Joakim Östman|9 maj, 2024, 11:08

Jag väljer att spela på målspelet i det här mötet. Här är några anledningar varför jag tycker det är ett bra spel:

  • Tjeckien och Finland går in i turneringen som jämnbördiga lag.

  • Öppningsmötena har ofta en tendens att bli svängiga tillställningar.

  • Premiär för hemmanationen, upplagt för gasen i botten på fredagskvällen.

  • Båda nationerna har spets att hota offensivt, framförallt även brister.

Omsättningskrav: 1

18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se

Darkhorses?

Hemmanation Tjeckien går för att utmana om det finaste medaljerna och med hemmapubliken i ryggen kan de bli en darkhorse. Efter åttondeplatsen ifjol är det revansch som gäller och ser vi till truppens stomme just nu finns en del intressanta spelare. Vi hittar bland annat NHL-spelare som Radko Gudas, Ondrej Palat, David Kampf, Dominik Kubalik, Jan Rutta samt målvaktstrion Karel Vejmelka, Lukas Dostal och Petr Mrazek.

Det blandat med spelare från Europa vi känner bra till som exempelvis Roman Cervenka, David Tomasek och Radan Lenc, hoppas Tjeckien på att få ihop ett seger-kollektiv. För faktum är trots allt att kollektivet blir det viktigaste om det ska gå vägen för tjeckerna, då de är både en och två klasser bakom nationer som Sverige, USA och Kanada.

Det samma gäller för Finland som något skrattretande om man känner av rivaliteten till vårt grannland, inte bara fått nej-tack från nordamerikanska-spelarna utan även från europeiska-håll. Bland annat är det Genève-Servettes finländska kvintett Jussi Olkinuora, Sami Vatanen, Valtteri Filppula, Teemu Hartikainen och Sakari Manninen som har tackat nej till VM.

Finland hålls likväl som en favorit till medaljerna utan att egentligen på pappret ha laget att visa upp för det. Är det något det finska lejonen dock visat genom åren är det att hitta sätt att maxprestera eller som jag kanske tycker överprestera till materialet. Sett till NHL-spelare som blivit presenterade hittar vi endast Mikael Granlund, Olli Määttä, Jesse Puljujärvi och Valtteri Puustinen, vilket inte gör en knäsvag på förhand.

Premiär för hemmanationen

Hemmanationen Tjeckien och Finland får båda ses på pappret en bit bakom den självklara gruppfavoriten Kanada, där jag personligen även håller Schweiz som laget närmst bakom Kanada i Grupp A. När det gäller ytterligare förstärkningar är likväl potentialen större i Tjeckien och Finland än exempelvis Schweiz, således borde man såklart inte räkna ut varken Tjeckien eller Finland på förhand.

Inför premiärmötet Tjeckien – Finland håller vi tjeckerna som knappa favoriter då deras spets är något bättre. Finland kan likväl svara upp med att bredden hos dem ska hållas lite högre och vi har på förhand en öppen tillställning att vänta.

Spel på resultatet är därför svårsiat på förhand och istället riktar vi här in oss på ett målspel, att båda nationerna nätar minst två-gånger vardera. Det finns trots allt spets hos både Tjeckien och Finland att såra varandra men kanske framförallt även brister som vi väntar oss blir tydliga under turneringens gång.

Att det är premiär för hemmanationen Tjeckien gör att vi förväntar oss att det blir gasen i botten, även fast Finland inte vanligtvis bjuder upp till dans gällande offensivt-chansspel. Vi synar dock att det trots allt blir en svängig historia, vilket vi vanligtvis är standard gällande öppningsmatcher av turneringar som VM.

Ishockey, Ishockey VM
|
units: 2/5 - spelstopp: 20:20
Tjeckien - Finland
18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se | Oddset kan förändras

Allt innehåll på Speltips.se är avsedd för dig som är 18+. Spelar du för mycket? Kontakta Stödlinjen.