Det var inte många som trodde på Finland inför semifinalen mot storfavoriterna Ryssland. Men efter en enormt uppoffrande match är skrällen ett faktum. Finland är klara för VM-final, efter att den förre Örebrospelaren Marko Anttila gjort matchens enda mål.

Ryssland klev in i semifinalen mot Finland som stora favoriter efter att ha vunnit alla sina matcher hittills i VM. Finland, i sin tur, hade överraskat enormt med sitt orutinerade lag. Frågan inför var om de skulle kunna skrälla ännu en gång.

Till en början såg det absolut ut att kunna bli så. Finland inledde matchen på ett strålande sätt och var det bästa laget under lite mer än halva första perioden. Bland annat hade man en puck som låg och dansade på mållinjen.

Ju längre perioden led desto bättre blev dock Ryssland. Storstjärnorna växte in i matchen och kedjan med Alexander Ovetjkin, Kirill Kaprizov och Jevgenij Kuznetsov tog för sig mer och mer. Kaprizov stod för en fin aktion när han skottfintade och avslutade på en räddande Kevin Lankinen, medan Kuznetsov träffade virket på ett skott från sidan. Trots detta var det mållöst när lagen gick till första pausvilan.

Förre Örebrospelaren avgjorde

Det var mållöst även efter den andra perioden. Ryssland hade övertaget med 11–8 i skottstatisten men lyckades alltså inte göra något mål. Dessutom hade Finlands Niko Ojamäki en riktigt bra chans att spräcka nollan när han träffade virket.

Det skulle dröja ända fram till klockan stod på 50.18 innan det första målet kom. Och det var Finland som gjorde det. Kaptenen Marko Anttila högg på en öppen puck och avslutade mellan benen på Andrei Vasiljevskij.

Efter målet inledde Ryssland en anstormning i jakt på kvitteringsmål. Man plockade sin målvakt och lyfte in alla sina stjärnspelare på samma gång. Men ett extremt uppoffrande försvarsspel gjorde att Finland lyckades hålla undan och vinna.

Superskrällen är därmed ett faktum. Finland, med spelare från SHL och inhemska Liiga, slår ut enormt stjärnspäckade Ryssland och är i VM-final, där Kanada väntar.