Landskamper av varierande kvalitet och betydelse fyller merparten av torsdagens Topptips. De två parametrarna korrelerar inte nödvändigtvis. Mycket står exempelvis på spel när Benin och Rwanda fortsätter vägen mot VM 2026. Spelmässigt är tillställningen i Abidjan som natt och dag jämfört med vad som väntar när Nederländerna EM-laddar i Rotterdam. Nu blir det åka av!

18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se

Match 1: Nederländerna – Kanada | Speltips: 1

Är Ronald Koeman rätt man på rätt plats? Det får det hägrande Europamästerskapet utvisa. Utifrån ingångsvärdena kan vi konstatera att “Oranje” stått upp utmärkt mot lag som de på pappret ska slå, men misslyckats med att betvinga drakar som Italien och Frankrike. Frenkie de Jong rehabar för att vara redo i premiären mot Polen och en av de mest intressanta svaren som uppladdningen ger är vem som blir Koemans förstaval i kassen. Nu väntar Kanada. Nytillträdd vid rodret behöver nog den forne Leeds-gubben Jesse Marsch lite tid för att få fason på en offensivt betonad trupp. Det hinner han inte få innan avresa till Rotterdam. Tråkig, men högst trolig etta.

Match 2:  Mali – Ghana | Speltips: 1X

I Afrika hann kvalet till VM 2026 inledas redan innan vinterns AFCON. Här ställs nationerna från de två högsta seedningsgrupperna mot varandra i vad som på förhand sågs som en gruppfinal. Sådant är inte fallet efter två omgångar, då Ghana har hackat betänkligt. Den nu skadade Iñaki Williams sköt 1-0 hemma mot Madagascar först i den 96:e minuten. Därefter begav sig gästerna till Komorerna i tron om att kunna hämta tre pinnar. Det blev noll (0-1). Inte heller Mali har fått någon flygande start. 1-1 mot Centralafrikanska Republiken var en rejäl missräkning och “Örnarna” lär vara duktigt sugna på att studsa tillbaka inför hemmafansen i Bamako. 1X ramar in detta.

Match 3: Senegal – DR Kongo | Speltips: 1X2

Det krävs mer än ett straffuttåg i åttondelsfinalen för att legendaren Aliou Cissé ska flytta på sig. I truppen som Senegals förbundskapten har tagit ut för att fortsätta resan mot VM ingick först Sadio Mané, som dock har tvingats att lämna återbud på grund av en knäskada. Surt för “Terangalejonen”, som nu måste förlita sig på Nicolas Jacksons målnäsa. Det är inte alltid ett vinnande recept. Fråga bara Chelsea. DR Kongo föll tungt borta mot Sudan (0-1), men var å andra sidan bara en välriktad straff från att knipa ett AFCON-brons. Turneringen visade prov på “Leopardernas” imponerande defensiva färdigheter. Ettan är i fara och garderas hela vägen i hopp om en knall.

Match 4: Benin – Rwanda | Speltips: 1X

Benin beger sig till Abidjan för att spela på “hemmaplan”, men saknar två betydande pusselbitar. Värst är tappet av den defensiva centralfiguren Oliver Verdon, som till vardags hänger med Noah Sonko Sundberg i Ludogorets. Även Andreas Hountondjis återbud svider, och innebär att Brest-kaptenen Steve Mounie har ett tyngre ok att bära än vanligt. Lyckligtvis är Rwanda en begränsad motståndare. Den tyske förbundskaptenen Torsten Spittler har satt en hyfsat solid defensiv. I motsatt ände har långbollar på vindsnabbe Gilbert Mugisha varit framgångsreceptet i närtid. När motståndet utklassar “Getingarna” sett till fysik och styrka ska 1X räcka med råge.

18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se

Match 5:  Algeriet – Guinea | Speltips: 1X2

Det fanns inga ursäkter. Efter Algeriets hädiska insats i senaste AFCON var det tack och godnatt för Djamel Belmadi, som fyra år tidigare lotsade nationen till pokallyft. Ersättaren är rutinerade Vladimir Petkovic, som gjort en samling och visat att han kommer att ge de skickliga, offensiva spelarna utrymme och frihet. Utan en drös meriterade herrar, som Mahrez, Slimani och Bensebaini, är det dock långt ifrån givet att de grönklädda tar full pott mot ett potent Guinea. Bundesligas största floppvärvning, Naby Keita, saknas liksom Morgan Guilavogui. Med i truppen finns däremot målkungen Guirassy, som flankeras av Ousmane Camara… och Ousmane Camara. Lågt streckade X2 är givna inslag på systemet.

Match 6: Talleres – Colón de Santa Fe | Speltips: 1X

Från Algeriet till Argentina, närmare bestämt till Rosario. Inte för att någon av aktörerna som gör upp på Estadio Marcelo Bielsa hör hemma i närheten av arenan, utan för att det är neutral plan som gäller i Copa Argentina. Talleres kommer närmast från att ha brottat ned Central Córdoba tack vare en dubbel från Bruno Barticciotto och är alltjämt obesegrade i ligans andra fas. Colón flyttades ned i andraligan i fjol, där de har satt kurs mot en omedelbar återkomst. I detta möte ska de vara numret mindre. Etta, eller 1X om råd.

Match 7:  Coquimbo Unido – Palestino | Speltips: 1X2

Vi beger oss vidare till Chile för att följa en möjlighet för Coquimbo Unido att kliva upp i tabelltopp. “Piraterna” har staplat segrarna på hög mot slutet, mycket tack vare den sprudlande kollektiva offensiven, där Nicolás Johansen varit en av flera som bidragit med strån till stacken. Palestino ska dock inte skrivas av i första taget. Gästerna imponerade stort borta mot Audax Italiano (1-2) och har en formtoppad högerytter i Bryan Carrasco. När tabell och resultatrad övervärderas lär ettan streckas i hårdaste laget. Då blir favorittecknet i väst sista tecken att ansluta till vår mix.

Match 8:  El Salvador – Puerto Rico  | Speltips: 1

Det är inte bara i Afrika som det ska kvalas till VM. Den processen ska nu ta sin början även i CONCACAF, där en ny bekantskap ska stiftas. Nationerna har nämligen inte mött varandra tidigare. Hårdföra El Salvador saknar profiler i den europeiska fotbollen, men truppen formar en gedigen enhet som bland annat kryssat mot Panama och Sydkorea under det senaste året. Puerto Rico har för det mesta slagits mot andra önationer. Resultaten ser hyfsade ut med blotta ögat, men det beror på att det stått blåbär på andra sidan. Målkungen Ricardo Rivera kommer inte alls att få samma ytor som mot Bahamas eller Caymanöarna. Då räcker ettan hela vägen på egen hand.

Antal rader: 216 | Spelstopp: 20:44

Kupongens säkra: Nederländerna

Med lite finslipning på defensiven har Ronald Koeman sett till att Nederländerna håller ihop det mot lite sämre nationer. Kanada kommer knappast ha alla bitar på plats i Jesse Marsch debut som förbundskapten. Transatlanterna lirar andrafiol i Rotterdam.

Chansningen: DR Kongo

Att Sadio Mané saknas är ett synnerligen kännbart tapp för Senegal. Trots det är truppen avsevärt profilstarkare än DR Kongos, men det har inte nödvändigtvis synts på planen under de senaste samlingarna. De gästande “Leoparderna” lutar sig mot en ramstark defensiv och kan skrälla!

Lämna in Topptipset hos Svenska Spel genom knappen och jobba in den tillsammans med oss!

18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se

Spel från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stödlinjen 020-81 91 00. Spelalagom.se