Med sina 48 år på tronen är ”Dronning” Margrethe en av Danmarks längst regerande monarker. När hon talar så lyssnar danskarna. Uppemot tre fjärdedelar av befolkningen brukar se drottningens TV-sända nyårstal – en tradition som många danskar tycker är viktigare än fyrverkerierna vid tolvslaget.

Efter talet är det vanligt att innehållet och budskapet noggrant analyseras av både retorikexperter och politiska kommentatorer. Men det spekuleras friskt redan inför talet: Vad kommer drottningen ta upp i år? Det går till och med att satsa pengar på vilka specifika ord och fraser som kommer att nämnas. Med tanke på den rådande pandemin är det ingen högoddsare att begrepp som ”coronavirus”, ”pandemi” och ”munskydd” kommer att tas upp – framför allt med tanke på att drottningen tidigare i år kritiserats för att ha varit för tyst kring just dessa frågor. En satsad hundralapp på dessa ord ger en blygsam vinst på mellan 100 och 150 kronor. 

– Vi har under den senaste tiden sett att intresset för betting på evenemang utanför den traditionella sporten ökat. Intresset för betting på presidentvalet var rekordstort och där var spel på vad Trump skulle nämna i sina tal något av det mest populära, säger Simon Pettersson på Speltips.se.

Högoddsare som spelalternativ

Den som vill tjäna storkovan får istället att hoppas att drottningen tar upp mer oväntade ämnen som exempelvis danska landslagets och Malmö FF:s succétränare Åge Hareide (751 gånger pengarna), Koranbrännaren Rasmus Paludan (500 gånger pengarna) eller den populära TV-serien Tiger King (600 gånger pengarna). Och att allt kan hända under den folkkära monarkens nyårstal fick vi bevis på förra året – då nämnde drottningen otippat 50-årsjubileet av månlandningen 1969.

– Att drottningen nämner något oväntat i sitt tal är inte helt otänkbart men det kluriga för såväl spelarna som spelbolag är att lista ut vad det isåfall skulle kunna vara. När drottningen nämnde jubileet av månlandningen så var det högst oväntat men också något som varken spelare eller spelbolag kunde förutspå, avslutar Pettersson.