VM är över för Sveriges del efter att man inte lyckades komma upp i nivå mot England i kvartsfinalen. Dock har man sett till hela turneringen stått för en fantastisk prestation, och gått längre än de allra flesta ens vågat hoppas på. Speltips.se analyserar hur varje enskild spelare har presterat. För att bli betygsatt måste man spelat minst 30 minuter i turneringen.

Graderingen är följande:

✩ =  Underkänt, ✩✩ = Godkänt, ✩✩✩ = Bra, ✩✩✩✩ = Mycket bra, ✩✩✩✩✩ = Världsklass

Målvakt

Robin Olsen ✩✩✩✩✩

En mycket vass turnering av den långe målvakten, och storklubbar som Barcelona, Napoli och Roma har uttryckt sitt intresse för den 28-årige skåningen. Felplacerad på Toni Kroos frispark, men i övrigt väldigt lugn och stabil med flertalet fina ingripanden. Var ett frågetecken inför VM med sin axeloperation, men det märktes inte på något sätt.

Försvarare

Mikael Lustig ✩✩✩✩

Vann förvånansvärt mycket nickdueller, och bidrog med ett starkt defensivt arbete. Lite blek i offensiven, men det spelade mindre roll när han lyckades hålla Son och Lozano under kontroll. Onödigt gult kort höll honom borta från kvartsfinalen, och det påverkade Sverige tyvärr en hel del.

Andreas Granqvist ✩✩✩✩✩

Granen var säkerheten själv under turneringen, där han inte bara var kylig från 11 meter i avgörande lägen – utan också brytningssäker och positionsskicklig där bak. En utmärkt ledare som bidrar med massvis med kommunikation och styr många av de svenska spelarna. Mer eller mindre perfekta insatser mot Sydkorea, Schweiz och Mexiko.

Victor Nilsson Lindelöf ✩✩✩✩✩

Höga betyg i det svenska försvaret, men det är verkligen inte obefogat. VNL fick en mardrömsstart på turneringen när han tvingades avstå från premiären efter feber, men kunde spela resterande matcher och gjorde det med bravur. Perfekt komplement till Granqvist, då “Vigge” kan bidra med en mycket god spelförståelse och en stark passningsfot. Dessutom snabb och skicklig på att försvara i en-mot-en-lägen.

Ludwig Augustinsson ✩✩✩✩

BP-produkten gjorde inte bara sitt första landslagsmål, utan var i allra högsta grad delaktig i det offensiva spelet. Ludde har en känslig vänsterfot och slog många farliga inlägg – bland annat det till Bergs hyperfarliga nick. Var lite blek i början av premiären men växte ju längre turneringen led och visade att han verkligen förtjänade vänsterbacksplatsen från start. Hög arbetskapacitet.

Pontus Jansson ✩✩✩✩

Fick reda på att han skulle starta i premiären bara timmar innan matchstart, men Leeds United-spelaren visade ingen som helst nervositet. Stod för en mycket trygg och säker insats med hög passningssäkerhet och flertalet brytningar. Kastades in som anfallare för att vinna nickdueller i slutet mot England, men uträttade inget nämnvärt då.

Emil Krafth 

Startade matchen mot England med en klockren brytning, och jag hoppades att Lustigs frånvaro inte skulle påverka så mycket ändå. Jag fick fel. Visserligen är det en lite otacksam uppgift, men Krafth bjöd minuten senare på ett mycket farligt bolltapp som engelsmännen kunde utnyttjat bättre, och var dessutom direkt inblandad i bägge baklängesmålen. Hade en hel del problem med Ashley Young.

Martin Olsson ✩✩

Spelade bara totalt bara 33 minuter under sina två inhopp, men var en frisk fläkt i den svenska offensiven. Löpvillig, inläggskicklig och duellstark. Synd bara att han är vänsterfotad – annars hade han varit given bakom Lustig.

Mittfältare

Viktor Claesson ✩✩✩✩✩

När Forsberg i mina ögon inte riktigt kom upp i nivå, imponerade denna yttermittfältare rejält istället. Går ofta rakt mot mål och är väldigt tung att möta, men samtidigt en mycket god spelförståelse. Inblandad i Sveriges 4 av 6 mål framåt och spelar med en fantastisk pondus. Förhoppningsvis väntar större äventyr än Krasnodar, där Claesson för övrigt stod för 10 mål och 6 assist denna säsong.

Sebastian Larsson ✩✩✩

Sebbe var en riktigt arbetshäst och drog ett stort lass i det defensiva jobbet – vilket passade bra tillsammans med Ekdal som är lite mer kreativ och offensiv lagd. Stod för många fina brytningar, men slänger bort en del enkla passningar ibland. Duellstark.

Albin Ekdal ✩✩✩✩

Skadefylld vår, där klubblaget Hamburg dessutom åkte ned från förstaligan – och många frågade sig hur formen egentligen var hos BP-produkten. Han svarade klockrent men en mycket stark insats mot Sydkorea och höll överlag en bra nivå – bortsett från avslutande matchen mot England. När Sverige nötte försvarsspel i långa stunder var Ekdal den som kunde hålla i bollen och låta svenskarna hålla andan. Iscensatte många kontringar och överlag skicklig med bollen. Jagas numera av Sporting.

Emil Forsberg ✩✩

Kan tyckas vara ett lågt betyg, men sett till de höga förväntningarna han själv och vi andra hade på Foppa tycker jag det är befogat. Brände nästan lika många lägen som Berg och slarvade bort bollen rejält emellanåt. Spelade upp sig mot Mexiko och fick göra ett – något slumpartat – mål mot Schweiz men i övrigt en ganska blek turnering. Har sett han spela på en betydligt högre nivå, men lyckades inte få ut sin topp-prestation denna gång.

Gustav Svensson ✩✩✩

När Seb Larsson blev avstängd på grund av sina gula kort fick Seattle-spelaren Svensson göra sin första riktiga landskamp från start i åttondelsfinalen. Gjorde en imponerande insats bredvid Ekdal, där han bröt mycket boll och låg rätt i positionerna. Jobbade hårt och mycket få misstag.

Anfallare

Ola Toivonen ✩✩✩

Blandade och gav väldigt mycket, men gjorde ändå ett klassmål mot Tyskland, var inblandad i straffen som Berg ordnande samt assisterade Forsbergs mål. Tog flera öppnade löpningar för sina lagkamrater innan orken tröt, men var inte riktigt lika stark i luftspelet som jag vågat hoppas.

Marcus Berg ✩✩

Förtjänade kanske ett bättre öde på vissa skott men det går inte att förneka att han lämnar VM med flest antal missade lägen. Sprang emellanåt en hel del i försvaret, men såg i andra stunder helt loj ut och vandrade förstrött. Noterades för en assist och ordnade en straff mot Mexiko samt ett rött kort på Boateng, vilket åtminstone räddar honom från att få underkänt.

John Guidetti ✩✩

Krigade visserligen mycket i vanlig ordning, men det var ungefär allt. Såg inte ut ha en tillräckligt bra teknik eller spelförståelse för att uträtta något konkret, och blev rätt osynlig de få minuter han fick chansen.

Isac Kiese Thelin ✩

Byttes in totalt tre gånger i slutet av matcherna, men såg på något sätt ändå trött ut? Sverige försvarade för fulla muggar men då valde Kiese Thelin att gå i defensiven?! Såg allmän lat ut och vann inte alls tillräckligt många nickdueller för att få godkänt. Öst in mål i Belgien, men en helt annan spelare detta VM.