En av veckans absoluta höjdpunkter går av stapeln i ett kyligt Turin under fredagskvällen. Det är ett möte mellan två storklubbar, ett möte mellan två storstäder och ett möte mellan två dynastier. Sedan den italienska skandalen 2006 – den sk Calciopoli  – är det också ett infekterat möte och en utpräglad rivalitet råder. Välkommen till Derby d’Italia och italiensk fotboll i sitt esse!

Match: Juventus – Inter | Speltips: Över 24 fouls (asian) | Odds: @1.54 | Units: 3,5 | Spelbolag: 1XBet | Spelstopp: 20:30

Kontrasternas match

Det här derbyt (trots att lagen kommer från olika städer) är en av de mest spektakulära tillställningarna i italiensk fotboll och bjuder ofta på en hel del heta känslor. Inget av lagen kan tänka sig förlora, och speciellt inte när det är en så pass viktig match i toppstriden. Rivalitet sträcker sig dessutom långt bort utanför planen och till och med utanför fotbollen. Turin och Milano är bägge provinshuvudstäder och har genom historien ofta kantats av olika politiska etablissemang. Som president för ena klubben – Juventus – hittar vi den traditionella, den erfarna och nästan schablonmässiga Andrea Agnelli. Agnelli-familjen har varit i den gamla damen i närmare hundra år och Andrea är en symbol för det internationella men ändå gammelmodiga Italien. På andra sidan, som president för Inter, hittar vi den unge men ack så inflytelserike kinesen Steven Zhang. Han kännetecknas av det nya, av det moderna och är faktiskt Serie A:s i särklass yngste president och likväl den yngsta i Inters historia. Agnelli har varit på den här positionen i snart ett årtioende, Zhang i drygt en månad. Traditionerna och de mesta mästarna möter en modern uppstickare. Kan Inter rubba giganterna?

Starka prestationer

Bägge lagen är troligen rätt belåtna över säsongsinledningen, även om det likväl funnits stunder för respektive lag som de helst vill förtränga. Juventus har så när gått rent i ligan, där det enda poängtappet kom mot Genoa. Då riktade Massimiliano Allegri en rejäl känga kritik till spelarna för att de redan ställt in skorna och blickade framåt mot den kommande matchen mot Manchester United. I övrigt är det svårt att lamentera över de regerande mästarnas väg i ligaspelet. Nyförvärvet tillika superstjärnan Cristiano Ronaldo hade en halvtung start men har kommit igång rejält och har nu registrerats för 10 mål och 5 assist. Hemma mot Manchester United i Champions League stötte man dock på en rejäl plump i protokollet, när engelsmännen vände och vann strax före slutsignalen. Kommande vecka kan man trots allt säkra gruppsegern mot jumbon Young Boys, så jag tror att man vågar rikta all fokus och energi på denna toppmatch.

Inter har precis som tidigare säsonger ett mycket spännande lag på pappret, men till skillnad från tidigare säsonger så ser man faktiskt ut att få ut något vettigt ur den också. Den tidigare Roma-tränaren Luciano Spalletti har gjort ett bra jobb sedan han tillträdde förra sommaren och i skrivande stund placerar sig I Nerazzurri på en åtråvärd tredjeplats i tabellen. Skillnaden mellan fiasko och succé är dock hårfin, där man exempelvis inte längre har avancemang i Champions League i egna händer. Man stötte även på ett rejält debacle för några veckor sedan när blev pulvriserade av Atalanta med 4-1. Till denna match så bekräftade Spalletti under gårdagens presskonferens att Dalbert och Nainggolan missar kvällens match på grund av skador. Det bör dock inte störa alltför mycket och man hoppas kunna bryta en vinstlös trend på Allianz Stadium för första gången sedan 2012.

Inga fingrar emellan

Det här kommer verkligen bli en kamp, och inget av lagen kommer vika en tum i närkamperna. Det finns ett par rejält fouls-benägna spelare i bägge lag – där Juventus har exempelvis Bentancur, Alex Sandro och Matuidi medan Inter besitter Brozovic, Skriniar och D’Ambrosio. Lägg därtill att hemmalagets frisparkssnitt höjdes några procent från ifjol i och med ankomsten av Cristiano Ronaldo; en spelare som får med sig en hel del frisparkar. Bägge lagen har frisparkssnitt som är klart högre än dagens lina och i en så pass viktig match som detta tror jag visselpipan kommer gå vild.

Juventus snittar 26,4 frisparkar per hemmamatch denna säsong. Man löser 25+ frisparkar i 9 av sina 10 senaste matcher – ett mycket imponerande facit. Den enda gången man misslyckades var nu senast mot Fiorentina när det blev 22 stycken.

Inter snittar 27,1 frisparkar per bortamatch denna säsong. Man löser 24+ frisparkar i 9 av sina 10 bortamatcher och är även inblandade i kortkalas med jämna mellanrum. Den enda gången man misslyckades var mot Bologna i ligans 3:e omgång.

I derbyna mot varandra haglar det – av förståeliga skäl – frisparkar. Kollar vi till de fyra senaste säsongerna har lagen mötts 8 stycken gånger. I 7 av dessa möten har det blivit 26+ frisparkar och snittet är högre än 30 frisparkar/match.

Dagens domare döms av ingen mindre än den rutinerade Massimilliano Irrati. Han har 74 Serie A-matcher på kontot och ett snitt på 28,5 frisparkar per match. Jag tror han tydligt vill sätta prägel på matchen och kommer inte tveka att blåsa i pipan.

Speltips: Över 24 fouls asian

Vid exakt 24 fouls blir det pengarna tillbaka! Här är några anledningar varför jag tycker det är ett bra spel:

  • Det är ett laddat derby med mycket känslor.

  • Juventus löser minst 25 st frisparkar i deras 9 av 10 senaste matcher.

  • Inter löser minst 24 frisparkar i 9 av deras 10 bortamatcher denna säsong.

  • Denna säsong snittar Juvenus 26,4 frisparkar per hemmamatch och Inter 27,1 per bortamatch.

  • Det blir minst 26 frisparkar (god marginal alltså) i 7 av de 8 senaste matcherna lagen emellan. Snittet ligger då över 30 st per match dessutom.

  • Dagens domare snittar 28,5 fouls/match på sina 74 dömda Serie A-matcher.

Detta spel hittar jag hos 1XBet till det fina oddset @1.54. Investeringen från min sida blir 3 units!

Rygga till 1.54 hos 1XBet

Allt innehåll på Speltips.se är avsedd för dig som är 18+. Spelar du för mycket? Kontakta Stödlinjen.