Jag väljer att spela på skotten i det här mötet. Här är några anledningar varför jag tycker det är ett bra spel:

  • Växjö var grundseriens bästa hemmalag.

  • Växjö har vunnit sex av sju hemmamatcher i slutspelet.

  • Växjö har vunnit många täta matcher. 10 matcher för laget har slutat med uddamålsseger och man har gått segrande ur åtta av dessa.

  • Rögle har förlorat fyra raka bortamatcher i slutspelet.

  • Rögles spetsforwards har inte kommit upp i nivå i finalserien.

SPELTIPS.SE GER TIPSET:

Växjö (ML) hos LeoVegas

18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se | Oddset kan förändras

Starka på hemmaplan

Växjö har alltså matchboll att avgöra hela matchserien här och man har det dessutom på hemmaplan. En spelform man hittills klarat av med största bravur under det här slutspelet och även under grundserien. Ser vi till grundserien så tog man där 63 poäng av 78 möjliga. Totalt tappade man alltså endast 15 poäng inför hemmafansen och det går inte att komma ifrån hur otroligt skickliga man varit i Vida Arena under den här säsongen och skulle matchserien avgöras under måndagskvällen så är det signifikativt för Växjös säsong och hur viktigt det är att ta poäng och segrar på hemmaplan när man går för guldet.

Ser vi under slutspelet så har Växjö endast förlorat en enda hemmamatch. Detta var i matchserien mot Örebro där Närkelaget vann en match med det snöpliga slutresultatet 0-1. Totalt har man dock vunnit sex av sju hemmamatcher och detta visar bara på hur tufft det är att åka till Växjö och vinna. Man har också under hela slutspelet varit mycket skickliga på att vinna jämna och täta matcher. Totalt har Växjö under slutspelet deltagit i 10 matcher där det slutat med en uddamålsseger för något av lagen. Man har gått segrande ur åtta av dessa och hittills i tre av tre möjliga mot Rögle. Det är otroligt svårt att vinna mot Växjö och det är vad som gör att jag går fullt ut på dem här.

Bortaplansproblem

Medan Växjö har varit tokstarka på hemmaplan så har Rögle haft problem på bortaplan i det här slutspelet när det dragit ihop sig. Man har i nuläget fyra raka förluster på bortaplan efter att först förlorat två raka mot Skellefteå och nu i finalserien också två raka mot Växjö. Frölunda hade man inga problem med i kvartsfinalen men trots det så är det endast två segrar av sex möjliga på bortaplan och endast 33% segerprocent på bortaplan. Detta att jämföra exempelvis med Växjö som har vunnit fyra av sex bortamatcher. Hemmaplan har varit Rögles succévapen i slutspelet, men med en förlust i match fyra på Catena Arena kan det bli det som fäller avgörandet.

Rögle saknar också det sista från sina absoluta spetsspelare i den här finalserien. Jag rekade inför match fyra att vi skulle få poäng från Daniel Zaars klubba. Det fick vi inte och Rögles viktigaste forward står endast på ett poäng under de senaste fyra matcherna, ett snitt han varit långt över under hela säsongen. Samma sak gäller Dennis Everberg och under finalserien är det endast i match tre där Rögles spets nått sin fulla potential och då vann man också enkelt.

ishockey, SHL
|
units: 5/5 - spelstopp: 20:00
Växjö - Rögle
18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se | Oddset kan förändras

Allt innehåll på Speltips.se är avsedd för dig som är 18+. Spelar du för mycket? Kontakta Stödlinjen.