En handfull EM-matcher tar plats på tisdagens Topptips som löper över två dagar. Det finns som brukligt flera tunga favoriter, men skrällflagg hissas i Hamburg där kapabla albaner ställs mot sargade kroater. Trippla matcher från den isländska ligan gör raden komplett. Nu kör vi!

18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se

Match 1: Turkiet – Georgien  | Speltips: 1X

Georgien ska spela EM för första gången någonsin och truppen som Willy Sagnol kan slänga in på banan i Tyskland är faktiskt ganska bra. Kashia, Kvirkvelia, Davatshvili, Chakvetadze och Mikautadze håller och med storstjärnan Khvicha Kvaratskhelia som spindeln i nätet finns en herre som på egen hand har kapaciteten att diktera villkoren. Om det räcker återstår att se. Turkiet kommer göra en bättre tävling i år jämfört med senast som nationen lirade EM-slutspel. Då blev det nämligen tre raka torsk och ett ynka mål i framkant. Krysset öppnar. Därefter bygger vi på med garderingar med start från vänster.

Match 2: Portugal – Tjeckien | Speltips: 1

Portugal står i ungefär 1,05 att gå vidare från Grupp F och ser vi till motståndet som råder är det lätt att förstå varför. En mindre drömlott får sägas där också vägen bortom gruppspelet ligger fint utstakat för Ronaldo och company. Ett första steg på vägen blir att ta sig an Tjeckien. Ett tjeckiskt landslag som behövde två straffar för att besegra Nordmakedonien i träningsmatchen i genrepet. Överlag känns Ivan Haseks gäng tämligen medelmåttiga där större delen av truppen består av spelare som till vardags kickar sin boll i hemlandet. Möjligen blir ettan alldeles för tungt streckad men det kan ändå inte hjälpa. Spika.

Match 3: Kroatien – Albanien | Speltips: 1X2

Kroatien motsvarande inte alls förväntningarna i den första omgången. Spanien ledde med hela 3-0 i paus och den andra halvleken blev endast en transportsträcka. Modric har inte längre fysiken för att göra 90 minuter och mot Albanien känns den schackrutiga nationen som en favorit i fara. Albanerna imponerade desto mer mot Italien, trots att det blev en snöplig förlust. Sylvinho har en stark defensiv uppsättning och kan Albanien mäta sig med Italien, ska inte Kroatien vara något övermäktigt motstånd. Hela brickan spelas ut i jakten på en knall.

Match 4: Tyskland – Ungern | Speltips: 1X

Det blev islossning i premiären för värdnationen. Wirtz, Havertz och company hade show då tyskarna gjorde 5-1 på Skottland. Därmed bör en del press ha släppt från Tyskland och Nagelsmanns axlar. Riktigt lika lätt lär det inte gå mot Ungern. Marco Rossis landsmän snodde poäng av Tyskland på Allianz Arena i EM 2021, dessutom tog ungrarna fyra av sex pinnar mot Die Manschafft under Nations League 2022. Szoboszlai och gänget brukar höja sig mot bättre motstånd och nu när ettan drar iväg i procent agerar krysset stödhjul.

18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se

Match 5: Skottland – Schweiz | Speltips: 2

Frågan är om det var Tyskland som var riktigt bra eller om det bara var Skottland som var usla? Sanningen ligger nog någonstans däremellan. Ska britterna avancera till slutspelet så krävs det tveklöst en rejäl nivåhöjning mot Schweiz och Ungern. Schweizarna är ett mer stabilt landslag med mer mästerskapsrutin. Ostarna övertygande i den första omgången mot Ungern där Xhaka dominerade på mittfältet. Det rödvita favoritskapet är befogat och håller tvåan sig under 55 prollar är det en fin spik.

Match 6: Stjarnan – Hafnarfjördur | Speltips: 12

Vidare mot vulkanön där Stjarnan och Hafnarfjördur blandar och ger. Värdarna har stundtals haft problem med försvarsspelet och i de två senaste ligamatcherna har stjärnorna släppt nio bollar förbi sig. Offensiven håller dock hög klass med isländska mått mätt – Mjällby-lånet Nökkvason har övertygat sedan han återvände till hemlandet. Hafnarfjördur har anfallaren Halldorsson i toppform och ett instabilt Stjarnan lär få problem med att sätta stopp för 20-åringen. En målrik batalj ligger i korten och, gubben, ett-två torde räcka långt.

Match 7: Akranes – KR Reykjavík | Speltips: 1X2

Nykomlingen Akranes har haft bra utdelning så här långt. De gulsvarta besegrade Akureyri den förra omgången med 3-2 på bortamark där svenskbekantingen Smarason skickade in vinstmålet från straffpunkten. KR Reykjavík har ett bättre lag på pappret och 18-åringen Benoný Andrésson har gått från klarhet till klarhet den här säsongen. Totalt sett har dock Gregg Ryders mannar underpresterat och här får Newcastle-supporten klara sig utan försvararen Palmason som är avstängd. Ovisst är bara förnamnet. Den fega vägen lockar således. 1X2.

Match 8: Valur – Víkingur | Speltips: 1X2

Sist ut är ett toppmöte tillika derby från Reykjavík. De regerande mästarna Víkingur är fortfarande Islands starkaste kort. Offensiven glänser och i försvaret är det få som tar sig förbi Oliver Ekroth. Den forne Degerfors-kaptenen har dock haft en del skadeproblem i närtid och i cupmatchen senast mot Fylkir lämnade Ekroth banan redan efter 17 minuter. Valur har inte förlorat sedan april månad och värdarna pressade Víkingur till en straffläggning i Supercupen i våras. Tvåan streckas först, men om råd föredras alla tecken.

Antal rader: 216 | Spelstopp: 17:59

KUPONGENS SÄKRA: Portugal 

Portugal gjorde slarvsylta av allt motstånd i EM-kvalet och Ronaldos landslag har absolut alla medel för att gå hela vägen. Ett beskedligt Tjeckien väger för lätt. Spik.

CHANSNINGEN: Albanien 

Kan Albanien pressa de regerande mästarna ska även Sylvinhos mannar kunna hävda sig mot sargade kroater. Alla tecken spelas ut i jakten på en knall.

Lämna in Topptipset hos Svenska Spel genom knappen och jobba in den tillsammans med oss!

18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se

Spel från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stödlinjen 020-81 91 00. Spelalagom.se