Det är snart dags för kvartsfinalerna i fotbolls-VM och mycket står på spel. Efter flera tuffa matcher tidigare så har dock en hel del spelare skadat sig, eller fått känningar. Ett avbräck på en nyckelspelare kan vara skillnaden mellan vinst och förlust, så det kan vara essentiellt att ha koll på. Vi granskar hur skadeläget (inklusive avstängningar) faktiskt ser ut i varje lag!

Uruguay

Luis Suárez fick sig en smäll på träningen i veckan, men rapporteras vara OK och spelklar imorgon. Värre för Uruguay är dock att Edison Cavani troligtvis missar matchen, efter problem med baksida lår. De senaste rapporterna – från imorse – var inte positiva. Den franska mittbacken Adil Rami berättade att han haft en liknande skada och att han tvivlar starkt på att vi får se “El Matador” i kvartsfinalen.

– Jag har haft samma sorts skada, och det tog tid. Om han spelar mot oss måste han ha “förstört forskning”, så ni kan sluta få oss tro att han kommer kunna spela. Olyckligtvis är den enes död, den andres bröd, berättar försvararen till Omnisport.

Undertecknad tror att det antingen blir Stuani/Maxi Gomez som då ersätter PSG-anfallaren rakt av, eller att man väljer att spela med Suarez som ensam striker och med en extra mittfältare. Ett rejält avbräck oavsett..

Frankrike

Djibril Sidibe dras fortfarande med sina vristproblem, men det påverkar inte speciellt mycket då Pavard mer eller mindre befäst sin plats som högerback. Blaise Matuidi är dock avstängd efter ett relativt billigt gult kort i åttondelsfinalen mot Argentina. Tränare Deschamps förklarade att avstängningen och det gula kortet skulle överklagas, men det var ingenting som gick igenom. Han ersätts förmodligen av Corentin Tolisso rakt av eller att Paul Pogba och N’Golo Kanté får spela som sittande mittfältare. Antonio Griezmann dras då in som COM med Kylian Mbappé och Ousmane Dembélé som yttrar samt Oliver Giroud på topp.

Lucas Hernandez dras med lättare muskelproblem, men det förhindrar troligen inte vänsterbacken från att kunna starta.

Brasilien

Casemiro är avstängd efter att mottagit sitt andra gula kort i turneringen under matchen mot Mexiko. Fernandinho är en mycket kompetent ersättare med lite liknande attribut. Positivt är dock att för första gången sedan man anlände till Sochi den 12:e juni så tränade alla 23 spelare under tisdagen. Marcelo, Douglas Costa och Danilo har alla dragit med skadeproblem, men kunde alltså träna under den öppna träningen. Marcelo klev av efter bara nio minuter mot Serbien, efter ens skada som sägs ha orsakats av hans madrass, men brasiliansk media menar nu att Real-försvararen troligtvis kan spela från start mot Belgien. Danilo ådrog sin skada under träning, men kommer troligen få tillbaka sin plats som högerback – även fast Fagner gjort det bra. Douglas Costa fick riktigt dåliga prognoser av läkarna efter hans lårskada och befarades missa hela turneringen, men ska nu alltså ha möjligheter för ett ev. inhopp.

Frågan är dock om Gabriel Jesus får fortsatt förtroende, när Firmino gång på gång kommer in från bänken och levererar. Absolut är Jesus en fantastisk fotbollsspelare, men rent konkret har han inte uträttat lika mycket som han kan.

Belgien

Inga skador eller avstängningar.

Sverige

Albin Ekdal missade gårdagens träning för att åka in till sjukhuset och kunna genomgå magnetröntgen. Den skadebenägna mittfältaren ska dock ha gjort detta av säkerhetsskäl enligt landslagsläkaren Valentin, som också meddelar att det inte är något alarmerande. Troligtvis får vi se Ekdal – som gjort en stark turnering – från start, men kanske inte 90 minuter. Även Jimmy Durmaz missade träningen, efter att ha haft lättare känningar i sin höft. Utöver det är Mikael Lustig avstängd, vilket öppnar för antingen att Krafth ersätter rakt av (mest troliga scenariot) eller att Sebastian Larsson tar steget ned till högerback och Gustav Svensson fortsätter på innermittfältet.

England

Efter att ha spelat 120 tuffa minuter mot Colombia kunde Southgate meddela att man har lite skadebekymmer. Jamie Vardy – som skulle tagit den sista straffen, men lät Dier kör istället – fick rejält ont och är ett frågetecken till matchen mot Sverige. Ashley Young behövde byta under förlängningen efter att ha känt av fotleden, samtidigt som Kyle Walker gick runt med rejäla krampkänningar och Dele Alli har fortsatt problem med sitt lår. Rashford, Rose och Loftus-Cheek är alla spelare skulle kunna ges chansen under matchens gång eller kanske t om från start.

Ryssland

Dzagoev har inte kunnat spela efter att han drog baksidan i öppningsmatchen mot Saudiarabien – men är tillbaka i träning och skulle ev. få speltid i denna kvartsfinal. Hans ersättare Cherysev har dock gjort en dröm-turnering och platsen är lite beroende på om Ryssland vill spela fembackslinje som mot Spanien eller en 4-2-3-1-uppställning som man gjort resten av turneringen. Zhirkov är ett rejält frågetecken för värdnationen efter en vadskada.

Kroatien

Ytterbacken Strinić klev av med krampkänningar mot Danmark och efter en inte alltför övertygande prestation råder det lite tvivel om han startar, även om undertecknad dock skulle gissa på det. Annars är det troligen Pivarić som ersätter. Utöver det ådrog sig Kovačić en axelskada mot Danmark och kommer troligen behöva stå över kvartsfinalen. Full trupp i övrigt.