Måndagsraden går mestadels via otrampade stigar i Ligue 2, Eerste Divisie, Segunda i Portugal samt Spanien. England och Afrika kompletterar en rad som kräver kunnande och list. Uppåt, framåt!

Till Topptipset
18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se

Match 1: Blackburn – Middlesbrough | Speltips: X2

Vi startar resan på Ewood Park. I december var Blackburn The Championships formlag, men i januari har The Rovers tappat styrfart. Detta har skett ungefär samtidigt som den chilenska landslagsspelaren Ben Brereton Díaz målform upphört. Strikern har nu spelat fyra kamper utan att näta och även om mittfältet stärks i och med Ryan Nyambe återkomst efter avstängning är värdarna inte att lita på. Boro har i snart två månaders tid gjort det mycket bra och i de senaste tre har The Smoggies avgjort på stopptid. Inte illa för de rödvita gästerna som har blicken fäst på andraplatsen. X2.

Match 2: Caen – Ajaccio | Speltips: 2

Ligue 2 tar över med en mycket lång bortaresa för Ajaccio från Korsika. Uppe i norra Frankrike tar sig dock ö-laget an ett förhållandevis svagt Caen som i sin iver att få det att lossna framåt helt blottat sig bakåt. Borta mot Quevilly rasade Les Vikings totalt på stopptid där en tvåmålsledning blev 2-2. Mot Sochaux slängdes en 2-0-ledning ånyo bort, och det håller inte att bara skylla på Nuno da Costas utvisning med halvtimmen spelad. Snortäta Ajaccio förlitar sig framåt på en av seriens bästa yttrar. Riad Nouri har med två mål på lika många matcher kommit upp i sex säsongsbaljor och för Björnarna ser uppflyttningen ut att bli verklighet för första gången sedan 2013. Rak tvåa på Stade Michel d’Ornano!

Match 3: Almeria – Eibar | Speltips: 1X2

Segundas höstsuverän Almería har inlett 2022 dåligt med en pinne på tre omgångar och respass ur Copa del Rey. Värdarna saknar sin sylvassa striker Umar Sadiq som visar framfötterna i de afrikanska mästerskapen. Det är smärtsamt tydligt hur mycket av La Unións framgångar som hänger på nigerianen. Eibars förhoppning om att studsa tillbaka till La Liga direkt efter nedflyttningen ifjol ser ut att förverkligas. Efter de två inledande omgångarna som baskerna torskade har det bara blivit två nollpoängare ytterligare. Den argentisk-ukrainske strikern Gustavo Blanco Leschuk har börjat komma igång för Vapensmederna vilket ger de blåvita ytterligare en dimension i offensiven. Besökarna är en finfin knall, men allt tecken behövs nere i södra Spanien!

Match 4: Real Sociedad B – Cartagena | Speltips: X2

Den spanska andradivisionens formsvagaste lag heter Real Sociedad B. Krysset mot bottenkollegan Leganés var förvisso baskernas första poäng på två månader, men totalt gjorde den inte mycket för att höja stämningen i klubben. De blåvita är dessutom seriens svagaste hemmalag med enkom sex bollar i rätt kasse hemma. FC Cartagena ligger stabilt i mitten vilket till stor del kan tillskrivas 40 år unge Rubén Castro som står på tolv strutar på 23 spelade matcher. Med tanke på hur usla värdarna är råder det klar högerlutning i Baskien!

Match 5: Oss – Jong AZ Alkmaar | Speltips: 1X2

I alltid lika svängiga Eerste Divisie skiljer inte många poäng mellan lagen i tabellens nedre tredjedel. Mellan FC Oss och Jong AZ är det bara fyra poäng. Lagen har därutöver en liknande poängskörd i de senaste omgångarna, men Oss tog en blytung trea borta mot direktkonkurrenten Helmond Sport nyligen. Kay Tejan blev stor hjälte med sitt hattrick, och även i december visade strikern sig från sin bästa sida med två mål. Gästerna är klart mindre giftiga utan Mohamed Taabouni som är allt mer en del av AZ Alkmaar i högstaligan, men Jong AZ är trots det ett hyfsat stabilt manskap. Matchen är mycket oviss så starta med X2 och fyll sedan på med ettan.

Match 6: Leixoes – Chaves | Speltips: X2

Den portugisiska andraligan får stå i rampljuset en stund. Chaves är potentiellt mycket nära toppkvartetten i kraft av hängmatcherna som Flavienses ska ta igen. Gästerna har inte spelat på cirka en månad, men i bortamötet mot formstarka Estrela Amadora visade Valentes prov på mental styrka flera gånger om genom att inte låta utvisningen på Alexsandro Victor de Souza Ribeiro tynga laget. 3-1 skrevs siffrorna till med Wellington som segerkreatör. Värdarna har spelat två matcher sedan nyår med en förlust mot Casa Pia trots numerärt överläge i cirka 40 minuter och en viktoria som tillkom efter ett straffmål. Yttermittfältaren Thalis är tillbaka från avstängning, men mer än en pinne lär inte Leixoes ta. X2!

Match 7: Kamerun – Komorerna | Speltips: 1

Åttondelsfinalen mellan turneringens värdnation Kamerun och turneringens överraskning innebär med största sannolikhet slutet på sagan för Komorerna. Den lilla önationen tog sig hit via en skrällseger mot Ghana, men det ska sägas att Tofsstjärtfiskarna spelade i numerärt överläge från matchminut 25. Kameruns Vincent Aboubakar har målat i samtliga gruppspelsmatcher när De Otämjbara Lejonen sett mycket solida ut. Vägen mot guldet är utstakad och i landets huvudstad tar Kamerun ett stort kliv framåt. Dunderetta utan tveksamheter!

Match 8: Senegal – Kap Verde | Speltips: 1X2

I Bafoussam når kupongen sitt slut. Kap Verde har vuxit som fotbollsnation, och redan i sitt första afrikanska mästerskap gick Blåhajarna till kvartsfinal. Nu har den lilla nationen gått vidare från gruppspelet efter bland annat en tung pinne mot värdarna Kamerun. Truppen är en härlig mix av spelare med klubbadresser som felaktigt underskattas som Casa Pia, Oostende och De Graafschap för att nämna några. Senegal må vara obesegrade med noll insläppta, men Terangas Lejon är ändå en stor besvikelse; Sadio Manés straffmål på övertid mot Zimbabwe är Senegals enda så här långt vilket är bedrövligt med namn som Keita Baldé och Habib Diallo i offensiven. Ett mål kan avgöra så knalltvåan måste bakas in i helgarderingen!

Antal rader: 216 | Spelstopp: 19:59

KUPONGENS SÄKRA: Kamerun

Som värdnation har man alltid flera fördelar, och att sikta på gå hela vägen är minst sagt rätt med tanke den trupp hemmanationen sitter på. Komorerna har redan gjort så mycket mer än vad man kan kräva. Här tar drömmen slut när Kamerun går till kvartsfinal.

CHANSNINGEN: Kap Verde

Blåhajarna från Atlanten har uträttat enormt mycket redan nu med en trupp som inte får den respekt den faktiskt är värd. Genom att slå ur underläge mot detta Senegal som lider av måltorka kan drömmen hållas vid liv. Heja Kap Verde!

Lämna in Topptipset hos Svenska Spel genom knappen och jobba in den tillsammans med oss!

Till Topptipset
18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se

Spel från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stödlinjen 020-81 91 00. Spelalagom.se