Svenska Spel grundades 1997 i en sammanslagning mellan två statliga bolag och har sedan dess erbjudit hela egna odds i drygt 20 år. Nu kan det delvis komma att förändras efter att det under måndagen blivit klart att man skriver ett avtal med den prisbelönta oddsleverantören SbTech. Detta kommer medföra att man får ett än mer konkurreranskraftigt utbud och underlättar även verksamheten.

Supernyheten damp ned med buller och brak under måndagsmorgonen. Att Svenska Spel skulle köpa tjänster av en extern oddsleverantör var väntat, men samtidigt var det svårt att spekulera i när eller hur det faktiskt skulle implementeras. Samarbetet mellan SbTech –  som idag levererar odds till bland annat Bethard, Snabbare samt ComeOn – och Svenska Spel kommer enligt det statliga bolagets utsago att vara skräddarsytt. En del odds kommer således alltså Svenska Spel fortfarande själva stå för, medan majoriteten kommer att tas fram av SbTech. Den nya sportboken beräknas vara på plats för allmänheten fr om andra kvartalet år 2020.

Limitera eller inte

Fram till nu har Svenska Spel inte givit några restriktioner till vinnande spelare, utan låta alla spela för samma summor (maxtak 5000 kr på vissa turneringar/ligor som Premier League, lägre på de flesta andra). Samtliga andra spelbolag som har ingått i samarbete med SbTech har låtit dem sköta riskhanteringen och limiteringar har således varit en del av vardagen för skickliga spelare. Trots detta försäkrar Svenska Spel att man inte kommer förändra sin syn på marknaden, utan fortsätta välkomna alla. Bland spelare spekuleras det för fullt åt både höger och vänster, men för den som vill vara helt säker är det bara hålla tummarna och vänta.