Som många av er säkert hört, har Ryssland hamnat i blåsväder på grund av en stor dopingskandal. Detta har nu lett till beslutet om att Ryssland stängs av, fyra år framåt, från samtliga stora mästerskap inom idrott.

Det var antidopingbyrån Wada som i måndags slog fast om detta beslut att stänga ute Ryssland. Skandal efter skandal har uppmärksammats senaste årtiondet, där den största offentliggjordes tack vare OS i Sotji år 2014. Många av dopingtesterna har visat sig vara riggade, medan andra tester av oklar anledning försvunnit helt och hållet. Detta har lett till att medaljer fått lämnats tillbaka, samtidigt som vissa ryska idrottare blivit avstängda från evenemang på livstid.

Faktum är att Wada gett Ryssland flera chanser kring att bevisa att de ändrats. När de sedan fick manipulerade tester valde de att sätta ned foten. Ryska idrottare får i fyra år framöver inte delta i stora mästerskap, i alla fall inte för att representera Ryssland. Däremot påverkas inte kommande Fotbolls EM 2020 och inte heller Champions League finalen 2021. 

Får delta – Dock utan flagga

Utöver ovanstående evenemang, kommer ryska idrottare och tränare kunna ställa upp i andra mästerskap, utan den ryska flaggan. Först och främst får du bevisa att du inte gjort dig skyldig till någon form av doping. Samma sak gäller manipulerade dopingtester. Får du grönt ljus får du delta i tävlingen, dock som helt neutral. Huruvida detta gäller Fotbolls VM 2022 eller inte får vi se, men förmodligen kan de delta om de följer dessa bestämmelser. Ryssland får heller inte arrangera mästerskap under denna period, det vill säga förutom CL finalen i St Petersburg, som ovannämnt. Sedan beslutet togs tidigare i veckan har Ryssland 21 dagar på sig att överklaga beslutet.

Glöm alltså inte att du fortfarande kan betta på Ryssland under Fotbolls EM 2020. Självklart kommer vi på Speltips.se förse er med de bästa oddsen – i vanlig ordning!