Jonas Jerebko lämnade det ryska Euro League-laget Khimki i slutet av 2020. Nu berättar svensken om kaoset, framtiden och senaste landslagsuttagningen.

Åtta år har gått sedan Jonas Jerebko spelade i den svenska landslagströjan senast. Han har under senaste åren varit ansiktet utåt för svensk basket efter framgångarna med NBA-laget Golden State Warriors. Svensken har därefter testat lyckan i den ryska toppklubben Khimki där Jerebko spelade sin bästa basket i karriären, enligt han själv. Tiden i Ryssland blev dock inte vad Jerebko hoppats. Efter en kaosartad tid i Ryssland valde klubben att gå skilda vägar med svensken.

– Jag hade inte träffat familjen på fem månader så i december sa jag att jag behövde åka hem och jag fick ledigt. Sedan var jag redo att åka tillbaka den 4:e, men dagen innan fick jag ett sms som sa att jag skulle stanna hemma. Coachen hade sagt att jag inte behövde komma tillbaka, sa Jonas Jerebko till Aftonbladet.

Enligt Jerebko är Moskva-klubben fortfarande skyldig honom pengar. Det handlar om miljoner, men svensken är inte orolig när han lämnat över ärendet till hans agent. En sak är säker, Jonas Jerebko återvänder inte till den ryska ligan.

Representerar Sverige för första gången på åtta år

Det rivna kontraktet och det väntade klubbytet har öppnat för en comeback i det svenska basketlandslaget. Den svenska ledningen tog chansen när superstjärnan bröt med sin trupp och kallade honom därefter till den bruttotrupp som togs ut. Jonas Jerebko finns, efter åtta års frånvaro, med i den slutgiltiga svenska trupp som skall kvala till EM 20 och 22 februari. Sverige möter både Holland och Turkiet och har chans att kvalificera sig för mästerskapet vid två segrar.

– Det skall bli kul att spela för Sverige igen. Jag är jävligt taggad, säger Jerebko.

Hur det blir med klubblagssituationen återstår att se. Svensken bekräftar dock att det blir NBA eller Euro League och inte en återkomst till Ryssland.