Uppdukat för fotbollsfest ännu en måndag när Allsvenskans sjunde omgång står för lejonparten av radens tillställningar. Västsvensk fajt i Borås, fotbollsföreningarnas kamp i Malmö, randig batalj i Göteborg och gulsvart kraftmätning i Blekinge. Slutligen kommer drömmen om Premier League närmare två lag i playoff-spelets första matcher. Håll till godo!

Till Topptipset
18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se

Match 1: Elfsborg – Halmstad | Speltips: 1X2

Som nykomling har HBK gjort vad som förväntas, men en liten eloge bör ändå ges försvaret som styrs med järnhand av evigt unge Andreas Johansson. Hallänningarna är nästan garanterade poäng i varje kamp tack vare sin Maginotlinje. Hemma bra, men borta bäst för Elfsborg? Leo Väisänen och Per Fricks kassar i den senaste hemmamatchen var boråsarnas första allsvenska spelmål på Borås Arena denna säsong, och ändå räckte inte tvåmålsledningen för att det skulle bli seger. Mer kamp väntar Guliganerna som inte verkar gilla det. Gästerna rensar fint, men lämna inga luckor i Knalleland!

Match 2: Malmö – Kalmar | Speltips: 1

Malmös defensiva lagdel har hamnat i skottgluggen efter fler baklängesmål än vad som är vanligt för skåningarna, men i samma veva bör även offensiven nämnas. Di Blåe nätar konstant och nu har ytterligare ett nyförvärv i Veljko Birmančević kommit igång. Tillsammans med Jo Inge Berget har MFF två vassa kanter som skapar stor oro för motståndarna. All heder till KFF som fortsätter att kryssa sig framåt. Smålänningar är som vanligt aviga, men gästerna har också haft ett snällt spelschema vilket kanske invaggat dem i falsk trygghet. I säsongens svåraste bortakamp blir det torsk. Banketta på Eleda!

Match 3: IFK Göteborg – Sirius | Speltips: X2

De så uppskrivna Änglarna har spelat ganska ängsligt, och mot KFF:s kompakta lagdelar kom inte göteborgarna särskilt långt. Det rullas för mycket boll på mitten, och Marek Hamsik är kanske inte mer än en chimär. Ingen räkmacka för Sirius heller, men de blåsvarta har klart större vana av att hantera motvind och då släkten brukar vara värst för Kamraterna ligger en eller ett par strutar från ex-ängeln Christian Kouakou och lurar. Utelämna göteborgarna helt!

Match 4: Varberg – IFK Norrköping | Speltips: 1X2

En bit längre ner på E6:an ska ett annat kamratgäng visa att krysset mot Degerfors inte är tecken på något oroväckande, men nog finns det fog för oro i Östergötland. Mot de rödklädda klev Christoffer Nyman, Ari Skúlason och inte minst succéförvärvet Samuel Adegbenro av. Även om läget ser lite bättre ut för den sistnämnda är en starttröja mycket att hoppas på. Ett tufft spelschema har betytt många nederlag för Varberg, men framåt gör hallänningarna sitt jobb. Försvararen Oliver Stanisic har med sina tre baljor tagit ett stort ansvar i målproduktionen, och ju fler som nätar desto bättre. Be till högre makter om skräll på Västkusten och måla på brett.

Match 5: Mjällby – Häcken | Speltips: X2

De gulsvartas strid på Strandvallen blir en av Andreas Alms sista som Häckentränare innan flyttlasset går till Danmark. En kall vår, även resultatmässigt, har satt Getingarna i en svår sits, men det finns ljuspunkter. Alexander Jeremejeff är en sådan längst fram, och rutinerade Rasmus Lindgren är annan sådan i de bakre leden. Dramatiskt värre för Mjällby på Örjans Vall. En straffmiss i 89:e av David Löfquist kunde kostat dyrt, men Jacob Bergström räddade 1-1 på stopptid. MAIF:s försvarare Ivan Kričak drog på sig sitt ett gult kort för tredje matchen matchen i rad och sitter på läktaren. Det gör värdarna bräckligare, och därmed borde Häcken kunna knipa åtminstone en pinne i Sveriges trädgård. Högerlutning i Blekinge alltså.

Match 6: Östersund – AIK | Speltips: 2

I april månad såg Östersund ut att göra en helt ok säsong med bland annat en riktig urladdning mot ÖSK. Därefter har de rödsvarta rasat ihop med noll poäng i maj, och 260 minuter utan mål i rätt kasse sedan Ronald Mukiibis balja i förlustmatchen mot Varberg. Intensiva kamper för AIK där hedern fortfarande är i behåll. Kapten Sebastian Larsson reser inte med till Jämtland efter varningen mot MFF, men Gnaget trivs alldeles utmärkt på Jämtkraft Arena; bara triumfer sedan ÖFK debuterade i Allsvenskan 2016. Gött rens på tvåan som står i fina 45 procent. Spika på!

Match 7: Bournemouth – Brentford | Speltips: X2

Playoff-spelet till Premier League drar igång på Vitality Stadium med gästande Brentford fullpumpade av självförtroende. The Bees har tolv matcher utan nederlag, varav fyra raka vinster vilket också inkluderar en 1-0-seger mot kvällens motståndare. Bryan Mbeumo satte kampens enda mål då i en match som även inkluderade en utvisning på Pontus Jansson efter 50 minuter. Bournemouth har sackat ihop på slutet, och snart har en månad gått sedan The Cherries senaste nätkänning. Dominic Solanke stod för den, och även om strikern tillsammans med kollegan Arnaut Groeneveld tillsammans pangat in 30 bollar är gunget hos besökarna tyngre. X2 på sydkusten!

Match 8: Barnsley – Swansea | Speltips: 1X2

I South Yorkshire, där raden avslutas, tror man inte sina ögon. Otippade Barnsley har sju otroliga månader under tränaren Valerien Ismael, och även om det varit lite skakigare på slutet ger entusiasmen massvis med energi. Så gör även Alex Mowatt som är tillbaka efter ljumskskadan. Ett frustrerade Swansea, som reser i nordostlig riktning, grämer sig över att direktuppflyttningsplatsen kastats bort under våren. The Swans anfallsduett Andre Ayew/Jamal Lowe har stått för över hälften av walesarnas totala målskörd i The Championship, men det är också sant att besökarna släppt in första målet i fem raka tillställningar. Grymt värde på ettan, men inte sedan 1983 har The Tykes besegrat Swansea. Alla tecken således!

Antal rader: 216 | Spelstopp: 18:29

KUPONGENS SÄKRA: Malmö

Regerande mästare och rutin i såväl stab som spelare; misstaget att räkna bort MFF från guldet ska aldrig göras. Fulltankande av revanschlusta efter krysset på Friends betyder att Kalmar får betala dyrt när Di Blåe släpper loss sina krafter. Framåt Malmö!

CHANSNINGEN: Halmstad

Klassiska HBK ser stabila ut och ska aldrig räknas bort. Elfsborg personifierar ojämnheten vilket lägger upp smashbollen för hallänningarna. Skrälltrea hem till Nissan, tack!

Lämna in Topptipset hos Svenska Spel genom knappen och jobba in den tillsammans med oss!

Till Topptipset
18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se

Spel från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stödlinjen 020-81 91 00. Spelalagom.se