Dubbla besök i Atlanten och på andra sidan Atlanten, en klassisk FA-cupskräll, dansk toppfajt och exotiska platser i Tyskland och Portugal. Bara för att högstadivisionerna tar paus betyder det inte att spänningen uteblir. Udda kuponger ger också ära och rikedom vid full pott!

Till Topptipset
18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se

Match 1: Tenerife – Girona | Speltips: X2

Kupongen tar sin start på kanarieön Teneriffa dit Girona reser mitt i säsongens formtopp. Gästerna har med tio poäng på fyra omgångar klättrat rejält vilket till stor del är Cristhian Stuanis förtjänst. Uruguayanen har nätat i de senaste tre omgångarna, och nu får besökarna tillbaka Jairo Izquierdo och Samu Sáiz efter avstängning. Tenerife har etablerat sig i toppen, men har varit överraskande hemmasvaga jämfört med vanliga år. Först 2020 lyckades El Tete faktiskt slå katalanerna för första gången sedan 2009. X2 ute i Atlanten således.

Match 2: Helsingör – Fredericia | Speltips: 1

En sexpoängsmatch i det absoluta toppskiktet av den danska andraligan äger rum på Helsingør Stadion. FC Helsingör kommer från en annan seriefinal i vilken de ljusblå slet åt sig en pinne i Själlandsderbyt mot Lyngby (0-0), och även om den formstarke strikern Sebastian Czajkowski (fyra mål på de två föregående kamperna) inte fick in någon boll kan FCH glädjas över att den gamla Elfsborgskeepern Kevin Stuhr Ellegaard höll nollan. Fredericia har slagit bottenlagen Vendsyssel och Amager samt mittengänget Esbjerg, men när motståndet varit från högre upp som Lyngby och Hvidore i cupen har det slutat i nederlag. I september segrade Helsingör dessutom med 4-2 i Fredericia så låt ettan på knappa 60 prollar singlas.

Match 3: Nacional – Chaves | Speltips: X2

Nacional de Madeira åkte som jumbo ur Primeira och har haft en skakig höst i försöket att ta sig upp igen. Funchalklubben har inte lyckats vinna två seriematcher på raken sedan februari 2020, och att Bryan Róchez, med meriter från Honduras landslag, fortsätter att leverera framåt räcker långt. Cupfinalisterna från 2010 Chaves ligger två poäng bakom sina motståndare och håller nästan exakt samma nivå offensivt som defensivt. Spelare som João Teixeira och superinhopparen Platiny håller tillräckligt god klass för att ta en trea ute i Atlanten. Mest fokus till höger där värdet glimmar.

Match 4: Académico de Viseu – Feirense | Speltips: 1X2

Strax under den absoluta toppen ligger Feirense som i kraft av en stekhet Steven Petkov dels tagit sig vidare i cupen där Porto väntar på efter uppehållet, dels befäst sin position som uppflyttningskandidat. Med en viktoria i Viseu ligger gästerna tvåa. Den svaga säsongsinledningen är bakom Académico som nu har fyra trepoängare på de senaste fem omgångarna. Bakåt läcker dock värdarna för mycket för att det ska hålla i längden, och därmed startar vi med tvåan i detta jämna möte. Gardera sedan successivt vänsterut.

Match 5: Dag & Red – Salford City | Speltips: 1X2

FA-cupens första omgång bjuder på en massa charmiga lag från gräsrötterna som exempelvis Dagenham & Redbridge från National League där The Daggers har visat sig vara vassa framåt då man är bäst på att näta. Förvisso saknas det lite eldkraft nu då Paul McCallum (sex mål på elva omgångar) som blivit avstängd för olämpligt beteende och Aldershot-lånet Ibby Akanbi inte får spela, men hemmalaget är mer än bara sina strikers. Salford City från League Two är en skugga av förra säsongens åttondeplats, och det trots imponerande namn i truppen som Matty Lund som spelade VM-kval för Nordirland så sent som 2017. Formen hos The Ammies är allt annat bra, och skrällarnas turnering betyder att underdogettan tar plats i helgarderingen!

Match 6: Würzburger Kickers – Eintracht Braunschweig | Speltips: 1X2

De senaste tre omgångarna är Würzburger Kickers obesegrade i 3. Liga, och en stor del i framgången har Marvin Pourié som nu äntligen kommit igång; tre mål på dessa kamper är eoner bättre än de noll som hade kommit under föregående omgångar. Nu är i “Die Rothosen” på väg uppåt. Strikern kan dessutom Braunschweig väl efter att han spelat en vår för gästerna, och värdarna är på väg att lämna bottenskiktet. Eintracht Braunschweig ligger i tabellens trevligare ände, men hemmatorsken mot Wiesbaden avslöjade vissa sprickor i fasaden som avbräcken Jomaine Consbruch och Luc Ihorst orsakar. Inled med skrällettan!

Match 7: Newell’s Old Boys – Unión de Santa Fe | Speltips: X2

På Estadio Marcelo Bielsa får vi den första av två argentinska kamper. Newell’s Old Boys, nere på tio man efter vänsterbacken Marco Campagnaros två gula kort, fick tacka unge Román Alberto Bravo för att de rödsvarta slapp spela 0-0 för andra hemmamatchen i rad. Djupt inne på stopptid satte strikern 1-0 på Independiente via en snygg högervolley. Men ”De Spetälskas” offensiva problem består. Unión de Sante Fe å sin sida har inga problem med att näta. Mauro Luna, Gastón González och Juan Manuel García har alla skrivit in sig i målprotokollet de senaste veckorna, och genom att även prestera bra på bortabanorna är X2 nästan självskrivet.

Match 8: Huracán – Argentinos Juniors | Speltips: 1

Ett Buenos Airesderby är radens sista kapitel, och gästande Argentinos Juniors ser inte fram emot denna kamp. “Krypet” har den senaste månaden tagit tre av femton möjliga poäng, och inkluderat semfinaltorsken i Copa Argentina mot Boca Juniors inte nätat på tre kamper. Nicolás Reniero hade en boll inne mot Boca, men VAR dömde korrekt bort målet för offside på lagkamraten Gabriel Ávalos, så ursäkterna duger inte. Huracán är klart hetare, och har klarat skadan på mittbacken Lucas Merolla väl. Framåt är Franco Cristaldo en källa till inspiration med sina fem assist och fyra baljor, och till 45 procents streckning är ettan en gångbar spik.

Antal rader: 216 | Spelstopp: 18:59

KUPONGENS SÄKRA: Helsingör

Helsingör är precis som systerklubben över Sundet på väg tillbaka till finrummet och är inne i en bra period. Fredericia är också med där uppe, men att färdas så långt (med danska mått mätt) tar på krafterna. Dessutom är gästerna inte jätteheta mot tyngre motstånd. Heja FCH!

CHANSNINGEN: Dag & Red

Dagenham gör mål på det mesta och är inte beroende av en eller två spelare. Fin form och inte alltför många tabellplaceringar bakom Salford i seriesystem är det upplagt för en överraskning i FA-cupen. March on, Daggers!

Lämna in Topptipset hos Svenska Spel genom knappen och jobba in den tillsammans med oss!

Till Topptipset
18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se

Spel från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stödlinjen 020-81 91 00. Spelalagom.se