Upptäcktsresornas nationer per definition dundrar in fem av åtta matcher på måndagens Topptips. Lissabons örnar riskerar att bli plockade på fjädrar medan topplagen i Holland levererar. Spanskt, italienskt och franskt kryddar en kupong som förföriskt viskar “åtta rätt”!

Till Topptipset
18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se

Match 1: Athletic Bilbao – Espanyol | Speltips: 1X

Lejon med förnyat självförtroende inleder raden. Morgonluften som vädras i Baskien är huvudsak en effekt av att Athletic sedan nyår kickat ut både Barcelona och Real Madrid ur Copa del Rey på denna gräsplätt. Unai Vencedor och Nico Williams, som bägge debuterade i det spanska U21-landslaget i september är de rödvitas enda avbräck när Bilbao ska minska gapet till fjärdeplatsen. Espanyol lämnar Raúl de Tomás i Katalonien då strikern är avstängd. Avsaknaden av skyttekungen samt en total formdipp denna sida nyårsraketerna innebär en mycket trolig förlust på San Mamés. Kryssgarderingen är med hänsyn till överstreckningen på baskerna.

Match 2: Salernitana – Spezia | Speltips: 1X2

Salernitana före jul och Salernitana efter jul är truppmässigt två olika klubbar. Sabatini har värvat inte mindre än elva nya spelare där ett par chansningar som Lys Mousset och Simone Verdi har mycket goda chanser att gå hem i denna miljö. Spezia har definitivt formen på sin sida, men bakom de tre segrarna gömmer sig en grov domarmiss i Milano och en utvisning på Sampdorias Albin Ekdal. Med detta sagt har gästerna rätt bra siffror på värdarna så i detta första Serie A-möte någonsin i Salerno lagen emellan startar vi med ettan och går sedan raskt högerut.

Match 3: Tondela – Benfica | Speltips: 1X2

Skrällen med stort S kan inträffa på Estádio João Cardoso. Lilla Tondela har sedan dagarna före jul fått det att lossna. De guldgröna är bland annat framme i semifinal i Taca de Portugal och har skaffat sig en liten säkershetskudde ner till strecket. Juan Boselli är i god form så nog ska CDT kunna ge SLB en bra fajt. Tolv poäng efter serietoppande Porto gör att mästartiteln inte vinns denna säsong av Lissabons örnar vars mittfältare João Mário missar sin andra raka match på grund av covid. Den schweiziske strikern Haris Seferovic är ännu ett osäkert kort vilket ger ett något vingklippt Benfica. Dundra på med tung helgardering och heja fram Auriverdes!

Match 4: Moreirense – Belenenses | Speltips: 1X2

Vid tabellens fot finner vi Belenenses som dock får tillbaka sin nederländska mittfältare Jordan van der Gaag efter avstängning. Belems stolthet går in i denna match med vetskapen att mot de mindre klubbarna brukar de blåvita kunna mäta sig som exempelvis i hemmamötet mot Moreirense (1-1). Hade Belenenses, en man kort sista 25 minuterna, orkat distansen ut hade det blivit en fullpoängare. Även värdarna får tillbaka en viktig pusselbit i Steven Vitória (tidigare avstängd), men här måste hemmalaget ge mer än vad som visats de senaste veckorna. Värdetvåan skyddas av övriga tecken i hopp om rens!

Match 5: Paris – Ajaccio | Speltips: X

Den jämna toppen av Ligue 2 ger en rad rafflande matcher och sexpoängsmatchen i Paris är inget undantag. Paris FC har byggt upp en imponerande förlustfri svit som nu sträcker sig över nio matcher vilket till stor del skett tack vare Morgan Guilavoguis återkommande baljor (elva på 20 tävlingsmatcher). Högeryttern har varit så vass att han debuterade i landslaget för Guinea under hösten. Serietvåan Ajaccio, här utan den avstängde mittfältaren och tillika egna produkten Vincent Marchetti, har ett snuskigt tajt försvar där endast tio bollar slunkit i nätet. Mittbackseleganten Oumar Gonzalez är även en resurs framåt vilket lär behövas då Björnen är något svagare på bortamark. Spikkrysset gör bägge lagen hyfsat nöjda.

Match 6: Jong Ajax – Jong PSV | Speltips: 1

Det unga mötet i Eerste Divisie blir av allt att döma en enkel viktoria för värdarna. Endast vid ett tillfälle denna säsong har Jong Ajax torskat mot ett annat Jong-lag. I september föll Ajax borta mot Jong PSV efter en svag andra halvlek, men så lär inte ske nu. Den nordiska offensiven med Hlynsson/Rasmussen/Daramy i spetsen torde skjuta ett gästande lag som inte räcker till mot grabbarna i toppen. Mot Volendam, De Graafschap, Emmen och Den Haag har besökarna från Eindhoven bara inkasserat nederlag och här läggs ytterligare en nollpoängare till samlingen. Etta och inget annat i Amsterdam!

Match 7: Roda – Volendam | Speltips: X2

Söder mot norr på Parkstad Limburg Stadion. Formmässigt skiljer det inte så mycket mellan värdarna och gästerna, men serieledarna Volendam är snäppet vassare. Strikern Robert Mühren, som överraskande lämnade Cambuur när de gick upp i Eredivisie förra året, är grundbulten i offensiven. Högerkanten med Bilal Ould-Chikh och Inter-lånet Gaetano Oristanio är dessutom ligans vassaste så nog har Het Nieuwe Oranje en liten edge. Även Roda har eldkraft framåt i Dylan Vente, men då De Limburgers inte klarade av att betvinga ett Volendam nere på tio man i höstas skriver vi X2.

Match 8: Eindhoven – Excelsior | Speltips: 1X

Strax under toppkvintetten återfinns dessa två klubbar, men med vitt skilda stämningar i de båda lägren. Excelsior har tre nederlag i sträck och trots en rad hemmafajter inget segerjubel på snart två månader. Klart muntrare är i FC Eindhoven vars nio poäng av nio har gett Blauw-witten en boost i tabellen. Strikern Jort van der Sande, vars första mål för de blåvita kom just mot Excelsior år 2019, är i högform tillsammans med Joey Sleegers samt Charles-Andreas Brym i den offensiva kedjan. Klar etta som kan bli 1X om stålarna räcker till.

Antal rader: 216 | Spelstopp: 18:59

KUPONGENS SÄKRA: Jong Ajax

Även om Jong Ajax inte kan gå upp i Eredivisie är det ändå imponerande att talangerna är med och slåss uppe i toppen av serien. Jong PSV räcker inte till när motståndet hårdnar och torskar i kanalernas stad. Hup, Ajax!

CHANSNINGEN: Tondela

Guld och gröna skogar kan guldgröna Tondela inte utlova, men väl att utnyttja sin form och kämparglöd. Benfica gör ingen glad denna säsong när stabiliteten inte verkar vilja infinna sig. Forca, Auriverdes!

Lämna in Topptipset hos Svenska Spel genom knappen och jobba in den tillsammans med oss!

Till Topptipset
18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se

Spel från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stödlinjen 020-81 91 00. Spelalagom.se