Äntligen dags för Powerplay! SHL-premiär på lördag och det är en magisk säsong som väntar. Många hemvändare kombineras med en rad unga stortalanger i flera lag, mumma! Sju spännande bataljer ska avhandlas och kryddas dessutom av en head-to-head-match. Hetaste mötet hittar vi i Norr där Lakers gästar Luleå. Spänn fast bältet för nu är det dags att släppa pucken!

Läs vårt Powerplaytips & rygga direkt

[powerplay]

Välj vårt experttips eller fyll i din egna tipsrad och klicka på Betala, så skickas du direkt till Powerplay hos Svenska Spel där du betalar din ifyllda rad.

Match 1: Frölunda – Brynäs | Speltips: 1

Vad passar bättre än att inleda denna magiska SHL-kupong hemma i mästarnas palats. Gästande Brynäs missade slutspel i fjol men har varit aktiva under silly season och bland annat värvat Frölundas succéback Jonathan Sigalet som är tilltänkt att ersätta Ryan Gunderson. Anton Rödin är tillbaka i Gävle och får Bajensonen vara skadefri kommer han hittas högt upp i poängligan när säsongen summeras. Roger Rönnbergs manskap ser, om möjligt, ännu starkare ut i år. Nicklas Lasu och Johan Sundström är två hemvändare som spetsar forwardsuppsättningen ytterligare. Värdarna trivdes bra mot Brynäs under förra säsongen och är en högaktuell spikaspirant i premiären.  

Match 2: Leksand – Malmö | Speltips: 12

Efter ännu ett återtåg till SHL har Leksand rustat för att etablera sig i svensk hockeys finrum. Sportchef Thomas “Tjomme” Johansson har bland annat signat riktigt tunga hemvändare i backen Johan Fransson och centern Patrik Zackrisson. Dessa två rutinerade herrar kommer få dra ett tungt lass hos dalagänget. Från antagonisterna Mora har burväktare Janne Juvonen och skicklige Spencer Abbot hämtas in, och de håller också hög SHL-klass. Rödhökarna från Skåne mönstrar i princip samma lag som i fjol toppat med ett par danskar och en norsk andremålvakt i Lars Volden. Här kan vi räkna med ett hårt jobbande lag som inte lär bjuda på mycket. Streckningen ser ut att hamna ganska så rätt här och krysset till nästan 30 procent plockar vi då helt sonika bort – 12.       

Match 3: Skellefteå – Oskarshamn | Speltips: 1X2

Historisk drabbning väntar i Skellefteå Kraft Arena. Nykomlingen Oskarshamn gör nämligen här sin första match i Sveriges högstaliga och det finns väl egentligen ingen som tror att Håkan Åhlunds mannar ska lämna Västerbotten med poäng. Det har varit cirkus i Oskarshamn under silly season med brutna kontrakt och flera värvningar tätt inpå seriestart. Målvaktsduon Pettersson-Wentzel och Tex Williamsson blir såklart extremt viktiga när truppen i övrigt är så pass undermålig. “Oket” kommer att få kvala i år men likt Timrå i fjol kan smålänningarna, åtminstone i början, kriga till sig segrar på ren inspiration. I SAIK finns fortfarande firma Möller/Lindström, men överlag ser det tunt ut. Ettan kommer överstreckas och här finns det argument för att skippa den helt även om en helgardering är förnuftig.      

Match 4: Färjestad – Örebro | Speltips: 1X2

Karlstad är nästa anhalt på kupongen och här är det derbyfeeling eftersom Örebro gästar ”Kaffekokaren”. Grundseriens ettor från ifjol Färjestad är återigen en guldkandidat vilket man helt klart förstår efter en titt i framförallt värmlänningarnas forwardsbesättning, som tillsammans med Frölunda är ligans bästa. Örebro har flera tunga tapp på forwardssidsn och har inte lyckats hitta ersättare till stabila poängplockare som Aron Palushaj och Rodrigo Abols. FBK vann samtliga tre drabbningar med Närke-gänget i fjol men favoriseras för hårt här. Dit med samtliga tecken illa kvickt och jaga skräll! 

Match 5: Rögle – HV71 | Speltips: 1

I Sveriges sydligare delar ligger Ängelholm och i Lindab Arena lirar stadens stolthet Rögle mot HV71. Här är två lag som troligtvis lär ligga och skvalpa i tabellens mittensektion. Coach Abbott har fått en riktig drömförstärkning i Dennis Everberg som är hemma efter några år utomlands. I övrigt ser truppen stabil ut dock med några frågetecken i försvarsuppställningen. I HV har klubbikonen Mattias Tedenby lämnat och hans fart och frenesi kommer såklart saknas, även om poängen inte trillar in lika frekvent längre. Spännande nyförvärv i Sandin, Fröberg och Skellefteås föredetta guldklimp Axel Holmström. Skåningarna har dock sett bättre ut på försäsongen, och när spelvärdet dessutom finns till vänster smäller vi dit en riktig smarrig spik. 

Match 6: Luleå – Växjö | Speltips: 1X

I Norrbotten väntar en repris på fjolårets SM-semifinal. Då var Luleå Hockey klart starkast och kunde enkelt bemästra Sam Hallam och company. Ny säsong och nya möjligheter för Växjö som ställer ett hyperspännande gäng på isen. Smålänningarna är inne i ett generationsskifte där äldre gubbar som Pesonen, Reddox och Kiiskinen ersatts med en del yngre förmågor.  22-årige Jakob Forsbacka-Karlsson gjorde drygt 20 matcher i Boston Bruins i fjol och kommer som tvåvägscenter bli nyttig över hela rinken. Luleå ser även de starka ut och de finska VM-spelarna Tyrväinen och Ilomäki ser ut att passa väl in i ”Bulans” bygge. Jämnt och målsnålt är ett troligt scenario där Luleå ytterst sällan kammar noll i Coop Norrbotten Arena – 1X. 

Match 7: Djurgården – Linköping | Speltips: 1X2

Många nygamla ansikten i årets SHL men den i särklass största värvningen gjorde Djurgården när Patrik Berglund lämnade 15 miljoner dollar på bordet i Buffalo och kritade på för Stockholmslaget. I Berglunds kedja lär troligen Jacob Josefson spela och oavsett vem tränare Robert Ohlsson använder som tredjelänk så vattnas det i munnen. Tveksamt om bredden och målvaktsspelet i laget håller för en lång slutspelsresa. Linköping har tryckt på den berömda resetknappen och börjat om med både en ny sportchef i Niklas ”Pajen” Persson och coach i Bert Robertsson. Truppen ser dock tunn ut och ska LHC kunna ha en lyckad säsong måste spelare som Broc Little och Mattias Bäckman vara skadefria. Östgötarna brukar inte trivas på Hovet men till rådande streckning är hemmaspiken inte aktuell. 

Match 8: Patrik Berglund – Broc Little | Speltips: X2

Sist ut är head-to-head-mötet mellan Djurgårdens stjärnspelare Patrik Berglund och Linköpings fixlirare Broc Little. Berglund har inte spelat en tävlingsmatch sedan november och har väl inte heller varit någon notorisk målskytt i NHL. Innan flytten till Nordamerika snittade han dock ungefär ett halvt mål per match i Allsvenskan. Little å andra sidan är en riktig måltjuv som trots skadeproblem i fjol hamnade ganska högt upp i skytteligan. Krysset ska som vanligt med först när det handlar om head-to-head men här lockar också värdet på Little. 

Antal rader: 216 | Spelstopp: 15:14

KUPONGENS SÄKRA: Frölunda

I en premiäromgång går väl egentligen inget lag säkert, men de regerande mästarna från västkusten ser återigen ruskigt starka ut och när vi jagar hög utdelning och skrällar på annat håll spikas Frölunda.

CHANSNINGEN: Oskarshamn

IKO är nykomlingar och kommer husera i botten av tabellen. Men Åhlunds mannar har stundtals sett bra ut på försäsongen och slagit lag som Växjö, Djurgården och Linköping. Riktigt fint värde på gästerna som ska synas. 

Lämna in Powerplay hos Svenska Spel genom knappen och jobba in den tillsammans med oss!

Allt innehåll på Speltips.se är avsedd för dig som är 18+. Spelar du för mycket? Kontakta Stödlinjen.