Sverige fick en drömstart på den fjärde gruppspelsmatchen mot Österrike i Hockey-VM. I sitt första byte gjorde det senaste NHL-tillskottet Gabriel Landeskog mål och det var inledningen på en nio måls stor målkavalkad.
– Det är klart att det är skönt att komma med i målprotokollet och bidra offensivt, säger han.

Alexander Wennberg gjorde mål i sitt första byte för Tre Kronor mot Norge. Gabriel Landeskog ville inte vara sämre, och precis som Wennberg slog han till i sitt första byte när han tog tillvara på en puck framför mål och lirkade in 1–0.

– Det är klart att det är skönt att komma med i målprotokollet och bidra offensivt, säger Landeskog efter sin succédebut.

Det var bara början på en målkavalkad som heter duga. Innan perioden var över hade Tre Kronor hunnit göra ytterligare fyra mål, efter att Marcus Krüger, William Nylander, Adam Larsson och Adrian Kempe hamnat i målprotokollet.

Överkörningen ett faktum

I den andra perioden fortsatte det. Först fixade Dennis Rasmussen 6–0 med en man mindre på isen, när han slog in en lös puck framför den österrikiska målvakten Bernhard Starkbaum. Sedan var det Adrian Kempes tur, och som han gjorde det. Från högerkanten skrinnade han in och avlossad ett handledsskott upp i det bortre krysset.

I den tredje perioden avtog det fina spelet något, men Tre Kronor fortsatte att göra mål. Först gjorde Oliver Ekman-Larsson 8–0 när han fri framför målet snyggt hängde upp pucken i nättaket. Sedan skulle Elias Pettersson få göra sitt första mål i det här världsmästerskapet, när han påpassligt slog in en passning från Elias Lindholm på nära avstånd.

Innan slutsignalen gick hann Österrike få in en puck bakom Henrik Lundqvist. Philadelphia-forwarden vickade på axeln och lurade ner ”Lunkan” innan han snyggt la upp pucken i nättaket.