Joakim Östman|9 maj, 2024, 11:09

Jag väljer att spela på USA i det här mötet. Här är några anledningar varför jag tycker det är ett bra spel:

  • USA övertygade i genrepet mot Slovakien, segern skrevs till 6-2.

  • USA har ett ruggigt slagkraftigt lag med flertalet världsstjärnor i truppen.

  • USA har ett mer välbalanserat lag sett till spetsen än Tre Kronor.

  • Det blir Tre Kronor första match när alla det främsta NHL-spelarna är tillgängliga.

  • USA är en given guldkandidat och saknar tydliga svagheter.

Omsättningskrav: 1

18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se

Guldkandidater

USA har presenterat en trupp bestående av NHL-spelare samt högt aktade talangerna (Will Smith, Ryan Leonard & Trey Augustine), framförallt sticker dock Johnny Gaudreau, Dylan Larkin, Brady Tkachuk, Zack Werenski och Jake Sanderson ut som spelare tillhörande yttersta eliten. Det gör att vi direkt kan skriva in USA som en guldkandidat och inte helt oväntat kommer förstaplatsen i gruppen stå mellan USA och Tre Kronor.

USA saknar egentliga brister på förhand och truppen har såväl spets som bredd fördelat på väldigt välbalanserat sätt. Att USA kommer vara ruggigt slagkraftiga ifrågasätter därför ingen men som alltid med lag fullspäckat av NHL-spelare, kan det var en inkörningsperiod på några matcher med den större is-ytan än hemma i Nordamerika.

Backsidan är där Tre Kronor sticker ut med namn som Erik Karlsson, Victor Hedman och Rasmus Dahlin, här slår vi redan nu fast att vi har turneringens starkaste uppsättning. Tre Kronor är därför även de en guldkandidat och efter debaklet i fjol står det revansch på schemat för förbundskapten Sam Hallams mannar.

Tre Kronor har precis som USA ett på pappret slagkraftigt lag där enda egentliga frågetecknet är bredden på spetsen i forwardsuppsättningen. Det borde givetvis kunnat komma att förändras under turneringen då Tre Kronor fortsatt hade möjlighet att plocka in spelare från NHL-slutspelet. Det förväntade vi oss också skulle ske men inför premiär sent på torsdagskvällen valde landslagsledningen att spika 25-manna truppen.

Synar bristerna

Vi bjuds direkt på den yttersta smällkaramellen i Grupp B när favoriterna Tre Kronor – USA möts redan under premiärkvällen. Förväntningarna är således så högt ställda det bara kan bli på ett premiärmöte, som alltid är dock en premiär vad den är. Ur ett Tre Kronor perspektiv vore inte en förlust hela världen även fast Sverige såklart vill inleda turneringen på bästa sätt, faktum är dock att laget som vi ställer på isen under fredagskvällen ännu inte har gjort en match ihop.

Det handlar om att växa under turneringens gång och även fast vi sett till kvaliteten absolut kan rå på USA i premiären, håller åtminstone inte jag Sverige som favorit. USA imponerade i genrepet när de besegrade Slovakien med 6-2, litegrann som i vinterns JVM-turneringen saknar USA tydliga brister och de har en extremt fin balans i lagbygget.

Tre Kronor är i sin tur desto mer baktunga och det är kring offensiven frågetecken finns inför premiären. Det enda spelarna som egentligen matchar upp USA främsta spets är Joel Eriksson Ek, Lucas Raymond, Adrian Kempe och Andre Burakovsky på forwardssidan.  

Här synar vi därför att USA kommer visa våra brister och vinna premiärmötet, medans Tre Kronor i sin tur kommer behöva växa in i turneringen med förhoppningen att offensiven kommer vara tillräckligt spetsig mot nationer som USA och Kanada när det är slutspelsdags.

Ishockey, Ishockey VM
|
units: 2/5 - spelstopp: 20:20
Tre Kronor - USA
18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se | Oddset kan förändras

Allt innehåll på Speltips.se är avsedd för dig som är 18+. Spelar du för mycket? Kontakta Stödlinjen.