William Nylander hade show och låg bakom Sveriges nya poäng i Hockey-VM:s gruppspel när man slog Schweiz med 4–3.

Efter tre stora segrar mot svagt motstånd fick Tre Kronor slutligen en värdemätare. Fjolårets finalmotståndare Schweiz, med fyra raka segrar i gruppspelet, stod för motståndet i ett fullsatt och köande Ondrej Nepela Arena i Bratislava.

Matchen startade intensivt och bägge lagen skapade målchanser. Men det var Schweiz som skulle ta ledningen. Efter en snabb kontring längs vänsterkanten spelade Gaetan Haas fram Sven Andrighetto som inte gjorde några misstag.

Tre Kronor forcerade på för en kvittering innan den första periodens slut, och till slut skulle den komma. Alexander Wennberg vann tekningen och John Klingberg avslutade från blålinjen och in via Wennbergs ben.

Nylander rykande het

Tidigt i den andra perioden utökade Tre Kronor. Efter en tilltrasslad situation framför det schweiziska målet kunde William Nylander till slut få tag i pucken och lyfta in sitt fjärde mål i turneringen.

I spel fyra mot fyra kom 2–2 målet, sedan den schweiziske backen Roma Josi fått fem pucken till Joel Genazzi som tryckte in kvitteringen. Men bara 30 sekunder efter kvitteringen skulle Schweiz få kapitulera igen. Nylander spelade elegant fram Erik Gustafsson som kunde göra 3–2.

Sverige såg ut att ha koll på matchen fram tills mitten på den tredje perioden, då Anton Lander tog på sig en crosschecking. Det gav schweizarna momentum och precis när det numerära överläget var slut pricksköt Gaetan Haas 3–3. Därmed var det utjämnat.

Men Oliver-Ekman Larsson och William Nylander ville annat. Drygt en och en halv minut senare kom repliken, efter att William Nylander på nytt slagit till med en elegant passning, denna gången till Oliver-Ekman Larsson som avslutade snyggt bakom målvakten Reto Berra.

Schweiz tryckte på och tog ut målvakten, men kom aldrig ikapp. Nylander blev den stora matchvinnaren med ett mål och två assist, vilket gör att han nu gjort 13 poäng på fem VM-matcher.