Real Sociedad lämnar Baskien och beger sig ned till den spanska östkusten för att ta sig an Levantes småkluriga 3-5-2-uppställning. Det är ett mycket jämnt möte förhand och undertecknad är övertygad om att inget av lagen kommer lägga fingrarna emellan. Kortrikt ännu en gång?

Match: Levante – Real Sociedad (La Liga) | Speltips: Över 3,0 kort | Odds: @1.40 | Units: 3,5 | Spelbolag: Bet365 under fliken “Skapa ditt spel” | Spelstopp: 21:00

Mycket starkare under Lopez

Levante var illa ute ifjol, riktigt illa ute. Efter 27 spelade omgångar så var man i allra högsta grad inblandad i nedflyttningsstriden där tabelläget var som följande:

16 CD Alavés, Spain CD Alavés 27 10 1 16 24:39 -15 31
17 Levante UD, Spain Levante UD 27 3 12 12 22:42 -20 21
18 UD Las Palmas, Spain UD Las Palmas 27 5 5 17 20:55 -35 20
19 Deportivo La Coruña, Spain Deportivo La Coruña 27 4 7 16 25:57 -32 19
20 Málaga CF, Spain Málaga CF 27 3 4 20 16:43 -27 13

Man slogs alltså mot Las Palmas och Deportivo La Coruña om den sista platsen i säkerhet, medan gapet upp till Alavés och övriga lag kändes väldigt långt. Dessutom hade man flera topplag kvar på spelschemat. Där och då valde man att sparka den spanska tränaren Juan Ramon Muniz med omedelbar verkan, och istället plocka in landsmannen Paco Lopez. Lopez hade tidigare hand om Levantes B-lag och med honom vid rodret fick man en rejäl energiboost. Av de avslutande 11 omgångarna vann man 8 stycken (inklusive en galen 5-4-seger mot självaste Barcelona), fick 1 oavgjord samt förlorade två matcher. Det gjorde att man till slut fick hela 15 poängs marginal till strecket. Hade man hållit i det poängsnittet hela säsongen hade man slutat på en andraplats i ligan.. Den här säsongen fick Valencia-klubben inte riktigt samma utdelning inledningsvis men har snäppat upp på sistone och är ett av de formstarkaste lagen för tillfället.

Klubben spelar dock en väldigt omställningsrik fotboll, vilket medför att både egna laget och motståndarna tvingas ta till lite bryskare medel för att undvika ett baklängesmål. Det, tillsammans med en överlag fysisk fotboll, bäddar för en hel del kort. Ifjol var man ligans näst kortrikaste lag med 5,95 kort/match. Denna säsong snittar man 5,18 kort/match där huvuddelen tas av just egna laget. Att Levante ska gå under linan idag tvivlar jag starkt på.

Starka borta

Real Sociedad var relativt anonyma under sommarens transferfönster, där man egentligen bara genomförde två signifikanta värvningar. Dels var det försäljningen av den mycket skicklige och populära högerbacken Álvaro Odriozola och dels köpet av den spanska talangen Mikel Merino från Newcastle. Merino har inte lyckats göra något större avtryck egentligen, förutom hans välplacerade skott mot Huesca som innebär att Sociedad lyckades ta tre poäng. Det var i en bortamatch just dessa poäng inhämtades och faktum är att Sociedad gjort ett av sin starkaste inledningar på bortaplan denna säsong. Ifjol vann man bara fyra stycken bortamatcher på hela säsongen. I år har man redan vunnit tre stycken (efter sex matcher), och det dessutom mot kvalificerat motstånd (inte Huesca kanske förvisso, men mot Bilbao och Villarreal imponerar desto mer).

Precis som Levante är Real Sociedad inte gärna något spelförande lag, även om jag idag tror man kanske föredrar att axla en sådan roll. Målchanserna viner åt bägge håll och precis som dagens motståndare så spelar man ofta på gränsen. Vi vet ju t ex vad en spelare som Illarramendi kan göra på plan, och ynglingen Zubeldia är ungefär likadan. Den här säsongen snittar man 5,73 kort/match. Man löser spelet i 6 av de 7 senaste matcherna.

Speltips: Över 3.0 kort

Här är några anledningar varför jag tycker det är ett bra spel:

  • Levante löser spelet i fyra av fem hemmamatcher denna säsong.

  • Sociedad löser spelet i sex av de sju senaste matcherna.

  • Lagen snittar 5,18 respektive 5,73 kort per match.

  • Spelet sitter i fantastiska 13 av de 14 senaste inbördes mötena.

  • Dagens domare Medié har dömt 21 spanska ligamatcher och snittar då 5,67 kort/match.

Under fliken “Skapa ditt spel” hittar jag detta spel till @1.40, ett odds som jag finner värde i. Jag väljer att investera 3,5 units!

Rygga till 1.40 hos Bet365

Allt innehåll på Speltips.se är avsedd för dig som är 18+. Spelar du för mycket? Kontakta Stödlinjen.