Första dagen i Pokljuka för Sveriges skidskyttar blev en succé. Hanna Öberg spurtade hem VM-bronset till Sverige efter ett imponerande skytte i mixstafetten.

VM hann knappt starta innan Sverige tog sin första medalj. Under onsdagen tog det svenska skidskyttelandslaget hem bronsmedaljen i mixedstafetten där Sebastian Samuelsson, Martin Ponsilouma, Linn Persson och Hanna Öberg tävlade. Det började trögt för Sverige då både Samuelsson och Ponsilouma fick problem med sitt material. Sverige låg på en femte plats när det var Linn Perssons tur. En position som var i bra sikte för att Hanna Öberg skulle kunna utmana om bronset på sista sträckan.

Den sista och avgörande sträckan i mixedstafetten var Hanna Öbergs och som hon gjorde det. Öberg noterades för två fina skytten, vilket ledde till att Sverige tog in på nationerna framför. Det skulle innebära en dramatisk avslutning och en spurtuppgörelse mellan Hanna Öberg och Ukrainas Olena Pidhrusjna. Hanna löste spurten och tog hem VM-bronset till Sverige. Det betyder att svenskarna inleder mästerskapet med en medalj – på distansen som man inte lyckats ta medalj på sedan 2010.

Jag är trött, men väldigt stolt, säger Hanna Öberg.

Schemat framöver – svenskarna går för fler medaljer

Efter Sveriges medalj under mixedstafetten ökar förhoppningarna om fler. Under senaste mästerskapet tog man endast en medalj, även då var Hanna Öberg inblandad, och där är man redan. Sverige har en tuff, men mycket rolig tid framför sig under VM i Pokljuka. Nedan följer schemat över kommande tävlingar att hålla koll på och redan under fredagen är det dags för herrarnas sprint.

12 februari, 14:30: Sprint, herrar

13 februari, 14:30: Sprint, damer

14 februari, 13:55 & 15:30: Jaktstart, damer & jaktstart, herrar

16 februari, 12:05: 15km, damer

17 februari, 14:30: 20km, herrar

18 februari, 15:15: Singelmixstafett

20 februari, 11:45 & 15:00: Stafett, damer & stafett, herrar

21 februari, 12:30 & 15:15: Masstart, damer & masstart, herrar