Måndagens Topptips består till störst del av svenska fighter då Allsvenskan, Damallsvenskan och Superettan bidrar med totalt fem drabbingar. Därefter fortsätter vi med playoff från Tyskland och Skottland innan irländska Premier Division tar kupongen, som är laddad med 250.000 i extrapengar, i mål!

Till Topptipset
18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se

Match 1: Sundsvall – Mjällby | Speltips: 1X2

Det sägs att GIF Sundsvall har suttit ner i djupa samtal för att diskutera snedstegen som tagits i inledningen av Allsvenskan. Henrik Åhnstrand har som en följd av detta fått behålla jobbet ett tag till, men det måste onekligen till rejäl bättring om Giffarna ska spela i Allsvenskan även nästa säsong. Hemma mot Mjällby ska värdarna emellertid kunna stå upp bättre än vad streckningen visar. Brännans gäng trivs normalt bäst hemma på Listerlandet och har inte konstgräs som sitt föredragna underlag. Moro och Bergström dras fortfarande med frågetecken och här rekommenderas hela spannet på större system. X2 går först.

Match 2: Djurgården – Hammarby | Speltips: 2

Stockholmsderby från Damallsvenskan där Djurgården går oerhört starkt för dagen. Blåränderna har skrapat ihop fyra segrar på de fem senaste och höga på ångorna från rådande självförtroende går värdinnorna in i derbyt mot Hammarby. De grönvita gick på pumpen senast mot Kristianstad, men 0-2 i nacken var inte siffror som motsvarade matchbilden. Bajen var väl så bra som gästerna från Skåne och ska i grunden också anses vara snäppet vassare än måndagens kombattanter. Janogy är en spelare som kan avgöra detta på egen hand. Spikad tvåa till trevlig procent.

Match 3: Halmstad – BP | Speltips: 1X2

Halmstad går fram som en cykel i medvind nerför Hallandsåsen. 4-1 i toppmötet mot Öster var ett styrkebesked som hette duga från Mange Haglunds mannar. Defensivt kan inget lag motsvara HBK:s soliditet och framåt går det ingen nöd på Haglunds olika alternativ. Det ska dock sägas att Superettan är en jämn serie och när ettan streckas upp till månen är det faktiskt läge att dra öronen åt sig. Brommapojkarna har klarat nivåskillnaden utmärkt sedan de slaktade sin Division 2-serie i fjol och de rödsvarta ska kunna bjuda upp till dans även på Örjans Vall. När strecken sitter som de gör är alla tecken och skrälljobb otvivelaktigt rätt väg att gå.

Match 4: Örebro – Eskilstuna | Speltips: 1X

Ex-allsvenska Örebro fick nöja sig med 0-0 borta mot nykomlingen Skövde. Sett till matchbilden var det ett rättvist resultat och samma defensiva hängivenhet behöver närkingarna visa även denna måndag. AFC Eskilstuna kommer nämligen på besök och gästerna är efter åtta omgångar det målgladaste laget i Superettan tillsammans med Brommapojkarna. Muhsin är en skickligare lirare som Örebro får se upp med, lyckas Kjäll och company med detta är med det sagt mycket vunnet. AFC ska inte räknas bort från delad pott på Behrn Arena, men mer än så blir det inte. 1X är ett lås.

Till Topptipset
18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se

Match 5: Norrby – Utsikten | Speltips: 1X2

Norrby vann sina två första matcher i Superettan, men fram till den senaste omgången var boråsarna segerlösa sedan dess. 2-1 mot formlaget AFC var med det sagt ett styrkebesked som bör ha givit moralen en skjuts i rätt riktning. Tipparna är dock med på noterna och streckar upp ettan onödigt högt inför derbyt mot Utsikten. Grabbarna från Hisingen har klarat sig över förväntan i egenskap av nykomlingar och ser framför allt spännande ut i offensiv riktning. Karl Bohm är en spelare som kan skjuta Norrby på egen hand. Till vänstervridna streck rekommenderas hela spannet så fort som möjligt.

Match 6: Hamburg – Hertha Berlin | Speltips: 12

Hamburg står med ena benet i Bundesliga efter 1-0 borta mot Hertha Berlin. Samma opponent kommer under måndagen till ett kokande Volksparkstadion där supportrarna suktar efter en återkomst till finrummet. Har spelare som Reis och Kittel en bra dag kan Hamburg mycket väl dryga ut ledningen, men Hertha ska inte underskattas. Truppen är egentligen tillräckligt bra för att hänga kvar i Bundesliga och Hamburg har tidigare haft en tendens att vika ner sig när det gällt som mest. Gubben (etta-tvåa) är ett vettigt val i en förmodat böljande historia.

Match 7: St Johnstone – Inverness | Speltips: 1

Med ett mål och en assist var Melker Hallberg den stora skillnaden mellan St. Johnstone och Inverness. Åtminstone i den första halvleken. St. Johnstone ledde då med 2-0 i halvtid, men i den andra halvleken släppte värdarna både gaspedal och fokus när de tillät Inverness komma ikapp till 2-2. Gästerna förtjänar en applåd för den starka moralen, men när mötet nu vänder är detta Hallberg och companys fight att förlora. Det syntes att The Saints var vanare vid ett högre tempo senast och det klart mest troliga scenariot är att värdföreningen löser fortsatt spel i Premiership. Ettan spikas hela vägen upp till 55 procent.

Match 8: Sligo Rovers – Derry City | Speltips: X2

Sligo Rovers slutade på en ansenlig bronsplats i fjolårets upplaga av Premier Division. Den här säsongen har dock värdarna inte levt upp till förväntningarna. Efter 17 spelade matcher har Sligo åtta poäng upp till tredjeplatsen och bara fem segrar på 17 försök är helt enkelt inte bra nog. Derry City har i sin tur kommit igång på ett bra sätt. Fjolårsfyran har visserligen två raka förluster i ryggsäcken, men det ska sägas att motståndet varit i tuffaste laget. Kommer gästerna upp i närheten av sin högstanivå ska de kunna ta rygg på Shamrock Rovers i tabelltoppen. X2 räcker för grön bock.

Antal rader: 216 | Spelstopp: 18:59

KUPONGENS SÄKRA: St Johnstone

St. Johnstone hörde till Premiership den gångna säsongen och nivåskillnaden ner till Inverness ska vara tydlig hemma på McDiarmid Park. Fin etta.

CHANSNINGEN: Utsikten

Utsikten har på kort tid visat att de hör hemma i Superettan och Norrby får se upp med göteborgarna i Borås. Högersidan ska räknas tidigt på samtliga kuponger.

Lämna in Topptipset hos Svenska Spel genom knappen och jobba in den tillsammans med oss!

Till Topptipset
18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se

Spel från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stödlinjen 020-81 91 00. Spelalagom.se