Måndagens Topptips är så när som på helsvenskt. En batalj från Eliteserien kliver in och avslutar kupongen som inleder med Göteborgsderbyt från Hisingen. Därefter fortsätter vi med Damallsvenskan och Ettan Södra. Ni hänger väl med på vägen mot åtta gröna bockar?

18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se

Match 1: Häcken – IFK Göteborg | Speltips: 1

Vi serveras en rungande inledning från Hisingen där Häcken och IFK Göteborg drabbar samman i ett häftigt stadsderby. Blåvitt är nu uppe i fem raka matcher utan förlust, men då bara en av dessa varit segrar har gästerna samtidigt svårt att lämna Allsvenskans bottenstrid. Svensson och Ohlsson är två tunga avbräck inför denna drabbning som gör att vi lutar starkt åt vänster. Häcken på en tung mina mot Djurgården (0-1) men spelmässigt var insatsen inte så pjåkig. Särskilt inte med tanke på Getingarnas tuffa spelschema. Längre vila har givits inför måndagen och då ska Högmos gäng hållas högst på eget konstgräs. Spikad etta.

Match 2: Hammarby – Värnamo | Speltips: 1X2

Hammarby tappade ledning till underläge men kom sedan tillbaka till delad pott mot Degerfors. Med tanke på att Bajen spelade hälften av matchen i numerärt underläge får 2-2 sägas vara godkänt, men den frenetiska offensiven som de grönvita visade upp i fjol tycks vara bortblåst i år. Värnamos metodiska spelsätt har vållat problem för samtliga motståndare så här långt och vi finner ingen större anledning att betvivla smålänningarnas chanser på Tele2 Arena heller. Kim Hellbergs gäng besitter förutsättningar och när ettan streckas hårt är det dags att dra öronen åt sig. Alla tecken och skrälljobb är rätt väg att gå!

Match 3: Degerfors – Varberg | Speltips: 12

Otroligt viktiga poäng står på spel på Stora Valla där Degerfors kan ta ett stort steg från bottenstriden medan Varberg hoppas ta säsongens första trepoängare. Titt som tätt spelar gästerna en fin och vägvinnande fotboll, men Jocke Persson behöver onekligen skruva åt sin defensiv om BoIS ska hänga kvar i finrummet. Degerfors har agerat svårslaget på sin hemmaplan men i matcher där värdarna förväntas föra matchbilden är de inte att lita på. Ettan går först men tvåan hänger med på större system.

Match 4: Kristianstad – Hammarby | Speltips: 12

Toppmöte från Damallsvenskan där aktörer med ett stort antal Expected Points strålar samman. Kristianstad har vunnit samtliga fem hemmamatcher med totalt 16-3 och kan skånskorna bara skruva upp nivån på främmande mark hägrar definitivt toppstrid under resterande delar av säsongen. Hammarby har en otroligt vass offensiv och i kraft av att gästerna förmodligen slipper föra matchbilden ges en stor fördel i Kristianstad. I en förmodat målrik akt gillas “gubben” (etta-tvåa) starkt.

18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se

Match 5: Djurgården – Vittsjö | Speltips: 1×2

Tre raka förluster och bara ett gjort mål är dystra papper för Djurgården som fastnat i bottenstriden av Damallsvenskan. Att bedriva önskad fotboll på Stockholms Stadion är inte det lättaste då planen är som den är, men med det sagt ska ändå hemmaplansfaktorn ses som en fördel mot Vittsjö. Gästerna från Skåne tar lejonparten av sina poäng på eget underlag och här streckas tvåan för hårt för att spikas. Vi tar det säkra före det osäkra och helgarderar.

Match 6: Oddevold – Trollhättan | Speltips: 1

Tidig seriefinal från Ettan Södra där Oddevold och Trollhättan drabbar samman i ett Trestadsderby. De förstnämnda har stundtals spelat strålande fotboll och med spetsspelare som Kalludra och Tornblad går det absolut att störa hittills obesegrade FC Trollhättan. Mak Linds gäng litar mycket till den beprövade målskytten Aliev som hittills varit hela seriens kanske bästa spelare. Gästerna har dock överpresterat sin underliggande statistik och här får de finna sig i att slå ur underläge. Ettan är en solid spik till runt 45 procent.

Match 7: Norrby – Vänersborg | Speltips: 1X2

Norrby bröt en negativ trend när de besegrade Ängelholm med 4-1 i den senaste omgången av Ettan Södra. Spelmässigt såg boråsarna förbättrade ut, men det ska också sägas att Ängelholm är ett lag som är vigt för bottenstriden. Vänersborgs IF tros tillhöra densamma efter blott två segrar på nio matcher, men gästernas defensiv har samtidigt sett förbättrad ut mot slutet. Här stämmer streckningen inte överens med vår värdering och då åker alla tecken med redan från start.

Match 8: Ham-Kam – Lilleström | Speltips: 12

Över till Norge och Eliteserien som får äran att ta kupongen i mål. Ham-Kam kommer närmast från en purfärsk 5-0-seger i NM Cup, men i ligaspelet har det gått desto sämre för Jakob Michelsens mannar. Lilleström är ett i grunden klart bättre lag men avsaknaden av stabilitet har hittills präglat de gulsvartas säsong. Kommer besökarna upp i ansenlig nivå är detta deras match att förlora, men med gott om skrällägen på andra håll vågar vi inte lämna tvåan allena. “Gubben” (etta-tvåa) spelas.

Antal rader: 216 | Spelstopp: 18:59

KUPONGENS SÄKRA: Häcken

Häcken kommer från ett tufft och tight schema men har nu fått ladda upp i god ro inför derbyt mot Göteborg. Getingarna är en nivå starkare än Blåvitt som får det oerhört tufft på Bravida Arenas konstgräs.

CHANSNINGEN: Värnamo

Värnamo har spelat jämnt med samtliga kombattanter i Allsvenskan så här långt och ska inte skojas bort mot Hammarby heller. När ettan övervärderas måste X2 följa med.

Lämna in Topptipset hos Svenska Spel genom knappen och jobba in den tillsammans med oss!

18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se

Spel från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stödlinjen 020-81 91 00. Spelalagom.se