Joakim Östman|24 maj, 2023, 11:13

Jag väljer att spela på Kanada i det här mötet. Här är några anledningar varför jag tycker det är ett bra spel:

  • Kanada höjer sig alltid när det är dags för slutspelshockey.

  • Kanada har ett starkare lag och ska hållas som favoriter.

  • Finland har inte imponerat och fått ta emot mycket kritik på hemmaplan.

  • Finland är överhypade och spelvärdet ligger hos Kanada.

  • Finland har haft bekymmer i spelet med eget puck-possession.

Tagit emot kritik

Som vi kommit att bli vana att se klev Finland in i VM-turneringen upp hypade och det regerande mästarna var på förhand en av guld favoriterna. Finland fick hem storstjärna Mikko Rantanen som kom från en säsong med 115 poäng borta i Nordamerika, vilket givetvis gav en tilltro att möjligheten att försvara titeln var god.

Gruppspelet har dock varit allt annat än imponerade och även fast Finland avslutade med fyra raka segrar mot mindre namnkunnigt motstånd har kritiken varit påtaglig. Både USA och för den delen Tre Kronor synade bristerna och med det sagt fick hemmanationen nöja sig med en 3-plats i gruppen. 

Kanada åkte inte till Riga med ett av det starkaste lagen de haft i VM, på pappret klev likväl Kanada in med turneringens bästa laget tills möjligtvis Schweiz fick deras NHL-förstärkningar. Gruppspelet har varit upp och ner men det är inget ovanligt när det kanadensiska laget spelar VM och när nu slutspelet står bakom dörren förväntar vi oss att Kanada kommer växla upp.

I gruppspelet förlorade Kanada såväl mot Schweiz som Norge men med en stark prestation i sista mötet mot Tjeckien säkrades 2-platsen i gruppen, efter seger med 3-1. 

Höjer sig alltid

Gruppspelet är avklarat och vi får direkt i kvartsfinalspelet en repris på fjolårets VM-final mellan Kanada – Finland. Då drog Finland längsta strået och på hemmaplan återigen, vet vi vad Finland är kapabla till. Finland har dock inte imponerat under turneringen och framförallt i spelet med eget puckinhav har de blivit synade. Att gå upp mot ett såpass skickligt forchekande lag som Kanada vållar för bekymmer och det ska bli intressant att se hur Finland tar sig an kvartsfinalen.

Kanada har i sin tur inte heller direkt imponerat i gruppspelet men sanningen är att det väldigt sällan gör det under VM-turneringarna. Kanada höjer sig så gott som alltid när det är dags för utslagsmatcher vilket det bevisat gång på gång.

Oddsmässigt är Finland favoriter vilket åtminstone jag har väldigt svårt att hålla med om. Kanada är egentligen bättre på samtliga positioner och bortsett från Finlands X-faktor med Mikko Rantanen, ska detta var en match det kanadensiska laget avancerar från.

Bortsett från Mikko Rantanen är det för att vara ärlig ett rätt mediokert finländskt-lag och Kanada har trots allt NHL-spelare på nästintill samtlig positioner. Bredden talar framförallt för Kanada och när dessutom spelvärdet onekligen är hos kanadensarna, klickas kanadensisk-seger i torsdagens kvartsfinal!

Ishockey, Hockey VM
|
units: 3/5 - spelstopp: 19:20
Kanada - Finland
18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se | Oddset kan förändras

Allt innehåll på Speltips.se är avsedd för dig som är 18+. Spelar du för mycket? Kontakta Stödlinjen.