Dags för Champions league-kval där vi ser två ligasegrare från föregående säsong ställas mot varandra. Ljublijana i Slovenien och Qarabag i Azerbajdzjan. Vi ser ett hemmalag som gått starkt under hela förra säsongen och hittar ett intressant odds på dubbelchansen i hemmalagets favör.

Match: Olimpija Ljublijana – Qarabag (Champions league, kval)| Speltips: 1X | Odds: @1.61 | Units: 2/5 | Spelbolag: Unibet | Spelstopp: 19:59

Bra på att inte förlora

Ljublijana vann ligan men man hamnade på samma poäng som största rivalen Maribor som förra säsongen tog sig hela vägen till Champions League. Det som till sist avgjorde var målskillnaden i inbördes möten mellan lagen som räknas före den totala målskillnaden. Hade total målskillnad räknats först, som den ofta gör, hade Maribor stått som motståndare till Qarabag. Istället blev det alltså Ljublijana ett lag som föregående säsong inte förlorade någon match på hemmaplan utan där förlusterna kom på bortaplan.

Unikt för Ljublijana kontra störste rivalen Maribor var att man endast förlorade två matcher under hela säsongen medan Maribor förlorade fyra men trots det så vann Maribor mer matcher än Ljublijana. Totalt elva oavgjorda matcher och som nämnt ingen förlust på hemmaplan. Ljublijana är väldigt bra på att inte förlora och det gör att oddset på dubbelchansen stiger i värde enligt mig. Vad som talar för att den sitter är också det faktum att Ljublijana måste få med sig ett bra resultat om man ska ta sig vidare från det här dubbelmötet. Bortamatch i Azerbajdzjan mot Qarabag är en svår nöt att knäcka även för större klubbar och då vill man inte vara i en situation där man behöver vinna med marginal.

Ligaseger i storartad stil

Qarabag blev mästare för femte året i rad och kvalar således till champions league för femte gången i rad. Detta år vann man ligan i överlägsen stil och var bäst på allt. Flest segrar, minst förluster, flest gjorda mål och minst insläppta mål. Man var helt enkelt bäst. Man tog sig förra året hela vägen fram till turneringen men blev till sist jumbo i gruppen bestående av Chelsea, Atletico Madrid och Roma. Man har också flera kvalificeringar till Europa League där man matchat motståndet på ett bättre sätt. Unikt för många av kvalen är dock att det är på hemmaplan man avgör. Förra året i play off mot FC Köpenhamn så vann man hemma för att sedan förlora borta men ändå ta sig vidare på målskillnad.

Visst FC Köpenhamn är såklart ett bättre lag är Ljublijana men faktum kvarstår att man ändå har svårt att vinna på bortaplan utan avgör hemma i Azerbajdzjan. För två år sedan innan man till sist nådde Europa League vann man ingen av bortamatcherna mot Dudelange från Luxemburg, Vitoria Plzen från Tjeckien eller mot IFK Göteborg som man slog ut i avgörande playoff. Ett lag med problem på bortaplan ställs mot ett hemmalag som varit duktiga på att inte förlora. Upplagt för att bortalaget inte vinner enligt mig och det ger dubbelchansen fint värde.

Speltips: 1X

Mitt speltips blir därför 1X på hemmalaget Ljublijana, vilket innebär att tipset sitter om hemmalaget vinner eller matchen slutar oavgjort. Här är några anledningar till varför jag tycker spelet är bra:

  • Ljublijana förlorade ingen hemmamatch föregående säsong.

  • Ljublijana är bra på att inte förlora, endast två förluster gångna säsongen.

  • Ljublijana måste få med sig ett bra resultat om man ska ha en chans mot erkänt hemmastarka Qarabag.

  • Qarabag har senaste åren haft svårt att vinna på bortaplan i kvalsammanhang. Majoriteten av sina dubbelmöten avgör man på hemmaplan.

Unibet ger oss oddset 1.61, som jag synar med 2/5 units.

Rygga till 1.61 hos Unibet

Allt innehåll på Speltips.se är avsedd för dig som är 18+. Spelar du för mycket? Kontakta Stödlinjen.