Svenska Superligan tar paus i helgen och detta på grund av ett landslagsuppehåll. Finnkampen väntar för det Svenska landslaget, där man har chans att ta revansch på finnarna efter förlusten i VM-finalen i december. Sverige kommer med en mycket svagare trupp än i VM och har dessutom fått flertalet återbud på detta. Det blir tufft att ta revansch på finnarna, men ingenting är omöjligt. Det lär vara flera debutanter som är sugna på att visa framfötterna. Jag klickar dock världsmästaren till ett högt odds!

Match: Finland – Sverige (Finnkampen, innebandy) | Speltips: Finland vinner | Odds: @2.35 | Units: 2.5/5 | Spelbolag: Svenska Spel | Spelstopp: 15:00

Trippelt Kainulainen

Tre bröder, lite debutanter och världsstjärnor – Det är Finlands trupp till Finnkampen. Finnarna försvarade sitt VM-guld i december, i en final där Sverige inte hade mycket att komma med. Finland har nu vunnit 4 av de 6 senaste VM-upplagorna. Ett otroligt starkt facit och ett bevis på att innebandyn går framåt i Finland. De finska spelarna som höll hus i Sverige och Svenska Superligan flyttade inför denna säsongen hem och just nu i skrivande stund finns det ingen landslagsspelare i Finland som spelar i Svenska Superligan. Det är ett stort steg på vägen och kanske är även den finska ligan på god väg att gå om den svenska? Finland har iallafall stafettpinnen i innebandyvärlden just nu. Men som om det inte skulle vara nog så är förberedelserna igång för VM 2020, i just Finland. Finland har alltså hemmafördel och chansen att ta sitt tredje raka guld 2020.

Finland har precis som Sverige tagit med några debutanter och spelare som skall testas inför framtida uttagningar. Brödratrion och supertalangerna Kainulainen är tre av dom. Justus, Rasmus och Valtteri Kainulainen har i år dominerat den finska ungdomsinnebandyn och är Finlands svar på Sveriges talanger med Lundmark, Eriksson och Ruud. De här tre bröderna är dock snäppet äldre och har lite mer innebandy i benen och får alltså göra A-landslagsmatch under Finnkampen. Bröderna spelar till vardags i finska ligan, i tre olika lag. Men utöver bröderna finns fler debutanter med i truppen, men de skuggas något utav alla superstjärnor som också finns med. Hjälten från VM, Joonas Pylsy, finns med i truppen tillsammans med andra VM-spelare som Peter Kotilainen, Nico Salo och Sami Johansson. Det är bara fyra av stjärnorna som Finland tagit ut till Finnkampen.

Detta blir första gången lagen möts efter VM-finalen i Prag. Sverige är lite sargat efter att ha förlorat två raka VM-finaler. Finland har stort övertag inför matchen enligt mig, man har tagit ut en betydligt starkare och intressantare trupp än vad Mikael Hill och Sverige har gjort. Finland har drabbats av ett återbud, det är ett målvaktsbyte i truppen. Men inget som Sverige skall hurra något för, det är nämligen den stora finalhjälten Eero Kosonen som är ersättare. Finland har till skillnad mot Sverige gjort sin trupp starkare pga återbuden, Sverige har flera återbud och spelare som inte höjer standarden. Finland storfavoriter enligt mig och därför klickas finnarna till ett mycket fint odds!

Sju(!) återbud

Sverige gör sig klart för Finnkampen och mot något som ser ut som en chans på revansch på grannlandet Finland efter VM-finalen i Prag för drygt 1 månad sedan. Men det är mycket tveksamt om Mikael Hill har rustat för att öka chanserna till revansch. En lite tveksam trupp på förhand har blivit ännu mer tveksam inför Finnkampen, hela sju återbud för Sverige inför och det ser inte speciellt mycket ljusare ut än på förhand. Den finska dominansen de två senaste åren har bäddat för 2 raka VM-finalförluster för Sverige och kanske är man påväg mot en ny förlust nu när Finland matchar en betydligt starkare trupp i Finnkampen än Sverige gör. Mikael Hill tog ut en trupp med flera spelare som skulle testas inför framtiden, flera av de spelarna har fått lämna återbud och ytterligare spelare som varit utanför tidigare trupper har kallats in, i undantag till VM-spelarna Kasper Hedlund och Mattias Samuelsson. De två största återbuden heter Alexander Galante-Carlström och Albin Sjögren, som i skrivande stund öser in poäng för sina klubblag och besitter en topp 3-placering i Svenska Superligans poängliga. Här är samtliga återbud och ersättare:

 • Alexander Galante Carlström ut, Gustav Fritzell in
 • Albin Sjögren ut, Johannes Wilhelmsson in
 • Markus Jonsson ut, Mattias Samuelsson in
 • Niklas Ramirez ut, Simon Berg in
 • Anton Vestlund ut, Jonathan Nilsson in
 • Omar Aldeeb ut, Simon Götz in
 • Oskar Hovlund ut, Kasper Hedlund in

Mikael Hills tanke är tydlig och han vill ge flera unga spelare chansen tillsammans med att ha kvar några rutinerade och superstjärnor som Johan Samuelsson, Kim Nilsson och Emil Johansson. Det har gått emot Hill väldigt mycket efter VM-finalen, mycket kritik runt coachningen, frågan om han skall stanna kvar eller inte och nu blir det inte lättare med flera återbud i en redan mycket orutinerad trupp med undantag. Det är några ersättare som är mycket rimliga men inte riktigt vad Hill och den svenska ledningen förväntade sig. Fritzell och Wilhelmsson är två namn som absolut skall ha i landslaget att göra, men som utsätts för väldigt hård konkurrens på sina positioner. Mattias Samuelsson och Kasper Hedlund kallas också in och kommer styrka upp med rutin i en trupp med många debutanter och unga spelare. Det skapades en stor förvirring när Falun valde att dra tillbaka Galante-Carlström från Finnkampsuttagningen men sedan spela honom i SSL. Det blev konsekvenser från andra klubbar som valde att göra likadant och kalla tillbaka sina stjärnspelare i säkerhet från tänkbara skador. Nu står man inför en tuff uppgift mot Finland och ett möte där man trots oddsen är underdogs enligt mig. Finland har stort övertag, både i senaste matcherna och inför Finnkampen på grund av uttagningarna.

Speltips: Finland vinner matchen

Här är några anledningar varför jag tycker det är ett bra spel:

 • Finland vann VM-finalen i vintras och har vunnit 4 av 6 senaste VM-gulden, finsk dominans påverkar Sverige.

 • Finland vann senast lagen möttes.

 • Finland har tagit ut en mycket intressant trupp som spetsats av VM-guldhjälten och världens bästa målvakt, Eero Kosonen, pga återbud.

 • Sverige har drabbats av SJU återbud inför Finnkampen. Bland annat Galante Carlström och Albin Sjögren.

 • Sverige har tagit ut en trupp med många debutanter och spelare som inte tidigare funnits med i landslaget. Finland har sina toppspelare med tillsammans med några mycket spännande framtidsnamn.

Högst odds hittar jag hos Svenska Spel som ger 2.35. Min investering i detta spel blir 2.5/5 units!

Rygga till 2.35 hos Svenska Spel

Allt innehåll på Speltips.se är avsedd för dig som är 18+. Spelar du för mycket? Kontakta Stödlinjen.