Spelinspektionen tog kontrollen över spelmarknaden

1 januari 2019 är ett datum svenska spelvärlden alltid kommer att minnas. Datumet står för dagen då den svenska spelregleringen trädde i kraft, vilket kom att förändra spelbolagen på en rad olika sätt. Lagstiftningen som den svenska regeringen ligger bakom, innebär flera regleringar för svenska spelbolag. För det första måste alla spelbolag som vill verka i Sverige, göra en licensansökan innan lansering sker. Beviljar Spelinspektionen den, kommer spelbolaget därefter betala 18% i spelskatt. Utöver det är det flera riktlinjer man måste följa gällande marknadsföringen och spelarens säkerhet.

Spelregleringens första år

I samband med att denna lagstiftning gick igenom, blev vi även presenterade för “Spelpaus”. Där kan man stänga av sig från spelande, antingen en viss period eller tills vidare. Denna funktion har visat sig vara väldigt viktig det gångna året för de med spelproblem. Under de fem första månaderna av 2019 visade det sig att över 35 000 spelare använt sig utav Spelpaus. Kombinerat med snällare marknadsföring, säkra betalningsmetoder och begränsade bonusar så har Spelinspektionen nått framgång när det kommer till att förebygga spelmissbruk. Även om problem finns kvar, har ändå statistik visat att regleringen åtminstone lett spelare in på rätt spår. En bidragande faktor till det är Stödlinjen, som bara är ett knapptryck bort från spelbolagens startsida. Information, hjälp och olika tester, ska alltid finnas inom räckhåll på dagens svenska nätcasinon.

För- och nackdelar

Egentligen finns det bara fördelar med denna lagstiftning. Många sura miner var det dock när spelare fick veta om bonusbegränsningen, men nu har de flesta accepterat läget. De enda som går minus på denna reglering är spelbolagen själva, eftersom omkostnaderna blivit betydligt högre. De stora speljättarna klarar dock dessa kostnader utan problem, medan vi fått sagt hejdå till vissa mindre aktörer under året. Utöver det innebar lagen enbart en positiv förändring, i alla fall ur ett hälsoperspektiv. Fortsätter det i samma riktning kommer Spelinspektionen ha lyckats med sitt mål om ett sundare spelsverige.