Sex olika nationer med minst lika många ansikten möter oss denna måndag. Vi får hemmafördelar i London, jämbördiga lag i Spanien och ganska säkra ettor i Belgien och Portugal. Även vintern börjar släppa sitt grepp då nordiska lag blir ett vanligare inslag på diverse kuponger. Missa inte tåget till åtta rätt!

Till Topptipset
18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se

Match 1: West Ham – Sheffield United | Speltips: 1X

Tillbaka i serielunken för bägge dessa kombattanter efter FA-cupspel i veckan. West Ham pressade Manchester United till en förlängning, men att åka ur kan visa sig vara det som The Hammers behöver för att knipa en Europaplats. Jesse Lingard är utvilad och väntas starta, och Tomáš Souček är som bekant tillgänglig efter att avstängningen ströks. En utvisning och en straffspark var de två hjälpande händer Sheffield behövde för att ta sig förbi Bristol i FA-cupen vilket är ett underbetyg även för ett lag som är i hyfsad form. The Blades hemmatorskade mot West Ham i höstas och ska nog vara nöjda om de får med sig en pinne från huvudstaden. 1X är en solid lösning.

Match 2: Chelsea – Newcastle | Speltips: 1X

Thomas Tuchel har ännu inte förlorat som Chelsea-tränare, och skadeläget börjar ljusna. Timo Werner och Kai Havertz kan bli tillgängliga till måndagskampen, därmed är det bara Thiago Silva kvar att vänta på. Newcastle gör bra ifrån sig sett till den trängande situationen, och det var stärkande att The Magpies tog alla poängen mot Southampton efter 40 minuters spel utan utvisade Jeff Hendrick. Callum Wilson är borta ett längre tag, och med honom också många strutar. Ettan är mycket tung, men får sällskap av krysset då ettan streckas stenhårt.

Match 3: Cadiz – Athletic Bilbao | Speltips: 1X2

En resa till värmen väntar Bilbao som har svårt att få igång målproduktionen och spelet på allvar. Intensivt cupspel gör att rotation är ett måste, och därmed kan mittfältet fyllas med namn som Unai López och Óscar de Marcos. Habila spelare, men inget exceptionellt. Värdarna beskrivs som ur form, men inte många poäng brukar vaskas fram genom att möta Sociedad, Sevilla och Atlético. Marcos Mauro är avstängd på grund av det röda kortet för en dryg vecka sedan, och därmed kan ett mer stängt Cádiz fältas. Ingen större match stundar, och i Andalusien gör sig en helgardering bäst.

Match 4: Hellas Verona – Parma | Speltips: 1X2

Hellas Verona växer mot de stora men tenderar att krympa mot de små. Nederlaget på den usla mattan i Udine var frukten av en hönsgård till försvar där spelare som Magnani och Dimarco bör bänkas. Bologna tog alla poängen av Parma på Tardini, men det fanns ändå ljuspunkter att ta fasta vid. Yttern Juraj Kucka gav allt för både tröjan och kamraterna, och keepern Luigi Sepe sprider lugn även när det stormar. De gulblåas kamp väntas bli hyfsat jämn. Den streckas därmed först med tvåan och sedan vidare västerut.

Match 5: Köpenhamn – Sönderjyske | Speltips: 1X2

Första hemmakampen sedan 2020 för FC Köpenhamn, och även om det andas optimism i FCK efter två raka segrar är det klokast att kika lite längre bakåt. Köpenhamnarnas höst var usel med en hel del genanta hemmanederlag. De två försvararna Peter Ankersen och Mikkel Kaufmann uteblir vilket kommer att bli kännbart, även mot gästerna. Två raka bortatriumfer i serie- och cupspel är vad Sönderjyske fått uppleva på 2021 års turnéspel efter bland annat mål av den gamla Blåvitt-bekantingen Mads Albæk och det spännande nyförvärvet Bård Finne. Värdarnas kris är inte över och knallen på Parken går in med resterande tecken!

Match 6: Gent – Mouscron | Speltips: 1

Vanligtvis återfinns KAA Gent i toppen av den belgiska ligan, men en svag höst gjorde Bufflarna till ett anonymt mittenlag. Sedan Hein Vanhaezebrouck tog över rodret har de blåvita dock gaskat upp sig i såväl liga- som cupspel. Frontfiguren Roman Yaremchuk är en garanti, och nyförvärvet Tarik Tissoudali är ett perfekt komplement i offensiven. Mouscrons fina januarisvit dog i samband med att månaden var över och Kortrijk delade ut regelbundna smällar. El Hadji Gueye såg rött vilket betyder att mittlåset kommer att behöva omformeras. Inget som gynnar de läckande gästerna direkt. Ettan klarar sig på egna ben.

Match 7: Sporting – Pacos de Ferreira | Speltips: 1

Portos kryss i derbyt mot Boavista ger Sporting en extra skjuts inför mötet med Pacos de Ferreira. Lissabons lejon skaffar sig vid seger tio poängs försprång ner till de blåvita, och truppen är i princip skadefri. Starkt också att när offensiven hade en dålig dag på jobbet räddades SCP av mittbacken Sebastián Coates som för dagen var synnerligen “målcoat”; dubbla sena baljor för uruguayanen i 2-1-segern mot Gil Vicente. Pacos imponerar genom att ligga femma jämfört med 13:e-platsen i somras. Endast långtidsskadade Jorge Silva saknas i truppen, men Bävrarna från norra Portugal har det ganska svårt mot de stora i slutändan. Lejon äter upp bävrar i nio fall av tio. Vrålspik!

Match 8: Real Oviedo – Lugo | Speltips: 1X

Spaniens gröna region, Asturien, knyter ihop säcken med två ojämna lag. Besökarna från Galicien har ett något mer gynnsamt tabelläge, men det väger inte upp de regelbundna flopparna på bortagräs. I oktober tog Lugo två sina enda bortatreor, men före och efter detta har de rödvita tagit max en pinne utanför Galicien. Extra trist även för burväktaren Ander Cantero som bara har två bortanollor. För värdarna börjar det bli dags att plocka en trea efter en jobbig torrperiod, och visst finns skickliga soldater att skicka ut i strid. Matías Nahuel skapar mervärde och mål ute på kanten, och Simone Grippos rutin i försvaret är guld värd. Mest tryck på ettan!

Antal rader: 216 | Spelstopp: 18:59

KUPONGENS SÄKRA: Sporting

Lissabons och hela Portugals bästa lag just nu heter Sporting Clube de Portugal och som om formtoppen inte var nog har Paulinho dessutom plockats in. För Pacos, som överpresterat, kan detta bli en mycket tung afton. Forca, Leaos!

CHANSNINGEN: Sönderjyske

Lilla Sönderjyske smyger med i toppen och är bara ett par poäng bakom jätten FCK. Värdarna börjar genast tänka på guld efter ett par segrar som i vissa fall dessutom varit svettiga. Upplagt för ny duns på golvet för köpenhamnarna. Heja Jylland!

Lämna in Topptipset hos Svenska Spel genom knappen och jobba in den tillsammans med oss!

Till Topptipset
18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se

Spel från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stödlinjen 020-81 91 00. Spelalagom.se