Vi kliver in i en ny månad och junis första Topptips består till större delen av matcher från Sverige. Fyra Superettan-bataljer inleder och på en fotbollsplan i Nyköping tar vi bongen i mål. Förutom fotbollsmatcher från vårt avlånga land tittar vi också på matcher från Tyskland, Italien och Nederländerna. Nu åker vi!

18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se

Match 1: GAIS – Örgryte | Speltips: 12

Vi öppnar dagen med ett sprakande derby från Superettan och Gamla Ullevi. Örgrytes poäng saknades till mångt och mycket inledningsvis men sakta men säkert har även några treor på rad trillat in och Sällskapet har således gjort ett skutt i tabellen. ÖIS har faktiskt spelat bra fotboll hela våren och Aubynns grabbar är ett lag som vi tror kommer kila in sig på övre halvan framåt höstkanten. GAIS var inför säsongen topprankat av en enig kår och Atleterna har inte gjort någon besviken. Julius Lindberg har varit osannolikt bra under våren och känslan är att 24-åringen inte stannar i den grönsvarta klubben säsongen ut då han är ämnad för större uppgifter. Hursomhelst överskattas gaisarna hur vi än vrider och vänder på det och en lågt streckad tvåa är givetvis ett tecken vi vill ha med. Tvåan först, ettan därefter.

Match 2: Helsingborg – Skövde | Speltips: 1X2

Kris råder i Helsingborg. Inför jumbofinalen på Olympia har HIF redan hunnit med att kicka både tränare och sportchef men någon Baxter-effekt har det så långt inte blivit. Offensiven är direkt usel, passningsspelet tveksamt och HIF har också bekymmer vid fasta situationer. Lagbygget sitter inte ihop och spontant är känslan att HIF-spelarnas axlar är extremt hårt nedtryckta. Skövde är i ett ännu sämre skick och gästerna har hittills inte lyckats vinna en enda ligamatch. Spelmässigt finns ändå vissa ljuspunkter och SAIK har också ett spel som passar bättre på naturgräs jämfört med artificiellt underlag. Att HIF är uppe och cirkulerar runt 70 procent är orimligt och petar besökarna in en boll så kommer förvirringen i hemmalägret bli total. 1X öppnar men vid större system är full bricka allra bäst.

Match 3: Västerås – AFC Eskilstuna| Speltips: 1X

Kalle Karlsson gör ett ruskigt bra jobb som både sportchef och tränare för Västerås. VSK sprang igenom hösten 2022 urstarkt och de grönvita har också sett sylvassa ut under våren. Sportklubben torskar inga bataljer på Hitachi Energy Arena och släpper därtill knappt in några mål hemmavid. AFC står som motståndare i detta mälarderby och Eskilstuna-klubben är definitionen av ett mellanmjölks-gäng i ligan. Gästerna har tappat en hög med duktiga offensiva spelare men har ändå fått ihop det på ett godkänt sätt under öppningen av Superettan. Defensivt ser det också helt okej ut. Västeråsarna är givna favoriter och vinner denna kamp i de allra flesta fall. Med möjlighet att nypa krysset till 15-20 procent lockar ändå spelvärdet och 1X får låsa in mötet i gurkstaden.

Match 4: Jönköpings Södra – Öster | Speltips: 2

J-Södra kunde efter 1-0-skalpen på Gamla Ullevi mot GAIS också fixa en riktigt snygg 4-1-viktoria hemma mot Brage i helgen. Stirrar vi däremot ner oss i underliggande siffror var en skalp med tre måls marginal klart i överkant mot masarna. Nu möter de grönvita ett riktigt vasst Öster. ÖIF kan skryta med ligans bästa offensiv då Bergmark-Wiberg, Westermark och Niklas Söderberg finns att spela. En trio som gång på gång kommer att ställa frågor till ett vingligt Södra-försvar. Med chans att få plocka tvåan till procent strax söder om 45 tvekar vi inte. Spika!

18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se

Match 5: Stuttgart – Hamburg | Speltips: 1

Stuttgart har efter en fin avslutning på säsongen i Bundesliga lyckats fixa en kvalplats för att rädda sig själva från degradering. Hamburg kämpar å andra sidan för att ta steget upp. Tim Walters mannar kommer dock in till denna strid smått chockade. Besökarna firade på planen i Sandhausen tillsammans med sina supportrar då alla trodde att direktplatsen uppåt var fixad. Heidenheim behövde nämligen vinna mot Regensburg borta och med underläge 1-2 på stopptid fanns inget som talade för att Hamburgs Bundesliga-biljett skulle glida ur händerna. Det gjorde den! Mål i 93:e och 99:e från Heidenheim innebar att Hamburger Sport-Verein rasade ner på tredje plats och får nu ställa om för kval. Med nyss nämnda skräckhistoria i åtanke tror vi inte att gästerna löser biffen. Spikettan känns faktiskt helt given.

Match 6: Brescia – Cosenza | Speltips: 1X2

Så sent som 2020 spelade Brescia i Serie A. Nu står de vitblåa lejoninnorna 90 minuter från att rasa ner i Serie C efter att klubben fått smaka torsk på Stadio San Vito-Gigi Marulla med 0-1 mot Cosenza. En bortamatch där tunga herrar som Florian Ayé och Flavio Bianchi hade stora problem att skapa farligheter framför Micai i Cosenza-målet. En nervös historia väntar på Stadio Mario Rigamonti där någon sprudlande anfallsfest knappast kommer vara på tal. Med troligen korrekta streck ser vi ingen anledning till att chansa. 1X2.

Match 7: Utrecht – Sparta Rotterdam | Speltips: 1X2

Det ska spelas ett slags slutspel i Nederländerna där fyra klubbar gör upp om en Conference League-kvalbiljett. Ett första av två möten mellan Utrecht och Sparta Rotterdam ska gå av stapeln på Stadion Galgenwaard. Sparta avslutade seriespelet lysande i och med 4-1-segern hemma mot Cambuur och därefter galna 5-0 borta mot Groningen. Utrecht är dock ett motstånd som sällan passat de rödvita gladiatorerna. Värdarna kan nämligen skryta med inte mindre än 15 raka matcher inbördes utan förlust. Att Van der Hoorn är avstängd samtidigt som Bas Dost dras med skadebekymmer öppnar ändå upp Sparta-dörren på glänt. Vi väljer således att helgardera redan från start.

Match 8: Nyköping – Assyriska FF | Speltips: 1X

Bissarna från Nyköping har fått en utmärkt start på årets Division 2-spel. Poäng i åtta av nio inledande matcher innebär en topp 3-placering. Poppler, kaptenen Enis Ahmetovic samt Chimankpa Nwosu är klass på denna nivå. Assyriska är inte mycket sämre. AFF parkerar bara målskillnad bakom Nyköping i tabelltoppen men kommer till denna batalj utan bland annat Atish Ballchand och Victor Åsberg som båda är avstängda. Två tunga tapp. Med hemmapubliken i ryggen grejar värdarna minst en pinne.

Antal rader: 216 | Spelstopp: 18:59

KUPONGENS SÄKRA: Öster

Öster är en klass upp jämfört med J-Södra även om lagen skuggar varandra i tabellen. Tvåan är spikad och klar vid Vätterns södra strand.

CHANSNINGEN: Örgryte

ÖIS har sett minst lika bra ut som GAIS på slutet och har mycket goda chanser att vinna matchen på Gamla Ullevi. Fin tvåa.

Lämna in Topptipset hos Svenska Spel genom knappen och jobba in den tillsammans med oss!

18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se

Spel från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stödlinjen 020-81 91 00. Spelalagom.se