I tisdags gick Spelinspektionen ut med nya föreskrifter angående vadhållning på sport som utövas i Sverige. Dessa föreskrifter är för att skydda klubbarna och minderåriga idrottsutövare mot matchfixning och kommer träda i kraft från och med årsskiftet.

Det har länge pratats om hur man ska motarbeta matchfixningen som råder inom svensk idrott. Svenska fotbollsförbundet har bland annat krävt att spel på lägre divisioner ska upphöra, och nu är det fast beslutet att de kraven kommer bli genomförda. Igår gick nämligen Spelinspektionen ut med nya föreskrifter, som redan har godkänts av EU, angående vadhållning på svensk idrott. Dessa nya föreskrifter är bland annat att allt spel på fotbollsmatcher under division 2 kommer att förbjudas. Detta kommer även att gälla i svenska cupen, vilket innebär att båda lagen måste vara i någon av de fyra högsta divisionerna för att det ska vara tillåtet att spela på. Även träningsmatcher och internationella matcher kommer påverkas av denna regel.

Det blir heller inte längre tillåtet att erbjuda spel på regelbrott, till exempel varningar, utvisningar och straffar. Sedan tidigare har det varit förbjudet med spel på en match där majoriteten av spelarna är minderåriga, nu kommer det även ett förbud att spela på individuella prestationer av spelare som är under 18 år. De nya föreskrifterna kommer att gälla från och med den första januari 2021.

– Detta är ytterligare ett steg i arbetet med att minimera riskerna för matchfixning och det hot mot idrottens integritet som matchfixningen utgör, säger Spelinspektionens enhetschef Nicklas Hjertonsson i ett pressmeddelande på deras hemsida.