Kroatien och England drabbar samman på Luzhniki Stadium – en av Europas absolut största arenor. En biljett till VM-finalen står på spel, och för flera spelare i lagen är det en “nu-eller-aldrig”-känsla. Gällande vilka som går hela vägen från denna jämna semifinal vågar jag inte spekulera i, men jag är helt övertygad om att detta är matchens bästa spel!

Match: Kroatien – England (VM) | Speltips: Harry Kane skjuter fler skott på mål än Raheem Sterling | Odds: @1.50 | Units: 2,5 | Spelbolag: Unibet | Spelstopp: 20:00

Marginaler fäller avgörandet

Jag tror detta kommer bli en oerhörd tajt match, där det lag som är mest effektiv och får marginalerna på sin sida troligen kommer avancera.

På ena sidan står ett ungt och talangfullt England, styrda av din mycket skicklige Gareth Southgate. Då alla spelare i truppen hör hemma i ett Premier League-lag och några av dessa klubbar valt att ta steget till en trebackslinje, valde Southgate då att inrätta det även i landslaget. Det har hittills varit ett smart drag – då både Young och Trippier har utmärkta egenskaper för wingbacks samt att man får en enkel speluppbyggnad och ett mångsidigt anfall. Man har haft ett tryggt grundspel genom hela turneringen, även om man i media kritiserades för att man skapade för få målchanser, och överlag råder ett stort lugn. Mot Colombia var man visserligen illa ute, men mot Sverige såg det kontrollerat och hyfsat säkert ut matchen igenom. Den oerfarna Pickford har vuxit fram till en självsäker hjälte och Harry Kane fortsätter producera mål. Dessutom ruskigt vassa på fasta situationer.

På andra sidan har vi ett starkt kollektivt Kroatien, hänförda av spelgeniet Luka Modric. Laget imponerade rejält under gruppspelet, där framför allt 3-0-segern mot Argentina sticker ut – men man visade även upp sin fina bredd när Island besegrades med en reservbetonad elva. Mot Danmark gick det trögare i en tillknäppt tillställning, men efter mycket om och men tog man sig till slut vidare på straffar. Inför kvartsfinalen mot Ryssland valde förbundskaptenen Zlatko Dalic att – precis som i första halvleken av premiären ta in den offensive Kramaric i elvan. Visserligen gjorde Hoffenheim-spelaren ett viktigt mål, men jag tycker ändå att det är fel beslut att ta. För det innebär att Modric och Rakitic återigen förpassas som sittande mittfältare bakom “den offensiva fyran”, och de är inte vana att spela här – speciellt inte utan et defensivt komplement (Casemiro för Modrics del och Busquets för Rakitics). Detta gjorde bland annat att man hamnade fel i positionerna, vilket bäddade för Cherysevs ledningsmål. I övrigt har Kroatien en fysisk försvarsslinje och en namnkunnig offensiv. Rebic har imponerat stort och är ett hot i en-mot-en-spelet samtidigt som Perisic aldrig får räknas bort i mästerskapssammanhang.

Kane med sikte på guldskon

Spelet går alltså ut på att Harry Kane ska träffa mål fler gånger än Raheem Sterling.

Kane som alltså hittills stått för sex stycken fullträffar toppar i skrivande stund skytteligan och det är något anfallaren hoppas kunna säkra – tillsammans med VM-guldet då förstås. Tottenham-stjärnan har under de senaste säsongerna fullkomligen öst in mål i alla möjliga turneringar, och är i mina ögon en komplett anfallare som kan göra mål på alla möjliga sätt. Hittills den här säsongen, alla turneringar, har anfallaren stått för 50 mål på 55 matcher – ett sanslöst facit. Denna enorma målproduktion kräver dock att han skjuter en hel del, vilket gör att han denna säsong snittar 4,7 skott per match. I Premier League denna säsong snittar han 5,0 skott per match och lite drygt 2 skott på mål per match.

Sterling står visserligen uppsatt som anfallare i Englands 3-4-1-2-uppställning, men han droppar egentligen ofta nedåt i banan. Han har också stått för en fin säsong i Manchester City med 24 mål på 55 matcher. Det ska dock sägas att nästan hellre agerar framspelare och således också stått för en hel del assist under säsongen. Den här säsongen snittar han 2,3 skott per match i alla turneringar. I Premier League snittar han 2,6 skott per match och 1,1 skott på mål per match.

I England är Kane den uttalade målskytten, medan Sterling har en lite mer tillbakadragen roll. I VM-kvalet gjorde t ex Kane 5 stycken mål, medan Sterling inte lyckades hitta nätet en enda gång – trots en match mer spelad. Under den här VM-turneringen har Sterling träffat målet blott en enda gång – jämfört med Kane som har sex stycken skott på mål. Spelet sitter i 75% av matcherna, där man en gång hamnade på exakt samma antal (0 st var mot Sverige). Medan Kane är den uttalade straffskytten – utan några tvivel – får Sterling nästan alltid finna sig i att bli utbytt (hänt alla matcher utom en). Det är mycket troligt att det sker även mot Kroatien, vilket ger Kane lite extra tid på att lösa spelet.

Tro heller inte att Kroatien kommer glömma bort den tekniske och snabba Sterling – nej, man sa på presskonferensen att man hellre såg honom vilas då han utgjorde ett hot mot den kroatiske backlinjen. I den backlinjen hittas för övrigt Lovren, som Kane mött ett antal gånger. De två senaste gångerna har han fått totalt 5 skott på mål och dessutom då lyckats göra mål på 3 av dessa.

Speltips: Harry Kane skjuter fler skott på mål än Raheem Sterling

Här är några anledningar varför jag tycker det är ett bra spel:

  • Kane har redan gjort 6 stycken mål och siktar för fullt på att vinna skytteligan.

  • Sterling har bara träffat mål en gång denna turnering, jämfört med Kane med sex skott på mål.

  • Spelet sitter i 75% av matcherna denna turnering.

  • I VM-kvalet gjorde Kane 5 mål, medan Sterling inte hittade nätet en enda gång.

  • Sterling har blivit utbytt i alla matcher utom en detta VM. Blir troligen utbytt även imorgon.

  • Kane är lagets straffskytt och största anfallshot.

  • Kane snittar dubbelt så många skott på mål som Sterling denna säsong i Premier League.

Högst odds hittar jag hos Unibet som ger @1.50 för spelet. Min investering i detta spel blir 2,5 units!

Rygga till 1.50 hos Unibet

Allt innehåll på Speltips.se är avsedd för dig som är 18+. Spelar du för mycket? Kontakta Stödlinjen.