Det återstår i skrivande stund bara 25 dagar till riksdagsvalet 2018 och igår fick vi se den första av många partiledardebatter. Åsikterna och känslorna är många, men jag kommer här inte försöka övertyga någon av er att rösta på ett specifikt parti – utan istället bjuda på ett riktigt spelvärt spel!

Speltips: Miljöpartiet får fler röster än Kristdemokraterna | Odds: @1.5 | Units: 2,5 | Spelbolag: Bethard | Spelstopp: 9:e september

Miljöpartiet gynnas av skogsbränderna

Miljöpartiet har definitivt inte haft någon lätt resa under sin tid i regeringen, utan man har istället tampats med en hel del politiska nederlag under resans gång. Exempel som bör lyftas fram är de misslyckade kompromisserna med kärnkraften och gällande flyktingfrågan. Dessutom såldes det tyska kolet till högstbjudande istället för att låta ligga kvar i marken som man lovat. Bromma Flygplats och Förbifarten Stockholm är ytterligare två fiaskon för partiet. Spolar vi tillbaka ett år så rasade opinionsundersökningarna mot botten, medlemmar övergav partiet i hög fart och det sades att partiet förlorat sin gröna själ.

Nu ett år senare är läget lite annorlunda. Isabella Lövin har växlat upp som språkrör och blivit varm i kläderna. Man har försökt spola tillbaka bandet, och lära sig av sina misstag från 2014 – då man istället för att fokusera på sin egna valrörelse hellre försökte attackera Sverigedemokraterna. Nu har partiet försökt rannsaka sig själva och bygga upp ett nytt förtroende genom att återgå till sina hjärtefrågor; klimat och miljö. I ärlighetens namn kunde således – hur brutalt det än låter – de enorma skogsbränderna och det extrema klimatet inte komma lägligare. Det blev det varmaste juli månad på minst 260 år (sedan man började mäta) och vi fick se den största branden i svensk modern historia – den här sommaren var verkligen en tydlig varningssignal från klimatet. Allt fler svenskar får upp ögonen för hur viktig miljöfrågorna faktiskt är om vi vill fortsätta med vår existens här på jorden. Miljöpartiet fick därmed ett riktigt guldläge och går till val med slagordet “NU!” – att vi måste göra något nu, det finns ingen tid kvar att vänta.

Det ökade stödet visade sig omedelbart i opinionsundersökningarna, där man i exempelvis Sifos mätningen steg från 4,0 till hela 5,6 procent från juni till augusti. I Nouvs undersökning så steg man från 4,7 till 5,7 procent mellan juni och juli (augustis undersökning ej offentliggjord ännu) och även flera andra valbarometrar som Inizio, Yougov och Sentio visade att partiet fått ett ökat stöd. Snittet för alla valbarometrar har varit över 4% i fem raka månader för det gröna partiet och siffran 4,44% i juli väntas höjas ytterligare när alla rapporterat in gällande augusti. https://val.digital/ sammanställer alla opinionsundesökningar och enligt dem ligger MP på 4,6% denna månad. Sifos opinionschef Toivo Sjörén förklarar att han inte är förvånad.

MP har högst förtroende i klimat- och miljöfrågan. Med sommarens extremväder och bränder syns det i väljaropinionen, förklarar Sjörén.

Jag nämnde tidigare att jag tyckte Isabella Lövin blivit varm i kläderna och det fick vi se igår under partiledardebatten. Jag tycker generellt att Lövin ofta blir lite tillbakadragen under dessa debatter och har svårt att övertyga retoriskt, men igår var det helt annorlunda; hon var trygg och självsäker. Just språkröret Lövin förklarar även att Miljöpartiet vill investera hela 50 miljarder kronor i klimatet de kommande fyra åren.

– Ja, det vill vi. Vi står inför mänsklighetens största utmaning som är den globala uppvärmningen. Vi måste ha en politik som är ambitiös och snabb för att få ner utsläppen i Sverige, berättar hon.

Kristdemokraterna slåss för sin överlevnad

Sedan toppresultatet 1998, då Kristdemokraterna fick hela 11,8 procent av rösterna, har det gått utför för allianspartiet. I flera av de senaste valen har det handlat om överlevnad, och man var illa ute senast – men lyckades rida ut stormen och fick till slut 4,6 procent av rösterna. Även denna gång ser det mörkt ut, då man i medelvärdet av alla opinionsundersökningar varit under 4%-spärren i alla månader sedan april 2015. I början av året var man dessutom även nedanför 3 procent – och det är tydligt att man kommer behöva slåss för varje röst.

Man går till val med fokus på sjukvård, äldreomsorg och familjepolitik. Ebba Busch Thor tillträdde som partiledare 2015 men har inte lyckats få ordentlig ordning på kräftgången. När man börjar nudda vid migrationspolitiken blir det tydligt att man inom partiet är mycket splittrat och hur man än tar ställning så riskerar man ett stort tapp av röster. Just splittringen är något som skulle kunna förstöra partiets möjligheter in i riksdagen och det var något som vi fick se prov på igår under partiledardebatten. Först och främst bör jag säga att Busch Thor var riktigt vass igår under debatten. Hon imponerade mest av alla på mig och visade bland annat prov på retorisk briljans när hon blev hånad av statsminister Stefan Löfven. Löfven skickade piken “Det är intressant att få en undervisning om industrins villkor av Ebba Busch Thor. Jag vet hur villkoren är i industrin” varpå hon omedelbart svarade att “Jag betackar mig för den klappen på huvudet från en statsminister i en feministisk regering.” till publikens förtjusning. För att återgå till ämnet och gällande splittringen så valde KD:s partiledare nämligen att öppna upp för fler och nya kärnkraftverk i Sverige hellre än att stänga ned de nuvarande. Detta möttes av stor förvåning och kritik från partiets närings- och energipolitiksperson Penilla Gunther.

– Jag är lika förvånad som alla andra. I mina ögon är förslaget inte förankrat. Ingen har satt något stoppdatum för kärnkraften men det ska inte satsas några statliga pengar på ny kärnkraft, sade Gunther och fortsätter.

– Det kanske varit klädsamt om man hört av sig till den som haft hand om frågorna innan. Jag är väl inte så överlycklig, kan jag säga. Jag har redan fått flera reaktioner och känner mig inte särskilt lycklig just nu.

Naturligtvis kommer KD få en del sympatiröster från andra allianspartier, och visst är Ebba Busch Thor rätt omtyckt bland befolkningen – men räcker det förbi 4%-spärren? Jag är mycket tveksam, och tvivlar dessutom starkt på att om det skulle ske att man också passerar Miljöpartiet. Enligt https://val.digital/ ligger Kristdemokraterna under augusti månad på 3,6 procent sett till genomsnittet av alla valbarometrar. Familjepolitiken, som man dessutom så gärna vill trycka på, ligger dessutom långt ned på väljarnas lista i dagsläget.

Ett snabbt klargörande

Jag stödjer inte Miljöpartiet på något sätt, och kommer heller inte att rösta på dem den 9:e september. Dock kommer jag inte heller rösta på Kristdemokraterna. Syftet med texten ovan är inte att övertyga er att rösta på ett speciellt sätt, utan helt enkelt konstatera hur det politiska läget är i dagsläget.

Speltips: Miljöpartiet får fler röster än Kristdemokraterna

Här är några anledningar varför jag tycker det är ett bra spel:

  • Milljöpartiet snittar 4,6 procent i de valbaromterar som hunnit publiceras för augusti månad, och väntas öka ytterligare när fler barometrar har rapporterat in. Kristdemokraterna å andra sidan snittar 3,6 procent i dessa och slåss för sin överlevnad.

  • Miljöpartiet gynnas enormt av sommarens extremväder och skogsbränder.

  • Kristdemokraterna är splittrade inom partiet i såväl migrationsfrågan samt gällande kärnkraften.

  • Kristdemokraterna har (sett till medelvärdet) legat under 4% alla månader sedan april 2015.

  • Miljöpartiet har (sett till medelvärdet) legat ovanför 4%-gränsen i fem raka månader – och väntas höjas ytterligare i augusti.

  • I det senaste riksdagsvalet fick Miljöpartiet 6,9 procent och Kristdemokraterna 4,6 procent.

Högst odds hittar jag hos Bethard som dukar upp fina @1.50. Min investering i detta spel blir 2,5 units!

Allt innehåll på Speltips.se är avsedd för dig som är 18+. Spelar du för mycket? Kontakta Stödlinjen.