Asiatiska mästerskapen inledde sin resa under 60-talet och Kina tillhör en av de få nationerna som varit med mer eller mindre ända sedan starten. Nu är 2019 års upplaga i full gång och i den andra gruppomgången möter man ett betydligt sämre – på pappret åtminstone – och klart mer oerfaret lag i form av Fillipinierna. Lagen möttes under sommaren för 1,5 år sedan och då vann kineserna med hela 8-1. Ännu en komfortabel seger att vänta?

Match: Fillipinierna – Kina (Asiatiska mästerskapen) | Speltips: Kina vinner | Odds: @1.57 | Units: 3 | Spelbolag: Bet365 | Spelstopp: 14:30

Första gången någonsin

Fillipinierna lyckades förvisso hålla siffrorna nere mot Sydkorea i öppningsmatchen, men jag anser att vi inte bör dra alltför stora paralleller från den matchen. Sydkorea saknade storstjärnan Heung-Min Son och det var egentligen spel mot ett mål under hela matchen där koreanerna hade närmare 80% bollinnehav. Detta är första gången någonsin som Fillipinierna deltar i asiatiska mästerskapen och det var egentligen en bedrift i sig. I det lite komplexa kvalet gick man först tungt i första rundan men lyckades ta sig vidare efter relativt lätt lottning i “runda 3” där man ställdes emot Yemen, Tajikistan och Neapel. Inga storlag med andra ord, men man spelade jämnt i nästan varje match. Lite skillnad när man nu möter större nationer som Sydkorea och Kina.

Vid rodret har vi svenska Sven-Göran Eriksson som varit förbundskapten i ungefär tre och en halv månad. Han har gjort ett väldigt fint arbete hitills, men nu får han nog infinna sig i ännu en förlust. De allra flesta spelarna i landslaget spelar i Fillipinierna, Thailand eller Malayasia till vardags även om man har AC Horsens (Danmark) och Sepsi Gheorghe (Rumänien) represnterade också. Kvalitén är väldigt låg. Tar man poäng vore det en riktig bragd.

Vill tillbaka till toppen

Trots sitt enorma invånarantal och ett ökande antal fotbollsspelare har Kina ändå inte lyckats snäppa upp nämnvärt som fotbollsnation. År 2004 tog man sig hela vägen till final (för andra gången i landets historia) men sedan dess har man inte lyckats ta sig till semifinal en enda gång. Fotbollsförbundet har testat diverse olika metoder utan någon märkbar förbättring. Spelarna har drillats hårt och förväntingarna hemifrån är stora. Lever man upp till pressen? Ja, det tror jag.

Till skillnad från dagens motståndare så behövde inte Kina något mer än den första rundan för att ta sig vidare till slutspelet. I den första matchen i mästerskapet så besegrade man Kirgistan med 2-1. Spelet var dock inte bländande, så den rutinerade italienska tränaren Marcelo Lippo kanske har en del saker att reda ut. Jag är iallafall inte oroad, kvalitén finns där och man har visat prov på fint spel i tidigare matcher. Alla spelare tillhör till vardags något av lagen i den kinesiska högstaligan och många spelar/har spelat ihop.

När lagen möttes senast så vann Kina med hela 8-1 och stod för en brutal utskåpning. Det var förvisso en träningsmatch men ändå bara ca ett och ett halvt år tillbaka i tiden och hyfsat lika trupper. Kina passade även på att bränna en straff och det var inte långt ifrån att vi fick se tvåsiffriga segersiffror. När det skiljde så mycket sist  är @1.57 definitivt i överkant idag. Jag tror på en stabil 0-2-seger för kineserna.

Speltips: Kina vinner

Här är några anledningar varför jag tycker det är ett bra spel:

  • När lagen möttes sommaren 2017 så slutade det i en jordsskredsseger för kineserna. 8-1 skrevs slutresultatet till. 

  • Kina har ett extremt mycket bättre lag på pappret. 

  • Kina är en av de mest rutinerade nationerna i detta sammanhang medan det är Fillipiniernas första gång någonsin i mästerskapet.

  • Kinas trupp är betydligt mer samspelt.

Högst odds hittar jag hos Bet365 som ger 1.57. Min investering i detta spel blir 3 units!

Rygga till 1.57 hos Bet365

Allt innehåll på Speltips.se är avsedd för dig som är 18+. Spelar du för mycket? Kontakta Stödlinjen.