Älskade Champions League arrangerar sina första spännande åttondelsfinaler denna efterlängtade vecka. På detta Topptips sätter vi tänderna i Spurs mot Dortmund och Ajax mot Real Madrid. Dessutom gäller det att ta ställning i hjärnornas kamp mellan Bielsa och Potter. Häng med!

Match 1: Ajax – Real Madrid | Speltips: 2

Regerande mästarna reser till Amsterdam för att visa att de fortfarande är ett lag att räkna med utan Cristiano Ronaldo. Portugisen lämnade ett tomrum då han såldes till Juventus i somras men frågan är om inte Ajax har en ännu större lucka att fylla. Frenkie de Jong spås en lång och framgångsrik karriär som en av de största världsstjärnorna. Mittfältaren är klar för Barcelona från och med i sommar men tillhör fortfarande holländarna. Supertalangen skadade sig i senaste matchen och nu tvingas Ajax klara sig utan navet i sitt spel. Gareth Bale och Karim Benzema är båda uppe i fem poäng var på gruppspelets sex gruppmatcher, den duon blir svår att stoppa i huvudstaden. Lägg till att formen är stegrande efter oavgjort borta mot Barcelona och vinst borta mot Atlético Madrid. Det ska inte vara något snack på Johan Cruijff Arena.

Match 2: Tottenham – Dortmund | Speltips: 1X

Från en huvudstad till en annan, nu den engelska. Vid lottningen kändes det här mötet vidöppet. När sedan hemmalaget hade båda sina stjärnor Harry Kane och Alli på skadelistan var det fördel tyskarna. Här kan dessa herrar möjligen vara tillbaka medan Dortmund har frågetecken på Marco Reus. Den tyske landslagsmannen har stått för 22 poäng på 19 matcher i Bundesliga och är givetvis oersättlig. Saknas Mr Dortmund blir det väldigt svårt för tyskarna att göra något extraordinärt på Wembley.

Match 3: Leeds – Swansea | Speltips: 2

I Championship möts två riktiga tränarprofiler. Världens kanske mest mytomspunna fotbollstränare Marcelo Bielsa tog över hemmalaget i somras och samtidigt rekryterade walesarna svensk-bekantingen Graham Potter från sagolaget Östersunds FK. El Loco har piskat sitt manskap till plats nummer 2 i Championship. Humanisten Potter har lotsat sina svanar till en position strax under toppen. När det gäller svenskprägeln i spelartrupperna så har det gått bra för Leeds Pontus Jansson, han är en viktig pjäs i backlinjen. För Swanseas Nordfeldt, Asoro och Olsson har det varit en dyster säsong med skador och petningar. Formmässigt är det fördel bortalaget och sett till spelprocenten är det sannerligen övervärde på walesarna. Våga gå för skrällen fullt ut!

Match 4: Brentford – Aston Villa | Speltips: 1X2

Nästa möte i Championship är detta mittenmöte. Brentford har införskaffat 37 stycken pinnar på 30 matcher. Hemmalaget är svaga borta, 10 poäng på 15 framträdanden. Det är här hemma poängen tickar in på kontot, 27 poäng på 15 framträdanden. Gästerna har å sin sida samlat på sig 44 pinnar på 31 matcher. Aston Villa är målgladaste laget i ligan med sina 56 framåt och 49 bakåt. Förutom publikfrieriet är Villa dessutom sällsynt kamratliga av sig. Hela 14 gånger denna säsong har grabbarna delat med sig broderligt av poängen. 21-årige Tammy Abraham målade i helgen för Birminghams lejonen och anfallaren är nu uppe i 20 baljor. Här behövs den breda penseln.

Match 5: Ipswich – Derby | Speltips: X2

Nästa Championship-strid innehåller ytterligare en häftig tränarkamp. Hemmalaget rekryterade skotten Lambert mitt under denna pågående säsong. Laget från Suffolk har inte lyckats lyfta under hans kilt och efter 31 tillställningar är gänget jumbo då de läcker som ett såll. Bara tre triumfer gör att The Tractor Boys snart kan börja planera inför ett liv i tredjedivisionen efter sommarens semester. Hos Derby County är det PL-legendaren Frank Lampard som bestämmer. Under Lamps har The Rams visat framfötterna och går mot en plats i Play Off till Premier League. Gästerna har överstreckats men tre poäng till traktorkillarna är föga troligt.

Match 6: Preston – Norwich | Speltips: 1X2

I anrika grevskapet Lancashire har vi ett av världens äldsta fotbollslag. Preston ligger i Championships centrala delar av tabellen men formen är finare än så. Fem raka utan förlust och senast blev det 2-1 borta mot Bolton. När det gäller The Canaries är det bara att lyfta på hatten. Serieledarna tog nyligen en äkta prestigeseger då de slog Bielsas väldrillade mannar i seriefinalen på bortaplan. Senaste nio inbördes ger facit 3-3-3. Bortalaget är en ligaledande slåttermaskin och hemmalaget har blivit underspelade, därför är tecknen attraktiva av olika anledningar.

Match 7: Sheffield United – Middlesbrough | Speltips: 1X2

I mångkulturella storstaden Sheffield väntar en härlig toppstrid mellan United och gästerna från stålstaden Middlesbrough. Både värdarna och gästerna placerar sig för tillfället på de platser som leder till Play Off och en möjlighet till Premier League-avancemang. Här möts två diametrala spelstilar. Steve Agnew kör sitt Sheffield med öppna spjäll, det blir inte 87 mål på 31 omgångar ifall man har handbromsen i. Tony Pulis rattar Boro med lite mer sans och balans, deras 30 matcher har innehållit mer beskedliga antalet 55 kassar. Ett utpräglat hemmalag spelar hemma mot ett utpräglat bortalag. Vidöppet.

Match 8: Wigan – Stoke | Speltips: 1X

Wigan är en härlig stad, som Andreas Granqvist sa när han återvände hem till Helsingborg 2008. Den gamla Premier League-klubben hade nog behövt gamle Granen nu för Wigan Athletic FC har det kämpigt i botten av Championship. Trösten i sammanhanget är att hemmalaget är starka på DW Stadium, 27 av de 33 pinnarna har hämtats här. Och en annan tröst är att Stoke också är ett bottenlag samt att de kommer hit med tre raka nederlag i sin bagagelucka. Vid höstens möte mellan klubbarna blev det 3-0 till Athletic efter dubbla påsar av en viss Will Grigg. Han finns dock inte med här men 1X ska räcka långt.

Antal rader: 216 | Spelstopp: 20:44

KUPONGENS SÄKRA: Real Madrid

Marängerna från Madrid är Marängerna från Madrid och när det vankas slutspel i den ädlaste av turneringar så märks det. Pojkspolingarna i Amsterdam kommer få smaka på fullvuxen mästarklass.

CHANSNINGEN: Swansea

Kan den mjuke Graham Potter verkligen råna den hårde Marcelo Bielsa på samtliga poäng i Leeds? Ja, walesarna har faktiskt bättre form och med detta spelvärde går det inte att låta bli svanarna.

Lämna in Topptipset hos Svenska Spel genom knappen och jobba in den tillsammans med oss!

Lämna in kupongen här

Allt innehåll på Speltips.se är avsedd för dig som är 18+. Spelar du för mycket? Kontakta Stödlinjen.