Under fredagskvällen så välkomnar Getafe gästande Deportivo Alavés till ett kyligt Coliseum Alfonso Pérez. Till mångas förvåning så är det ett riktigt toppmöte publiken bjuds på, där bägge lagen i skrivande stund besitter två av de sex Europa-platserna. Även om inget av lagen förespråkar något snabbt passningsspel och stort bollövertag så finns det ändå fint värde i en passningsspecialare. Ren underskattning av Coolbet?

Match: Getafe – Deportivo Alavés (Primera Division) | Speltips: Maksimovic att göra minst 20 passningar | Odds: @1.40 | Units: 2 | Spelbolag: Coolbet | Spelstopp: 21:00

Jämn match bollinnehavsmässigt

Här anser undertecknad att Coolbet är lite väl naiva som dukar upp en sådan låg passningslina på en central mittfältare. Getafe har under säsongen snittat ett extremt lågt bollinnehav, vilket har resulterat i många av spelarnas genomsnittliga antal passningar är förhållandevis låga. Det beror visserligen på huvudstadslagets snabba speluppbyggnad, där man definitivt understår sig att skicka långbollar i luften eller svepande genomskärare, men – och ett stort men – beror det också på att man ofta tagit ledningen och då fått försvara en längre tid av matcherna. I förvarsspelet vill nämligen tränare Pepe Bordalas gärna ha många spelare bakom bollen och en disciplinerad samt hårdjobbande defensiv. Det har varit ett vinstkoncept hittills, där endast Atletico Madrid släppt in färre mål, men samtidigt är det inte något man gör från matchminut 1. Mot lite sämre lag så vågar Getafe spela en mer styrande fotboll och jag är övertygad om att Alavés – som snittar ynka 41,68% boll – inte skrämmer dem märkbart. Bortalaget är nämligen lite likt Getafe i den aspekten att man hellre låter motståndarna styra och sedan rikta in sig på vassa omställningar.

Matchen spelas hemma i Madrid och där brukar Getafe vara något bättre på att hålla i bollen än på resande fot. Noterbart med arenan Coliseum Alfonso Pérez, till mångas ovetenskap, är att planen faktiskt snäppet bredare (71 meter istället för 68 meter) än genomsnittet och det gör att det blir lite extra ytor i tvåmannamittfältet. När lagen möttes senast så fick Getafe 51% boll och räknar med något liknande idag. Det krävs dock troligen inte ens så mycket. Enligt mina uträkningar (baserat på Maksimovics snitt per match i förhållande till Getafes bollinnehav i procent) räcker det nämligen med 35,47% – och det ska man bara klara. Vi kommer med till hans passningssnitt snart.

Mycket ansvar vilar på Maksimovic

Det är alltså inte Nikola Maksimovic – ni vet, mittbacken i Napoli – som spelet syftar på, utan den defensiva innermittfältaren Nemanja Maksimovic. Han ryktades ett tag till West Ham under sommaren, men valde istället att skriva på ett sexårskontrakt med Getafe istället. Under Bordalas ledning har han varit en viktig kugge i lagbygget och fått 90 minuter i varje ligamatch han spelat (17 av 19 stycken). Det är naturligtvis positivt för vårt spel. Spelarmässigt liknar serben rätt mycket sin landsman Nemanja Matic, där bägge är duktiga bollvinnare och hårt arbetande över hela planen. Maksimovic har varit lagkapten i de serbiska ungdomslandslagen och även om ett fåtal tycker hans passningskvalitet är medioker anser jag att han spelar en viktig roll i Getafes speluppbyggnad trots allt. Han har fått chansen från start sex gånger nu under Nations League med Serbien och snittar då ungefär 65 passningar per match.

När vi granskar Maksimovic passningssnitt är det inte så lockande, och troligen anledningen till Coolbets val av lina (även om de har en algoritm med mer vikt på närmaste matcherna). Han snittar nämligen ynka 21,25 passningar per match. Granskar vi det lite djupare upptäcker vi dock att många prestationer mot extremt bollförande lag (Real Betis, Barcelona etc) drar ned snittet extremt mycket. Tittar vi istället till matcher mot lag som snittar under 50% boll – vilket Alavés i allra högsta grad gör – så löser han det faktiskt i alla sina nio matcher! Snittet landar då på drygt 25,1 passningar per match och standardavvikelsen på låga 5,74. Med ren normalfördelning räknat (utan några övriga tillägg till ekvation) så ger det en vinstsannolikhet på över 80% och spelvärdet är därmed högt. Då ska vi dessutom fortfarande komma ihåg att man nu möter ett av de – förutom sig själva – bollfattigaste lagen.

Som om inte ovanstående nog är dessutom Maksimovics partner på innermittfältet – Arambarri – avstängd, vilket gör att vår serb kommer behöva ta lite extra ansvar på banan. Han blir troligen ihop-parad med Portillo, som egentligen är en yttermittfältare i grunden och jag tror Maksimovic då får droppa lite djupare ned i banan. Räkna således med en del enkla passningar mot mittbackarna.

Det hela blir dessutom ännu mer intressant när vi ger oss på en analys av dagens motståndare. Alavés har som sagt ingen direkt hög press, utan står hellre tryggt och bevakar sina positioner. Vad som dessutom är riktigt fint är att ingen CM/CDM som mött Alavés den här säsongen – oavsett om det är cupspel eller i ligan – har gått under 20 passningar. Det är alltså 21 matcher och 2-3 innermittfältare varje match, och ingen går under. Att Maksimovic då ska vara något undantag har jag mycket svårt att se.

Speltips: Maksimovic att slå minst 20 passningar (misslyckade räknas)

Här är några anledningar varför jag tycker det är ett bra spel:

  • Maksimovic löser detta spel i alla matcher när Getafe fått över 30% boll.

  • Maksimovic löser detta spel i alla matcher mot de lag som snittar <50% boll. Alaves snittar 41,68%.

  • Han snittar 64,8 passningar per match under sina sex starter i serbiska landslaget. 

  • Planen på Coliseum Alfonso Pérez är tre meter bredare än en klassisk plan, vilket ger lite extra ytor.

  • Maksimovics innermittfältskollega Arambarri är avstängd inför dagens match och det gör att vår käre Maksimovic får ta lite extra ansvar.

  • Maksimovic – som för övrigt skrev på för hela sex år i somras – är en regelbunden startspelare i ligan och fått 90 minuter i alla matcher han medverkat i.

  • INGEN innermittmältare (CM/CDM) som mött Alavés denna säsong har gått under linan. Ingen.

Högst odds hittar jag hos Coolbet som dukar upp 1.40. Korrekt odds i mina ögon är strax under 1.20 och värdet är således fint. Min investering i detta spel blir 2 units!

Rygga till 1.40 hos Coolbet

Allt innehåll på Speltips.se är avsedd för dig som är 18+. Spelar du för mycket? Kontakta Stödlinjen.