VM börjar lida mot sitt slut och det återstår blott två matcher innan årets höjdpunkt är över. Det är flera spelare som utmärkt sig på både bra och dåliga sätt, men vilka är egentligen kandidater att få erhålla guldbollen (priset som turneringens bästa spelare)? Speltips analyserar oddsen och kandidaterna!

Mest troligt en spelare från finalen

I de senaste sex världsmästerskapen har guldbollen-vinnare spelat i finalen i fem av gångerna. Det enda undantaget är Diego Forlán som fick motta priset trots att Uruguay åkte ut i semifinalen. Troligtvis blir det inget undantag denna gång, utan det handlar egentligen om två huvudkandidater och några uppstickare..

Kylian Mbappé @1.90

Den franska tonåringen står som den klart största favoriten att ta hem priset inför VM-finalen. Han gjorde förvisso inget mål i semifinalen, men var ett ständigt offensivt hot och gjorde bland annat en sanslöst läcker “halv-roulette” i straffområdet som helt friställde Giroud. Mbappé besitter en underbar kombination av fart, kreativitet och spelförståelse som kryddas av en briljant första-touch. PSG-stjärnan var fullkomligt briljant i mötet mot Argentina i åttondelsfinalen, men personligen tror jag dock att han kommer behöva prestera även i finalen om han ska motta detta pris.

Luka Modrić @3.00

Det här är spelgeniet som burit Kroatien på sina axlar på vägen till final. I semifinalen var troligtvis Perisić den avgörande faktorn, men Modrić ligger bakom oerhört mycket av kroaternas spel. Är i grunden väldigt offensivt lagd men stått för ett mycket bra jobb även i defensiven där han vunnit mycket bollar och fått igång kontringar. Är topp 10 av alla spelare sett till framspelningar per match och dessutom stått för 2 stycken mål. Benämndes av landslagskollegan Ivan Rakitić som Kroatiens bäste spelare genom historien. Vinner kroaterna guld är det mycket, mycket sannolikt att Modrić – till vardags i Real Madrid – får priset. @3.00 är rätt spelvärt i våra ögon.

Antonie Griezmann @11.00

Griezmann är ytterligare en spelare som aspirerar på detta pris, men kommer troligen behöva stå för 2+ mål i finalen för att vara med i racet ordentligt. Anfallaren har absolut inte gjort någon dålig turnering och stått för 3 mål, men två av dessa mål kom till på straff och ytterligare en efter en grov tabbe från Muslera. Väldigt rörlig i anfallsspelet och mycket skicklig med bollen. Har i mina ögon ytterligare en nivå i sig – visar han denna i VM-finalen?

N’Golo Kanté @17.00

Skulle i mina ögon faktiskt vara en värdig vinnare, trots att han nödvändigtvis syns speciellt mycket. Kanté jobbar i det tysta, men vinner sanslöst mycket boll och är helt vital för Frankrikes försvarsspel. Utan honom tror jag inte man stått i denna VM-final. Hans roll går ut på att stoppa motståndarnas anfall innan de når “A-zonen” och sedan snabbt spela bollen framåt/gå framåt när motståndarna inte hunnit organisera sig. Enormt skicklig bild för att avläsa och förutse var passningar kommer hamna. Med förbundskapten Deschamps egna ord: He is an essential part of our plan. You don’t want to just steal the ball from your opponents. Kante uses the ball, he has a lot of trajectories for his passing.”

Några övriga utmanare:

Paul Pogba @27, Eden Hazard @41, Ivan Perisic @51, och Harry Kane @67