste.

Match 4: Schweiz – Spanien | Speltips: 1X2

Coach Murat Yakin valde att inte spela kvartetten Widmer, Freuler, Okafor och Embolo mot Portugal från start. Ett misstag skulle det visa sig. Alpnationen var aldrig med i matchen men inför mötet med Spanien ska enligt rykten dessa herrar finnas med från start. En positiv effekt är ett måste efter den trista inledningen av de rödvita. Spanien har dragit igång tävlings-sommaren med dubbla kryss och är nästintill tvingade att vinna här för att inte förstaplatsen ska bli alltför svår att nå. Luis Enrique och hans herrskap känner därmed pressen och att resa till Stade de Genève för att bara hämta hem en trea är lättare sagt än gjort. Bra läge att panga på med 1X2 och jobba skrällen till vänster.

Match 5: Nordmakedonien – Georgien | Speltips: 1X

Nio mål på två matcher och sex av sex möjliga poäng. Georgien, som besegrade Sverige i VM-kvalet nyligen, har fått en kanonstart på Nations League-äventyret där Valeri Qazaishvili och Budu Zivzivadze sett väldigt bra ut. Nu väntar gruppens tuffaste uppgift, Nordmakedonien i Skopje. Värdnationen skickade som bekant ut Italien från kvalet till fotbolls-VM och har på elva raka tävlingsmatcher bara torskat två. Stjärnorna Bardhi och Alioski låg bakom 1-0-målet borta mot Gibraltar senast och sett till lagen i sin helhet ska värdarna hållas något högre. 1X är en bra lösning.

Match 6: Grekland – Cypern | Speltips: 1

Grekland har två raka 1-0-segrar och därmed går allt enligt plan för nye förbundskaptenen Gus Poyet. Värdnationen är som alltid väldigt välorganiserade bakåt medan det finns mer att jobba på i det offensiva spelet. Lyckligtvis har Anastasios Bakasetas gjort skillnad två gånger om i och med sina mål. Möjlig vila för Trabzonspor-spelaren här men det ska på det stora hela ändå inte göra någon skillnad. Cypern är för dåliga och räcker inte till just nu. Ö-nationen har bara vunnit en ynka tävlingsmatch sedan mars 2021 och är därtill mållösa framåt i sommarens Nations League-spel. Ettan behöver inte garderas.

Match 7: Kosovo – Nordirland | Speltips: 1

Ian Baraclough och hans nordirländare har en hel del att fundera på. Spelet lyfter inte och även om gästerna lyckades skapa sina chanser borta mot Cypern häromsistens så blev det ändå bara 0-0 och chansen att gå ikapp Grekland i topp är därmed än längre bort. Kosovo å sin sida kommer få lösa torsdagens match utan duon Aliti och Muric som är avstängda. Gubbar som Muriqi, Berisha, Rashica gör ändå skillnad och på hemmaplan är Balkan-nationen rättmätiga favoriter. Upp till 50 procent är ettan en tänkbar spik.

Till Europatipset
18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se

Match 8: Malta – Estland  | Speltips: X

Dags att jobba spikkryss! I League D är det knappast tal om något skönspel och vi kan räkna med ett ställningskrig på National Stadium Ta’ Qali. I denna trenationsgrupp är San Marino på förhand redan uträknade och därmed blir denna dust av extremt viktig karaktär där rädslan att förlora är större än viljan att vinna. Att båda länderna därutöver inte heller har något speciellt bra offensivt spel gör denna fajt på medelhavsön än mer låst. Det luktar med andra ord väldigt mycket 0-0 och att singla av krysset är en riktigt bra och vettig idé.

Match 9: Danmark – Kroatien | Speltips: 1

Torsdag har klivit över till fredag. Parken i Köpenhamn bjuder både på god pölse och underhållande toppboll. Danmark har nämligen ett perfekt läge i sin League A-grupp efter två raka 2-1-vinster. Hjulmands herrar fick dock slita rejält för segern i Österrike häromsistens men hemma i huvudstaden framför sin egen publik lyfter sig de rödvita ytterligare. Kroaterna gjorde det bra mot Frankrike i förra rundan och Kramaric hoppade in och pressade 1-1-bollen i nät från elva meter. Gästerna har ändå varit ojämna på slutet och sett till helheten är Danmark för tillfället bättre. Trolig etta.

Match 10: Österrike – Frankrike | Speltips: 1X2

Efter två spelade Nations League-matcher är Frankrike riktigt illa ute. En poäng är såklart inte alls godkänt. Mbappé och Benzema stannade på bänken hela matchen mot Kroatien borta senast. PSG-spelaren har känt av en skada och är fortsatt osäker. Benzema är närmare spel. Österrike är ändå en riktigt trevlig överraskning. Under Ralf Rangnicks styre löste alplandet först 3-0 mot Kroatien borta och därefter spelade Alaba och gänget riktigt fin boll mot Danmark men fick till slut ge sig (1-2). Hemma på Ernst-Happel-Stadion kan givetvis värdnationen skrälla. Alla tecken är ett tidigt måste.

Match 11: Albanien – Israel | Speltips: 2

Israel fick bara 2-2 mot Island hemma i Nations League-premiären. En mindre bra insats där israelerna slarvade en del i försvaret. Weissman fick vila från start men vi kan nog räkna med att måltjuven hittar sin plats i startelvan här. Albanien kryssade också mot Island (1-1) i en fajt som spelmässigt var jämn. Albanerna tillhörde League C i fjol men tog steget upp då lag som Litauen, Belarus och Kazakstan var en aningen för enkelt motstånd. Här överskattas däremot Örnarna. Sett till trupperna i stort är det liten fördel Israel men det är inget som kan skönjas vare sig kring odds eller streck. Tvåan är kupongens i särklass mest spännande chansspik.

Match 12: Azerbajdzjan – Slovakien | Speltips: X2

Trots över ett 70-procentigt bollinnehav och ungefär 2,0 i xG så blev slovakerna nollade hemma mot Kazakstan i föregående omgång (0-1). Ett stort misslyckande och Tarkovic mannar har inte alls kommit in bra i junis tävlingsspel. Azerbajdzjan borta är ändå en uppgift som bortalaget ska lösa i de allra flesta fall. Värdnationen har sett uddlösa ut framåt och Zira-mittfältaren Aliyev är därtill avstängd. Tvåan är väldigt trolig men streckas hårt. I takt med att systemen växer är det därmed inte fel att få med krysset.

Match 13: Moldavien – Lettland | Speltips: 1X2

Vi avrundar med en fajt från Nations Leagues gärdsgårdsserie. Moldavien och Lettland kommer göra upp om segern i gruppen som också innehåller Andorra samt Liechtenstein. Hemmanationen har ett svagt anfallsspel men inte heller Lettland övertygar. Balterna slog hål på Liechtenstein först i minut 73 hemma i Riga nyligen och nu vänder spelet över till två raka bortamatcher. Någon målfest eller något glänsande spel är inte att vänta. Minimal fördel Moldavien men detta är en kamp som mår allra bäst av att garderas hela vägen över.

Antal rader: 432 | Spelstopp: kl. 20:44

Kupongens säkra: Norge

Norge såg urstarka ut mot Sverige i Solna och Slovenien har inte alls kommit upp i nivå hittills. Ny norsk skalp att vänta. Spikad etta!

Chansningen: Österrike

Frankrike gjorde ingen bra match mot Kroatien häromsistens och har därmed kniven mot strupen inför bortamatchen mot Österrike. En spännande hemmanation kan överraska. Finfin vänstersida.

Till Europatipset
18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se

Spel från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stödlinjen 020-81 91 00. Spelalagom.se