Efter det politiska mötet är Sverige ett steg närmare att få anordna Fotbolls-VM 2027 för damer. Det nordiska rådet var positiva till förslaget och nu fortskrider arbetet för att få anordna mästerskapet tillsammans med de resterande nordiska länderna.

Redan i augusti kunde flera medier rapportera om att Sverige tillsammans med övriga nordiska länder (plus Färöarna) planerade att lämna in en ansökan för Fotbolls VM till år 2027. Då träffades alla förbund och planerade för ett möte med alla länder som skulle hållas i senare under hösten, men arbetet har pågått längre än så, redan under årets VM i Frankrike fanns flera städer på plats för att se och lära.

Förslaget gick hem hos politikerna

Förslaget presenterades för Nordiska Rådet och gick hem, rådet skall nu gå ut med ett brev till samtliga länders samarbetsministrar om att backa förslaget. Göran Havik på Svenska Fotbollsförbundet menar att det politiska stödet är ovärderligt och att man utan det har svårt att kunna gå vidare, men nu får man istället en knuff i ryggen och fortsatt arbetsro. Under mötet presenterades bland annat siffror från VM i Frankrike som visade att damfotbollen verkligen tagit kliv framåt och att intresset för dam-VM ökat med råge, vilket ligger i politikernas intresse då antalet besökare från andra länder kan vara avgörande.

Förutom de nordiska länderna så har även Holland, Chile och USA visat sitt intresse för att ansöka om att få arrangera mästerskapet. Det dröjer dock troligen ett tag innan någon officiell ansökan lämnas in, Havik tror att en sådan process tidigast påbörjas under 2022.