Premier League är tillbaka efter ett kort FA-cup uppehåll och vi riktar blickarna mot Brighton där serieledande Liverpool kommer på besök för att möta stadens lag. Liverpool är det klart bättre laget och det tror jag räcker till seger med marginal.

Match: Brighton – Liverpool (Premier League) | Speltips: Liverpool -1,5 | Odds: @1.99 | Units: 2/5 | Spelbolag: Bet365 | Spelstopp: 16:00

Har nycklarna för att lösa spelet

För att en handikapplina ska hitta rätt och vara spelvärd menar jag att ett lag främst ska ha ett anfall fyllt med målskyttar och ett stabilt och stenhårt försvar som är svårt att ta sig förbi. Den här säsongen i Premier League har Liverpool visat att det är något man har och det är också i min mening det stora framgångsreceptet. Det spelar egentligen ingen roll vilka som spelar på mittfältet, man blir en maskin så länge inte samma spelatyp kombineras i för stor utsträckning.

Ser vi till försvaret så är Virgil Van Dijk ett monster, Premier leagues bästa försvarare den här säsongen och också precis utsedd till december månads bästa spelare i ligan. Bredvid sig har han två ytterbackar i form av Trent Alexander Arnold och Andrew Robertson som båda är skickliga allroundspelare som också tillför en stor dimension till anfallsspelet. Detta är kärnan och Van Dijk styr sitt försvar med järnhand och i stort sett ingen anfallare har tagit sig förbi försvaret i år, endast tio insläppta mål på 21 spelade matcher, två av dem kom senast mot Manchester City. Offensivt finns det väl knappt något mer att säga om trion Mohammed Salah, Sadio Mané och Roberto Firmino? Salah är fantastisk, Firmino är i form efter ett hattrick mot Arsenal i början av månaden och Mané har stora kvaliteter även han.

Ser vi också till bortaspelet i år så löser Liverpool det här spelet i fem av elva bortamatcher. Kanske ingen jätteimponerande statistik men om vi bortser från matcher mot topp 6-lagen som i nuläget är fyra matcher, så löser man det i otroligt imponerande fem av sju matcher. Endast Leicester och Huddersfield har hållit igen måldifferensen medan Bournemouth, Watford, Crystal Palace, Burnley och Wolves alla fått se sig besegrade med två mål eller fler.

Ett duktigt hemmalag – vilket talar för spelet?

En konfunderande rubrik absolut men faktum är att bortsett från topp 6-lagen så är Brighton det laget som tagit flest poäng på hemmaplan i ligan den här säsongen, något som jag menar talar för vårt spel. Brighton spelar inte samma destruktiva spel på hemmaplan som på bortaplan. Vi har sett Liverpool enkelt ta sig förbi Watford, Bournemouth och Wolves den här säsongen. Lag som ser sig själva som starka på hemmaplan och som vill hålla boll när man har sina hemmafans i ryggen.

Ser man spelmässigt är Brighton också ett lag med stor styrka på fasta situationer. Mittbacksparet Lewis Dunk och Shane Duffy är inte ovana målskyttar och man har också en bra spjutspets i Glenn Murray som också är duktig i luftrummet. Mot Liverpool kommer man dock inte vinna lika många dueller mot Van Dijk och kompani och då måste istället spelet gå längs marken. Mycket ansvar kommer då Solly March få vilket jag tror Liverpool kommer kunna hantera. Här saknas också alternativ där varken colombianen Izquierdo eller iraniern Jahanbakhsh saknas som mer tekniska spelare. Borta är också viktige förstemålvakten Matt Ryan, ett tapp som inte ska underskattas.

Speltips: Liverpool -1,5

Jag tror helt enkelt Liverpool är för starka för Brighton. Vad som inte ska glömmas är också faktumet att mötet på Amex Stadium förra säsongen slutade med seger för Liverpool hed hela 5-1 och till nästan två gånger pengarna måste därför handikapplinan testas. Här är några anledningar till varför jag tycker spelet är bra:

  • Liverpool har släppt in minst mål i hela ligan.

  • Liverpool har löst spelet i fem av sju bortamatcher mot lag utanför topp 6.

  • Brighton har självförtroende på hemmaplan. Något Liverpool straffat både Bournemouth och Watford hårt för.

  • Liverpool har en fantastisk anfallstrio som öser in mål.

  • Förra säsongen slutade mötet på Amex Stadium 5-1 till Liverpool.

Högst odds hittar jag hos Bet365 som ger 1.99, ett odds som måste testas! Jag investerar 2/5 units.

Rygga till 1.99 hos Bet365

Allt innehåll på Speltips.se är avsedd för dig som är 18+. Spelar du för mycket? Kontakta Stödlinjen.