Det vankas nykomlingsmöte i Primera División på El Alcoraz under fredagskvällen. Hemmalaget Huesca välkomnar Rayo Vallecano i sin första hemmamatch någonsin i högstaligan och det blir troligen en fin inramning. Jag har spenderat hela dagen med att verkligen gräva djupt och analysera. Alla parametrar talar i en och samma riktning – Los Vallecanos löser hörnlinan!

Match: Huesca – Rayo Vallecano (Primera División) | Speltips: Rayo Vallecano ö3,5 hörnor | Odds: @1.50 | Units: 3 | Spelbolag: Bet365 | Spelstopp: 21:00

Går igenom alla förutsättningar

En tränare som förespråkar kantspel. Rayo Vallecano tog alltså steget upp till det spanska finrummet till denna säsong. Man hade inför fjolårssäsongen beslutat att anställa klubblegendaren Míchel som huvudtränare, vilket visade sig vara ett smart drag. Míchel behövde inte bevisa någonting under sin första tid i klubben för att vinna fansens förtroende och det gjorde att han kände sig trygg och säker i sin roll. Den unge tränaren predikade en attackerande fotboll med hög press. Paco Jémez – den tidigare coachen – ville använda sig av en långsammare speluppbyggnad med stort spelövertag, men Míchel utvecklade modellen till att bli mer chansskapade och det var föga förvånade att laget sköt klart flest skott (14,41 egna skott per match) i ligan. Míchel drog också isär spelet mer, och lät Bebé och Adrian Embarba slicka kanterna lite mer än man gjort tidigare. Man växlade mellan en 4-1-4-1- och en 4-2-3-1-formation, där den sistnämnde genererade flest hörnor överlag. Denna säsong verkar man ha bestämt sig för att enbart använda 4-3-2-1-formation och inläggsspelet är väldigt utkristalliserat.

Värvat in perfekta yttermittfältare. Det fanns dock en växel till i kantspelet att ge, och klubben sökte tydligt efter utpräglade wingers under transferfönstret. Avsaknaden av en vänsterfotad yttermittfältare var tydlig, även om just Bebé gjorde ett fantastiskt jobb. De två dyraste värvningar för klubben blev just exakt av denna karaktär där Gaël Kakuta hämtades in från kinesiska ligan och Álvaro Garcia från Cadiz. Kakuta hade jag först inte full koll på, så jag gjorde lite research och såg på en del klipp och matcher han medverkade i (samt såklart kollade på Rayos två inledande ligamatcher). Det är en mycket teknisk och bollsäker spelare som dessutom är väldigt kvick och har ett avigt rörelsemönster. Trots att han fått spela som högerytter (som sagt vänsterfotad) har han ändå vågat slå flera inlägg (slog på egen hand 4-5 stycken i premiären). Garcia däremot har jag full koll på efter sina prestationer i Cadiz. Jag kan rakryggad säga att detta är ligans snabbaste vänstermittfältare utan tvekan. Väldigt kort men sanslös speed under fötterna och besitter dessutom perfekta hörnkvaliteter i form av utmärkt teknik och en vass inläggsfot i vänsterdojan. Han var den absolut största anledningen till att Cadiz hade ett så pass högt hörnsnitt ifjol.

Alla spanska källor menar på att Rayo Vallecano kommer ställa upp med antingen Kakuta eller Garcia som vänsterytter ikväll. Oavsett vem av dessa som spelar så kommer man att söka en hel del inlägg. Det är, precis som jag sagt tidigare, väldigt gynnsamt att ha yttrar med “vinklarna utåt” – dvs en vänsterfotad vänstermittfältare och vice versa.

Får tillbaka sin starka anfallare. När du granskar statistiken över Rayo Vallecanos inledande två matcher så ser du att man fått 2 stycken hörnor mot Sevilla och 5 stycken hörnor mot Atlético Madrid. Det kanske inte känns speciellt övertygande, men jag ska förklara varför. Rayo Vallecano har haft enorm brist på anfallare efter att Raúl de Tomás återvände till Real Madrid efter sin lånesejour. Det har varit panik och i de två första matcherna har man spelat med mittfältare i anfallsrollen. I första matchen fick den offensiva mittfältaren Oscar Trejo spela som striker och i den andra matchen flyttades yttermittfältaren Embarba (trots sina 173 cm) upp. Rayo Vallecano har fortsatt slå sina sedvanliga inlägg, men det har inte riktigt funnits någon som klivit in och tagit kampen i luftrummet och straffområdet. Strax innan mötet mot Atlético Madrid blev det dock klart att Raúl de Tomás – som uttryck öppen önskan om att få komma tillbaka – är åter i klubben på en ny låneperiod. Han vet precis hur han ska spela och kommer göra “debut” nu ikväll. Raúl gjorde flera stycken nickmål i fjol och är en stark och utpräglad anfallare. Alldeles utmärkt för detta hörnspel. Detta medför i sin tur att Embarba återigen tar steget ned som högermittfältare, vilket är perfekt då vi får en snabb och passningskicklig – samt högerfotad – högerytter.

Helt optimala ytterbackar. En annan spelare som värvades in under transferfönstret – och fick mig att höja lite på ögonbrynen – var högerbacken Luis Advíncula. Han gjorde debut från start nu mot Atlético och var en av anledningarna till man faktiskt löste hörnlinan utan besvär trots starkt motstånd. Det här är en av världens snabbaste försvarsspelare. Detta är inget jag bara skriver för att övertyga er, utan det är ren fakta. Visst – Yedlin, Alba och Bellerin är fruktansvärt snabba men frågan är om inte Advíncula slår honom. Peruanen – som för övrigt medverkade i VM – är en omskolad högerytter och fruktansvärt offensiv. Han fyller jättegärna med upp i anfallen och är dessutom skicklig med bägge fötterna (främst högerfotad dock). Om jag valt ett lag som skulle skapa mycket hörnor då hade jag valt Walker, Trippier eller just Advíncula som högerback. Enormt viktig. Som vänsterback har man spanjoren Oscar Moreno – som OCKSÅ mer än gärna kan användas som vänterytter. När han spelade i Elche tidigare spelade han ofta just vänstermittfältare. Fyller också gärna med i anfallen. Dessutom vänsterfotad.

Potential för skott från bortalaget. Att skott som täcks eller räddas leder till hörnor förstår nog de flesta. Huesca spelar en rätt frejdig fotboll, vilket inte minst syntes mot Barcelona senast, vilket ger utrymme för en del målchanser och skott. Man släppte till 18 skott mot Eibar, 13 mot Bilbao och 30 stycken mot Barcelona. Vallecano sköt 13 skott mot både Atlético Madrid och Sevilla, vilket är en fin siffra.

Klockren statistik. Jag lyfter naturligtvis fram lite statistik och här gräver vi riktigt djupt. Om man delar in planen i tre lika stora avlånga delar (dvs en i mitten, en till vänster och en till höger som alla inkluderar bägge kortsidorna) så sker 81% av Rayo Vallecanos anfallspel i någon av de två kant-korridorerna. Åttioen! En sanslös hög siffra. Det är näst högst av alla lag i ligan. Vallecano snittar hela 20 stycken inlägg, bland de högsta i ligan, per match under dessa två inledande matcher – trots att man alltså mött topplag i form av Sevilla och Atlético Madrid. Huesca å andra sidan får i snitt 20 inlägg emot sig per match, vilket också är bland de högsta i ligan. Kollar vi till Rayo Vallecanos avslutande fem ligamatcher ifjol löste man spelet i alla matcher. Huesca har istället förlorat hörnspelet i sex raka ligamatcher.

Förra säsongen snittade Huesca 5,15 hörnor emot sig per match medan Rayo Vallecano snittade 5,33 egna hörnor per match.

Härliga yttre förutsättningar. Matchen spelas alltså på Estadio El Alcoraz, vilket inte rymmer speciellt många åskådare men har en fin gräsmatta. Planen har måtten 105 x 68 meter, vilket är det vanligaste i europeisk toppfotboll. Tidigare omgångar har det behövts en vätskepaus i mitten av båda halvlekarna men det kommer inte behövas imorgon då det ska bli omkring 22-23 grader och molnigt. Det finns även en risk för regn, vilket gör att bollen glider fortare och generellt brukar vara positivt för hörnspel förutsatt att mattan är fin (vilket den är).

Speltips: Rayo Vallecano över 3,5 hörnor

Här är några anledningar varför jag tycker det är ett riktigt bra spel:

 • Rayo Vallecano väntas ställa upp med en rent ut sagt perfekt startelva för hörnor.

 • Rayo Vallecanos tränare – Míchel – förespråkar en hög press samt ett brett och direkt anfallsspel.

 • Rayo Vallecano snittar 20 stycken egna inlägg per match (bland de högsta i serien). Detta trots att man enbart mött topplag.

 • Rayo Vallecano spelar 81% av sitt anfallsspel i de yttre korridorerna, en siffra som är näst högst i hela ligan.

 • Rayo Vallecano sköt ifjol flest skott i spanska andraligan – hela egna 14,41 skott/match.

 • Rayo Vallecano löste detta spel i sina 5 avslutande matcher ifjol.

 • Bägge Rayo Vallecanos ytterbackar är omskolade yttermittfältare och enormt offensiva.

 • Rayo Vallecano har spelat de två inledande matcherna utan någon utpräglad anfallare men får nu tillbaka Raúl – en nickstark och skicklig forward.

 • Huesca blottar kanterna en hel del. Man snittar 20 inlägg emot sig per match – bland de högsta i ligan.

 • Huesca har förlorat hörnspelet i 6 raka ligamatcher.

 • Huesca spelar en frejdig fotboll och släpper till mycket skottlägen.

 • Huesca snittade 5,15 hörnor emot sig per match ifjol.

 • Senast lagen möttes på denna arena fick Rayo Vallecano 7 hörnor.

Högst odds hittar jag hos Unibet som erbjuder @1.43 i odds. Enligt min analys och mina beräkningar är det ungefär 75-80% sannolikhet att spelet sitter och jag ser då ett värde på omkring 10-15 punkter. Min investering i detta spel blir 3 units!

Rygga till 1.50 hos Bet365

Allt innehåll på Speltips.se är avsedd för dig som är 18+. Spelar du för mycket? Kontakta Stödlinjen.