Daniel Jacobsson|19 juni, 2023, 13:02

Jag väljer att spela på hemmalaget i det här mötet. Här är några anledningar varför jag tycker det är ett bra spel:

  • Österrike har imponerat såhär långt in i EM-kvalet. Leder gruppen före Belgien.

  • Österrike fick tillbaka David Alaba i startelvan den här samlingen. Nu kommer även Marcel Sabitzer in, som bara spelade 30 minuter mot Belgien.

  • Sverige blandar och ger för mycket.

  • Österrike är väldigt starka på hemmaplan.

  • Sverige saknar ordinarie spelare på båda ytterbackspositionerna. Linus Wahlqivst och Martin Olsson (!) kan få problem.

Självförtroende

Österrike lyckades ta ledningen mot Belgien och i slutändan även ta en viktig poäng. Det här gjorde man dessutom på resande fot, vilket innebär att man har hemmamatchen kvar mot gruppfavoriten och där är man alltid starka. Med det sagt, Österrike har satt sig i en position som är värd att berömma. Jag var rätt ute när förtroendet gavs till landslaget inför bortamötet med Belgien och man löste även det förtroendet. Nu får man förnyat förtroende av undertecknad och det är framförallt eftersom man fått upp självförtroendet nu och dessutom fått tillbaka sina två bästa spelare. David Alaba spelade 90 minuter senast och Marcel Sabitzer hoppade in med halvtimmen kvar.

Österrike har ett lysande läge inför hemmamatchen mot Sverige. Vårt älskade landslag kommer till värmen i Wien med en svag dagsform. Så är åtminstone känslan och då kan man lätt utnyttja det och straffa Sverige. Österrike har all kvalitet som behövs för att göra just detta i dagsläget. Att det skulle vara en nackdel med spel mot Belgien i lördags stämmer inte. Österrike åkte dit, stod för en stark prestation och tog dessutom poäng. Det är bara stärkande för självförtroendet.

Förväntad startelva (Österrike): Schlager; Posch, Lienhart, Alaba, Wober; Sabitzer, Seiwald, X. Schlager, Wimmer; Arnautovic, Gregoritsch.

Orolig för Sverige

Janne Andersson ställde fram tilltänkta avbytare och reserver i träningsmatchen mot Nya Zeeland på Friends Arena. Chockstarten och underläget vändes som tur var till en övertygande seger. Men i ärlighetens namn så var den matchen väldigt ointressant och rent av onödig. Det enda positiva vi tar med oss därifrån är att Jesper Karlsson – återigen – klev fram och visade framfötterna. AZ Alkmaar-spelaren skall dock inte förvänta sig speciellt mycket spelminuter mot Österrike. Förbundskaptenen har sina favoriter och det är också en hård konkurrens om man skulle få för sig att starta Emil Forsberg och Dejan Kulusevski på kanterna.

Tidigare har det varit Dejan Kulusevski och Alexander Isak längst fram, men det mesta tyder på att Coventry-anfallaren Viktor Gyökeres får en efterlängtad start här. Isåfall är det ett ganska offensivt och ovanligt Sverige vi får se uppställningsmässigt. Inte likt Janne Andersson, som oftast vill ställa upp ”sitt” lag i den här typen av matcher, men att Gyökeres startar går inte att skriva i sten. Den förväntade startelvan tyder på fart från första stund och att det blir en relativt öppen tillställning i Wien. Jag är orolig att det här är negativt för Sverige och att värdarna är alldeles för bra för stunden. Svenskarna hade behövt pricka formen innan den här matchen – där är man inte.

Förväntad startelva (Sverige): Olsen; Wahlqvist, Hien, Lindelöf, Olsson; Forsberg, Ekdal, Svanberg, Kulusevski; Isak, Gyökeres.

fotboll, em kval
|
units: 2/5 - spelstopp: 20:45
Österrike - Sverige
18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se | Oddset kan förändras

Allt innehåll på Speltips.se är avsedd för dig som är 18+. Spelar du för mycket? Kontakta Stödlinjen.